Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novčana podrška
  • 21.06.2024. 12:00

Ministar Hrnjić: Proizvođačima maline isplaćeno skoro milion KM

Od ukupno 31 otkupljivača malina kojima je dodijeljena novčana podrška, 27 ih je dostavilo detaljne podatke o isplatama i upotrebi dodijeljenih sredstava.

Foto: FMPVŠ
  • 100
  • 28
  • 0

Proizvođačima maline u FBiH isplaćeno je skoro milion maraka, saopćilo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, pojasnivši da je riječ o sredstvima koja su Programom novčanih podrški za 2023. godinu, u okviru mjera "Ostalih vrsta podrški", dodijeljena otkupljivačima jagodičastog voća među kojima su bili najzastupljeniji otkupljivači maline.

Podsjetili su, kako su otkupljivači došli u poteškoće sa isplatom otkupljenih malina, te je FMPVŠ, nakon isplate poticaja, urgiralo da dodijeljena sredstva primarno iskoriste za isplatu duga poljoprivrednim proizvođačima. Od otkupljivača je dodatno zatraženo da razmotre mogućnost usmjeravanja dodijeljenih sredstava podrške u povećanje otkupne cijene da bi se poljoprivrednim proizvođačima barem djelomično kompenzirala niska otkupna cijena maline.

"Resorno federalno ministarstvo je u saradnji s otkupljivačima maline, doprinijelo stabiliziranju poslovanja preduzeća u ovom važnom sektoru proizvodnje, te omogućilo većem broju poljoprivrednih proizvođača naplatu duga ili čak povećanje otkupne cijene za malinu roda 2023. godine. Za proizvođače maline isplaćeno je je skoro milion KM", rekao je resorni ministar Kemal Hrnjić te dodao kako je novčana podrška otkupljivačima imala je za cilj dodatno podržati njihovo povezivanje s malim poljoprivrednim proizvođačima.

U 2023. godini je zbog povećane ponude na EU tržištu, došlo do velikog pada prodajne cijene maline, a smanjene su i prosječne isporučene pošiljke što je usporilo prodaju i povećalo energetske troškove za skladištenje i čuvanje zamrznutih.

Od ukupno 31 otkupljivača malina kojima je dodijeljena novčana podrška, 27 ih je dostavilo detaljne podatke o isplatama i upotrebi dodijeljenih sredstava. Iz podataka je vidljivo kako je 17 otkupljivača u potpunosti izmirilo svoje obaveze prema malim poljoprivrednim proizvođačima, šest ih je isplatilo više od 50 posto, a četiri su isplatila nešto manje od 50 posto duga za otkupljene maline.

Istaknuto je kako je 15 otkupljivača novčanu podršku direktno usmjerilo u isplatu duga za otkupljene maline, a sedam otkupljivača je čak i podiglo otkupnu cijenu maline, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.


Tagovi

Proizvodnja maline Otkup maline Novčana podrška Kemal Hrnjić Poticaji orkupljivačima Isplata dugovanja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.