Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaj poljoprivredi
  • 20.03.2022. 13:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Stari Grad

Stari Grad će građanima osigurati plastenike, sadni materijal, košnice i pčele

S ciljem podrške poljoprivrednicima u ovoj općini je u posljednjih 13 godina podijeljeno više od 220 plastenika, za šta je izdvojeno skoro pola miliona konvertibilnih maraka

Foto: Općina Stari Grad
  • 309
  • 108
  • 0

Općina Stari Grad će ove godine osigurati građanima plastenike, sadni materijal, pčele, košnice, a po potrebi sredstva za ove namjene planirana u budžetu bit će i uvećana. Kako bi se stanovištvo potaklo na bavljenje poljoprivredom i stočarstvom i kako bi im se pomoglo u njihovom radu, svake godine se u općinskom budžetu planiraju sredstva za poticaje.

Prema riječima načelnika Ibrahima Hadžibajrića, važno je da se građani bave ovim granama privrede i na taj način osiguravaju barem ono neophodno za sebe i svoju porodicu. Ako raspolažu poljoprivrednim zemljištem i ispunjavaju osnovne uslove, općina će im pomoći u tome.

"Stojimo na raspolaganju našim građanima za pomoć u bavljenju poljoprivredom i obezbijedit ćemo im i ove godine plastenike, sadni materijal, sadnice voća, košnice i drugo. Bilo bi dobro kada bi se što više građana okrenulo poljoprivredi, posebno u ovim teškim vremenima. Spremni smo osigurati i dodatna sredstva u budžetu za te svrhe", poručio je Hadžibajrić.

Rokovi za apliciranje

Podjela poticaja vrši se prema uslovima Pravilnika o utvrđivanju uslova i postupaka za ostvarivanje prava učešća građana na poticajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području Starog Grada Sarajevo. Građani koji se žele početi baviti ili se već bave plasteničkom proizvodnjom, stočarstvom ili voćarskom proizvodnjom zahtjeve za poticaj mogu predavati do 30. novembra. Kada je u pitanju povrtlarska proizvodnja na otvorenom prostoru, zahtjevi se podnose do 15. maja. 

Za pomoć pčelarstvu zahtjevi se mogu predavati do 15. jula

Stanovnici starogradske općine mogu ostvariti pravo i na nabavku pčela i košnica, a te zahtjeve mogu predavati do 15. jula. 
Od prošle godine je uvedena i mogućnost poticaja u nabavci poljoprivredne mehanizacije kao i odgovarajućih priključaka za zemljište. Zahtjevi za tu vrstu pomoći se podnose do kraja novembra, do kada se može aplicirati i za nabavku opreme za skladištenje, doradu i preradu poljoprivrednih proizvoda. Svi zahtjevi predaju se nadležnoj općinskoj Službi za privredu.

Pola miliona KM

S ciljem podrške poljoprivrednicima u ovoj općini je u posljednjih 13 godina podijeljeno više od 220 plastenika, za šta je izdvojeno skoro pola miliona konvertibilnih maraka. U posljednjih osam godina skoro 300 građana dobilo je neku vrstu poticaja: pčele, košnice, opremu ili finansijska sredstva za nabavku istih.

Kompletan Pravilnik o utvrđivanju uslova i postupaka za ostvarivanje prava učešća građana na poticajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području općine Stari Grad Sarajevo može se pročitati na web stranici Općine Stari Grad.


Tagovi

Poticaji Poljoprivrednici Plastenička proizvodnja Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.