Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javna rasprava
  • 06.12.2023. 16:30

Objavljen izmijenjeni program poljoprivrednih poticaja u FBiH

Izvršena je preraspodjela podrški po mjerama u skladu sa agrarni budžetom koji sada iznosi 166,5 miliona KM.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 732
  • 85
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavilo je prijedlog izmijenjenog programa poticaja, kojim agrarni budžet FBiH za 2023. godinu iznosi 166,5 miliona maraka, odnosno uvećan je za 2,5 miliona KM.

Izmjene i dopune se se vrše u cilju usklađivanja iznosa planiranih sredstava sa sredstvima pristiglim po zahtjevima klijenata u okviru Modela poticaja proizvodnji i Modela ruralnog razvoja, te zbog potrebe raspodjele dodatnih sredstva dobivenih nakon izvršenog rebalansa budžeta.

Dodatno usklađivanje

U ovom dokumentu su preciznije definirana područja ulaganja za dodjelu podrške investicijama u sektoru prehrambene industrije koja se realizira u saradnji sa Razvojnom bankom FBiH. Podrška će biti dodjeljivana pogonima za preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda koje sada ne postoje ili nisu dovoljno zastupljeni, a za koje imamo sirovinsku osnovu.

"Podrškom ovim ulaganjima stvorit ćemo preduvjete za supstituciju dijela uvoznih prehrambenih proizvoda odnosno povećanje izvoza, uvećati dodanu vrijednost u poljoprivredno prehrambenom sektoru i podići sigurnost plasmana naših primarnih poljoprivrednih proizvoda", navedeno je.

Također, izvršena je preraspodjela podrški po mjerama. Naime, Uprkos tome što se kod planiranja sredstava za svaku mjeru vodilo računa o ostvarenoj proizvodnji u protekloj godini, kao i drugim parametrima koji utiču na visinu planiranih sredstava, i krajem ove godina ukazala se potreba za dodatnim usklađivanjem iznosa podrški sa potrebnim iznosima proizašlim iz pristiglih zahtjeva klijenata.

Preraspodjela sredstava

U okviru modela poticaja biljnoj proizvodnji umjesto 25,8 miliona KM, potrebno je osigurati 25,7 miliona KM, a u animalnoj proizvodnji umjesto prvobitno planiranih 90,5 miliona KM potrebno je osigurati 90,3 miliona KM. U okviru modela ruralnog razvoja dosadašnji iznos od 37,6 miliona KM KM bilo je potrebno povećati na 42,5 miliona KM, kako bi se procenat podrške što više približio prvobitno planiranom. Na poziciji sredstava namijenjenih podrški investicijama u saradnji sa Razvojnom bankom iznos sredstava povećan je sa 3,5 na pet miliona KM zbog velikog interesa klijenata za ovaj tip podrške.

Pored toga, s obzirom na opseg zahtjeva za podrškom ulaganjima na poljoprivrednim gazdinstvima, povećan je iznos sredstava za te namjene sa 20.000.000,00 KM na 27. 453.796,90 KM.
Istovremeno je iznos sredstava za podršku prehrambenoj industriji smanjen sa 14 miliona KM na 10 miliona KM, a sredstva su preusmjerena na podršku ulaganjima na poljoprivrednim gazdinstvima.

U okviru Modela za ostale vrste podrške izvršena je preraspodjela sredstava zbog povećanog opsega zahtjeva u okviru mjere povezivanja ponude malih poljoprivrednih proizvođača, podrške sektoru malinarstva i podrške organizatorima proizvodnje za besplatno dodijeljeni repromaterijal. Istovremeno, zbog nemogućnosti zakonitog provođenja mjere Program pokretanja proizvodnje putem PCU sredstva iz ove mjere usmjerena su u mjeru vezanu za povezivanje ponude porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i obrta, odnosno za podršku ulaganjima na poljoprivrednim gazdinstvima u okviru Modela ruralnog razvoja.

U okviru stavke sredstava planiranih za isplatu sudskih presuda, vansudskih nagodbi, nerealiziranih zahtjeva iz ranijeg perioda, nerealiziranih zahtjeva za isplatu rješenja, rješenja po žalbama i obustavljenim postupcima iznos sredstava je sa 500.000 KM smanjen na 300.000 KM, a višak je usmjeren u podršku ulaganjima na poljoprivrednim gazdinstvima.

Svoje primjedbe, prijedloge i sugestije na navedeni dokument moguće je poslati do 12. decembra ove godine u pisanoj formi, putem obrasca ispod ovog teksta, na adresu: Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ul. Hamdije Čemerlića 2, 71000 Sarajevo ili na e-mail: hanefija.topuz@fmpvs.gov.ba.


Dokumenti


Tagovi

Program poticaja Izmjene programa poticaja Javna rasprava Preraspodjela sredstava Biljna proizvodnja Animalna proizvodnja Agrarni budžet


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.