Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odobrena sredstva
  • 13.10.2022. 13:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Poticaj za jesenju sjetvu dobit će 200 farmera u ZDK

Prema riječima ministra poljoprivrede ZDK, Mirsada Hadžića, riječ je o farmama muznih grla koje su već ostvarile podršku i u prethodnom periodu

Foto: Depositphotos/MyraLypa
  • 105
  • 22
  • 0

Vlada je donijela i odluke o medijskoj promociji te podršci Sajmu poljoprivrednih proizvođača "Opens", koji će se naredne sedmice od 21. do 23. oktobra održati u Zenici.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu usvojila više odluka i zaključaka u iznosu 343.877 KM, a koji su vezani za realizaciju programa utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi te zdravstvenu zaštitu životinja za 2022. godinu.

U cilju ublažavanja negativnih trendova koji su nastupili kao posljedica poremećaja na svjetskom tržištu, Vlada je usvojila odluku o odobravanju sredstava na ime podrške za jesenju sjetvu u iznosu od 242.640 KM. Navedena sredstva su namijenjena farmama goveda koje imaju registrovani obrt za uzgoj, kao i druga pravna lica registrovana za tu vrstu djelatnosti.

Kako je istakao ministar poljoprivrede Mirsad Hadžić, svrha ove podrške je dodatno podsticati poljoprivrednu proizvodnju i djelomično olakšati ekonomsku situaciju poljoprivrednim proizvođačima koji se odluče za jesenju sjetvu, a podrška će biti isplaćena za 200 poljoprivrednih proizvođača.

"To su farme muznih grla koje su već ostvarile našu podršku i u prethodnom periodu. Uslov za ostvarivanje podrške za jesenju sjetvu je osam grla ili dva hektara zasijanog zemljišta, a visina podrške po poljoprivrednom proizvođaču je od 700 do 2.700 KM", istakao je Hadžić.

Vlada je donijela odluku i o podršci, odnosno sufinansiranju troškova za proizvođače kornišona, kojih je oko 80 ostvarilo pravo na podršku u ukupnom iznosu od 40.487 KM, dok su na ime podrške za proizvodnju gljiva odobrena sredstva u iznosu od 23.000 KM.

Tuzlanski kanton će ove jeseni zasijati veće površine?

Također, donesena je i odluka o medijskoj promociji poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 12.800 KM, te odluka o odobravanju sredstava na ime podrške za organizaciju sajmova poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 20.000 KM, od čega je 10.000 KM odobreno Sajmu poljoprivrednih proizvođača "Opens", koji će se naredne sedmice od 21. do 23. oktobra održati u Zenici, a čiji je generalni pokrovitelj Vlada ZDK-a.

Odobrena je i isplata sredstava radi provođenja mjera ispitivanja na zaraznu bolest infektivna anemija konja na području ZDK-a  u iznosu od 4.950 KM.


Tagovi

Poticaji Jesenja sjetva Vlada ZDK Mirsad Hadžić Farma Muzna grla


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.