AgroKlub.ba

\

Financiranje

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Financiranje » Po 200.000 KM za ruralni razvoj 20 opština

Po 200.000 KM za ruralni razvoj 20 opština

IFAD

Po 200.000 KM za ruralni razvoj 20 opština

Datum: 12.12.2016. 10:00 |

1

Kategorija:

Financiranje

iznos može biti veći ili manji u zavisnosti od stepena razvijenosti opštine i mogućnosti sufinansiranja od strane lokalne zajednice, korisnika, kao i konačne ocjene svake predložene investicije.

Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj, IFAD, odobrio je Bosni i Hercegovini nastavak Projekat razvoja ruralnog poslovanja u čiju je primjenu opština Kostajnica uključena prvi put. Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa lokalnim zajednicama pristupila je izradi projektnih prijedloga u skladu sa Strategijom razvoja opština.

Na prvom radnom sastanku predstavnici Ministarstva razgovarali su sa predstavnicima poljoprivredne službe Opštine Kostajnica na mogućnostima implementacije treće komponente, odnosno, razvoja seoske infrastrukture u funkciji povezivanja seoskih područja sa tržištem odabranih lanaca vrijednosti.

Obuhvaćeno 20 opština

Projekat razvoja seoske infrastrukture obuhvata 20 opština, a planirana sredstva za svaku opštinu okvirno iznose 200.000 KM. Prema uslovima projekta lokalna zajednica i korisnici obavezni su da učestvuju u sufinansiranju svakog projekta u iznosu minimalno 20% od ukupne vrijednosti investicije. Ovaj iznos može biti veći ili manji u zavisnosti od stepena razvijenosti opštine i mogućnosti sufinansiranja od strane lokalne zajednice, korisnika, kao i konačne ocjene svake predložene investicije.

Komponenta ruralne infrastrukture osmišljena je kako bi riješila ključnu potrebu za fizičkom infrastrukturom sela i pomogla mu da ekonomski ojačaja i zadovolji potražnju za poljoprivrednim proizvodima. Viši stručni saradnik za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivedu opštine Kostajnica, Miroslav Stijak rekao je da bi poljoprivrednicima to obezbijedilo bolje uslove za život i bavljenje poljoprivrednim aktivnostima.

"Ovo se prije svega odnosi na obnovu putne infrastrukture, kao i proširenje vodovodne i kanalske mreže. U projekat, koji se odnosi na 2017. uz mogućnost nastavka u 2018. godini, planirano je uključiti što više seoskih domaćinstava koja bi bila zainteresovna za proizvodnju i plasman različitih vrsta poljoprivrednih proizvoda kao što su mlijeko, meso, sitno voće, kornišoni, te šumski plodovi", istakao je Stijak.

Komercijalno bavljenje poljoprivredom

U zavisnosti od problema s kojima se susreću stanovnici ruralnih područja, provođenje pomenutih mjera podrške olakšalo bi proces osnivanja ili unapređivanja agrarnog poslovanja i proizvodnje. Osnovni razvojni cilj projekta je pomoći poljoprivredinicima da iz vlastite proizvodnje što jednostavnije pređu na komercijalno bavljenje poljoprivredom.

U projektno područje spadaju opštine Kupres, Šipovo, Jezero, Mrkonjić Grad, Ribnik, Istočni Drvar, Petrovac-Drinić, Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Oštra Luka, Srbac, Brod, Derventa, Šamac, Donji Žabar, Petrovo, Pelagićevo i Vukosavlje. Opštine su u narednom periodu dužne da razmotre koji su to prioriteti prema kojima bi se djelovalo kako bi što kvalitetnije iskoristili mogućnosti projekta, a što je i u skladu strategije razvoja poljoprivrede.

Broj pregleda članka: 4290; Uspješnost članka: 270.5

Tagovi: Razvoj, Selo, Infrastruktura, IFAD, Projekat

Ključne riječi članka: po, 200, 000, km, za, ruralni, razvoj, 20, opstina, opštine, razvoja, infrastrukture, projekta, kostajnica, opština, bavljenje, projekat, komercijalno bavljenje poljoprivredom, razvoja seoske infrastrukture


Dragana Midžić

Svi tekstovi autora

Autorica Dragana Midžić

Dragana je visoko zvanje diplomiranog novinara stekla na Filozofskom fakultetru u Banjoj Luci. Posjeduje dvije godine radnog iskustva u struci od čega jednu na rukovodećoj poziciji glavnog i odgovornog urednika JP “Centar za sport, turizam, informisanje, kuturu i obrazovanje” Kostajnica.