Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novčana podrška
  • 08.06.2023. 11:00

Više od 10 miliona KM za poticaje brčanskim poljoprivrednicima

Regresirano gorivo moći će dobiti svi koji se bave uzgojem biljnih kultura, a tu pripadaju voćari, ratari, povrtlari. Oni će dobiti 75 maraka po hektru.

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 130
  • 8
  • 0

Brčko distrikt će u ovoj 2023. isplatiti više od 10 miliona maraka poticaja poljoprivrednicima. Odjeljenje za poljoprivredu Vlade BD je od početka godine zaprimilo 1.740 zahtjeva za novčane podrške u poljoprivrednoj proizvodnji. Po prvi put bit će osigurana novčana sredstva i za regresirano gorivo za biljne vrste proizvodnje.

Kako je potvrdio šef Odjeljenja za poljoprivredu, Milenko Ninković, u toku je obrada primljenih zahtjeva, a dio je već i isplaćen.

"Do sada je obrađeno više od 500 predmeta, a isplaćeno je ukupno 1.850.000 KM. Budžetom Distrikta za ovu godinu planirano je 9.900.000 KM za podsticaje u poljoprivredi i 500.000 KM za investicije", rekao je Ninković.

U rebalansu budžeta, kako je naveo, tražili su dodatnih pet miliona za podsticaje u poljoprivredi, ali im taj iznos nije odobren zbog nedovoljno raspoloživih sredstava, te im je obećano 3.100.000 KM, što će biti isti iznos kao i prethodne godine.

"Ono što je novo u ovoj godini jeste pomoć poljoprivrednim proizvođačima na način da dobiju regresirano gorivo za sve one koji se bave proizvodnjom biljnih vrsta. Za ovo regresirano gorivo svi oni koji se bave proizvodnjom biljnih kultura, moći će podnijeti zahtjev u ovom odjeljenju", naveo je Ninković.

Regresirano gorivo moći će dobiti svi koji se bave uzgojem biljnih kultura, a tu pripadaju voćari, ratari, povrtlari, te će nakon izlaska komisije na teren, ovi proizvođači moći dobiti 75 maraka po hektru posađene biljne vrste.


Tagovi

Poticaji Poljoprivreda Brčko distrikt Milenko Ninković Novčana podrška Poljoprivredna proizvodnja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U selu Osinja nadomak Dervente domaćintsvo Adžić uspijeva da uzgoji mandarine i limun, ali u jako skromnim količinama. Više kao dekoracija prelijepog dvorišta, ali ima i za ishranu. Foto: Slobodan Živanić