Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mala privreda
  • 04.01.2022. 12:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Više od milion KM poticaja za modernizaciju, poduzetništvo i zanatlije

Potpisivanjem ugovora završna je aktivnost u okviru realizacije Godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede za 2021. godinu

Foto: Ministarstvo privrede KS
  • 165
  • 36
  • 0

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo proteklih mjeseci provelo je javne pozive za 11 programa iz Godišnjeg plana razvoja male privrede za 2021. godinu. Za tri programa provedeni su i dodatni javni pozivi.

Nakon što su prethodno potpisani ugovori s predstavnicima IT kompanija koje su ostvarile pravo na poticajna grant sredstva po dodatnom javnom pozivu, potpisano je još 78 ugovora za ostala dva programa, od čega je 46 s korsinicima koji su ovo pravo ostvarili po dodatnom javnom pozivu, dok su ostali ugovori za ove programe potpisani ranije.

Ministar Adnan Delić kazao je kako je Ministarstvo privrede KS, nakon analize realizacije prvih javnih poziva za ove programe, donijelo odluku da raspiše dodatni javni poziv za ova tri programa kako bi se pružila prilika onima koji su zakasnili ili iz nekog drugog razloga propustili priliku da se prijave, ali i onima koji su zbog tehničkih razloga odbijeni na prvom javnom pozivu, da ostvare pravo na poticajna grant sredstva.

"U odnosu na prvi javni poziv za ova dva programa imamo veći broj prijavljenih, a samim tim i onih koji su ostvarili pravo na poticaj po dodatnom i to nam je pokazatelj da smo donijeli dobru odluku", pojasnio je ministar Delić prilikom potpisivanja ugovora. 

"Po ova dva programa Ministarstvo izdvaja sredstva u ukupnom iznosu od 774. 522 KM, od čega je oko 509.000 KM za 45 poslovnih subjekata koji su ostvarili pravo na refundaciju za tehnološku modernizaciju, dok je ostalih 265.597 KM za 33 poslovna subjekta koja su ostvarila pravo po programu za poticaj ženskom poduzetništvu", naglasio je. 

Osigurano 250.000 KM za zanatlije

Potpisivanje ugovora završna je aktivnost u okviru realizacije Godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede za 2021. godinu. Iz Ministarstva ističu da će u narednom periodu uraditi i analizu uspješnosti realizacije ovog programa, kao i efekte implementacije odobrenih sredstava, onom dinamikom kako to budu okolnosti dozvoljavale, a shodno podacima iz ove analize.

Ministar Delić je potpisao i Odluku o dodjeli poticajnih sredstava za očuvanje i razvoj tradicionalnih i starih zanata – obrta kojom je utvrđena konačna lista zanatlija – obrtnika koji su ostvarili pravo na ova poticajna sredstva, kao i iznos po svakom pojedinačnom korisniku.

"Po dodatnom javnom pozivu mi smo osigurali još 250.000 KM za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata – obrta i zadovoljstvo mi je reći da smo cijeli planirani iznos sredstava odobrili za 357 zanatlija – obrtnika koji su zadovoljili uvjete drugog javnog poziva“, istakao je ministar Delić.

Na ovaj način, kako je naveo ministar Delić, ispunjeno je dato obećanje dato o realizaciji punog iznosa od pola miliona KM predviđenih za ovu namjenu.

Dodao je i da će prema toj Odluci svakom pojedinačnom korisniku biti uplaćena sredstva u  iznosu od 700,28 KM. 

Listu aplikanata kojima su odobrena sredstva možete pogledati u dokumentu ispod teksta


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Poticaji Adnan Delić Ministarstvo privrede Kanton Sarajevo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.