Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potvrdio ministar
  • 19.10.2023. 12:00

Ovogodišnja premija po muznom grlu u RS oko 320 KM

Kako je palo u vodu obećanje ministra o premiji od "minimalno 400 maraka, a prije 500 KM"?

Foto: Depositphotos/StockSeller
  • 455
  • 46
  • 0

Ovogodišnja premija po muznom grlu u Republici Srpskoj iznosit će 329,76 maraka, potvrdio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ovog bh. entiteta, Savo Minić, u odgovoru na upit Udruženja poljoprivrednih proizvođača - Mljekara RS.

Kako je naveo, citirajući podatke Agencije za agrarna plaćanja, na raspolaganju je iznos od 9.790.120 KM, kojim će biti premirano 29.688 grla, odnosno 3.168 korisnika ove podrške.

Mljekari su prethodno tražili od ministra da poduzme sve aktivnosti kako bi što prije bile isplaćene premije, podsjećajući ga na obećanje da će one iznositi "minimalno 400 maraka, a prije 500 KM". Minć je u svom odgovoru naveo kako je obećanje dao na osnovu navedenih podataka da je u Republici Srpskoj 25 hiljada krava u muži.

Potvrdio je i kako je evidentiran pad mlijeka u posljednjih mjesec-dva dana, te kako su obavili sastanak s direktorom Imleka, u čijem sastavu djeluje i Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, te kako je potvrđeno da u svojim zalihama imaju pet miliona litara mlijeka, ali da neće smanjivati otkupnu cijenu svojim kooperantima.

"Napominjemo da u ovim teškim vremenima budemo partneri, jer proizvođači mlijeka ili mljekarski sektor u okviru agrarnog budžeta participira sa 62 miliona KM", zaključio je Minić.


Tagovi

Premija po grlu Podrška mljekarima Poljoprivrednici Mljekari RS Savo Minić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Prošla nedjelja najtoplija prenosi EU-ov Copernicus

Svijet je u nedjelju, 21. srpnja, zabilježio najvišu temperaturu ikad, prema preliminarnim podacima Copernicusa, programa EU za promatranje Zemlje, prenio je Reuters. Pro...

Više [+]