Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU podrška
  • 24.04.2023. 10:30

Otvoren javni poziv za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete

Sredstva podrške mogu iznositi od 30.000 KM do 300.000 KM i mogu se koristiti samo za financiranje prihvatljivih troškova.

Foto: Depositphotos/OlafSpeier
  • 159
  • 26
  • 0

Objavljen je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, vrijedan dva miliona KM, u okviru projekta EU4AGRI. Odnosi se isključivo na mjeru podrške u prerađivačke kapacitete poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih ili unapređenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te osiguranje kontinuiteta poslovanja i sigurnog i zdravog radnog okruženja. 

Ko se može prijaviti?

Na javni poziv se mogu prijaviti obrti, preduzetnici, zadruge i preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća koja zapošljavaju manje od 250 radnika, te svi projekti koji se isključivo odnose na proizvodnju proizvoda za ljudsku prehranu, a u sklopu sektora: prerade voća, prerade gljiva, ljekobilja, začinskog bilja, vinarstva i prerade maslina, prerade povrća, prerade mlijeka, prerade meda, prerade mesa, prerade jaja, prerade i konzerviranje riba, prerade žitarica, te proizvodnja gotove hrane i jela.

Podnosioci mogu podnijeti samo jednu prijavu, isključivo samostalno. Sredstva podrške mogu iznositi od 30.000 KM do 300.000 KM i mogu se koristiti samo za financiranje prihvatljivih troškova.

Maksimalni iznos tražene finansijske podrške za projekte koji spadaju pod LOT1 ne mogu biti veći od 80.000 KM, dok iznos tražene finansijske podrške za projekte koji spadaju pod LOT2 moraju biti od 80.001 KM do 300.000 KM, bez PDV-a. 

Iznos obaveznog financijskog učešća podnosioca prijave (odnosi se na oba LOT-a) je 30 posto ukupnih prihvatljivih troškova, a sufinansiranje mora biti novčano te se učešće neke druge vrste neće uzimati u obzir.

Prijave od 9. maja

Ono što je značajna razlika u odnosu na prethodno objavljeni Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, jeste:

  • Rok za dostavljanje dozvole za gradnju (ukoliko je relevantno) je pomjeren i vezan je uz prvi zahtjev za plaćanje prema korisniku (u slučaju da se odobri financijska podrška).
  • Potvrde o nepostojanju poreskih dugovanja, te potvrda o nepostojanju blokiranih računa su zamjenjene, sa Izjavom podnosioca (u momentu podnošenja prijave). Potvrde nadležnih institucija se dostavljaju naknadno, prilikom potpisivanja Ugovora o financijskoj podršci.
  • Poslovni plan se ocjenjuje na osnovu financijskih i nefinancijskih indikatora, te u ocjeni financijskih indikatora se koriste direktni (efekti investicije na sektor u kome se realizuje) i indirektni (efekti investicije na ostale prihvatljive sektore u kojima podnosilac posluje), efekti investicije.

Prijave se mogu podnijeti od 9. maja 2023. godine dok je krajnji rok 20. juni 2023. godine. Podnose se isključivo putem elektronskog sistema ovdje.


Tagovi

Javni poziv Poljoprivreda EU4AGRI Sufinansiranje Prerađivački kapaciteti Marketing


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.