Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Planinsko mlijeko
  • 07.08.2023. 09:00

Ko je zakočio isplatu odobrene premije za mlijeko određenim farmerima?

Osmi je mjesec, a na računima pojedinih poljoprivrednika je i dalje nula. Strpljenje im kažu popušta, jer su praznih džepova ušli u treći kvartal.

Foto: Depositphotos/jetacomputer
  • 874
  • 137
  • 1

Odobrena isplata premije za mlijeko za prvi kvartal ove godine, još nije stigla na račune pojedinih farmera u Federaciji BiH. Riječ je o kooperantima Poljoprivredne zadruge "Planinsko mlijeko" iz Šipova, koji su ranije sarađivali s drugim otkupljivačem, također iz Republike Srpske i uredno ostvarivali ovo pravo.

Traženu dokumentaciju su predali Ministarstvu poljoprivrede Kantona 10, a da su ispunili uvjete svojim potpisom je ovjerio kantonalni ministar, prije nego je sve proslijeđeno Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Kantonalni ministar Božo Perić im je to, kažu farmeri, potvrdio i usmeno na sastanku.

Zakočilo u Sarajevu

No, osmi je mjesec, a računi su i dalje prazni. Strpljenje im kažu popušta, jer su praznih džepova ušli u treći kvartal. Javno iznošenje problema, posljednji je korak prije tužbe.

"Mi nismo neobrazovani. Znamo kome se obratiti i kako. Istina je da nas nisu odbili, pa nemamo taj papir, ali izvodi iz banke sve mogu potvrditi, jer ovo je nezapamćeno da je premija odobrena, a da se ne isplaćuje", kaže jedan od nezadovoljnih farmera, čiji je identitet poznat redakciji Agrokluba, ali zbog složenosti situacije govori pod uvjetom anonimnosti.

Prvo razočarenje, kako nastavlja, uslijedilo je kada je od komšije dobio informaciju da su "pare legle". Provjerio je svoj račun, a na njemu nula. Nakon nekoliko dana, stanje je ostalo nepromijenjeno.

Nedostaje račun

U rješavanje problema je uključena i zadruga, jer su početkom juna obaviješteni kako nedostaje fiskalni račun uz fakture te ukoliko ih ne dostave da će biti odbijeni. No, sjedište "Planinskog mlijeka" je u Republici Srpskoj i prema tamošnjem zakonu, oslobođeni su posjedovanja fiskalne kase kao privredni subjekt koji obavlja promet dobara na veliko.

O tome obavještavaju i federalnog resornog ministra Kemala Hrnjića, a u svom dopisu ističu i primjere drugih zadruga koje posluju u istim okolnostima i ostvaruju novčani poticaj za proizvođače mlijeka u posljednjih 4-5 godina, te traže da se izvrši nadzor kantonalnih ministarstva u USK i Kantonu 10, kao i jednog uposlenika FMPVŠ.

"Vaš zaposleni Mirsad Cindrak koji radi na premijama za mlijeko nije odobrio, niti odbio naše zahtjeve koji su obrađeni u USK i Kantonu 10. Iz ministarstava poljoprivrede ovih kantona ističu da su zahtjevi obrađeni, ali ne i odobreni od gospodina Mirsada Cindraka i da su oni tu nemoćni", stoji u dopisu direktora Zadruge, Milorada Kozomare, koji je na adresu FMPVŠ upućen 16. juna.

Rješnje Poreske uprave RS

Sedam dana kasnije dostavljaju i pismeno rješenje Poreske uprave RS da nisu obavezni posjedovati fiskalnu kasu i izdavati fiskalne račune. Dakle, sve crno na bijelo. U istom dopisu, Kozomara dalje obavještava kako ima informacije da će "namjerno biti blokirani", te napominje da im se nanosi šteta.

U međuvremenu, Cindrak, prema informacijama farmera, odlazi na godišnji odmor, te je na zvaničnoj stranici federalnog ministarstva objavljeno da su 20. jula premije odobrene i upućene na trezor.

Cindrak se vraća

Taman kada su pomislili da će novac konačno dobiti, a zbrajajući dva kvartala, samo dva farmera koja uzimamo za primjer, bi trebali dobiti deset, odnosno dvadeset hiljada maraka, što nije zanemariv iznos, spomenuti uposlenik se vraća s godišnjeg - i ponovo je sve na čekanju.

Farmeri, uzimaju stvari u svoje ruke i kontaktiraju direktno kancelariju Cindraka, nakon što su od kantonalnog ministarstva dobili informaciju da su sporni svi kooperanti ove zadruge.

Proizvođači zadovoljni saradnjom s otkupljivačem (Foto: PZ "Planinsko mlijeko")

"On uopće ne pita ko zove, nego ko je otkupljivač i rekao je da od tih naših premija nema ništa, da ćemo se načekati i pitao zašto smo napuštali prošlog otkupljivača", pričaju farmeri, podsjetivši da nisu dobili nikakav papir šta je zapravo sporno.

"Šta znači da ćemo se načekati, igraju se s našim živcima i ko je on da to odlučuje kome ćemo mi mlijeko predavati", pitaju proizvođači dodavši da nikakvih problema nemaju sa otkupljivačem i da sve uredno funkcioniše.

Poziv Agrokluba

Potpisnik ovih redova je uputio upit FMPVŠ o ovim navodima, ali kako su u toku godišnji odmori, a vrijeme za objavu teksta teče, upit potom prosljeđujemo i na službeni mail Cindraka, a nekoliko sati kasnije o tome ga i telefonski obavještavamo.

"Nisam gledao mail", kratko nam odgovara i upućuje nas na press-službu. Pjašnjavamo mu da je vrijeme godišnjih odmora i da ne možemo čekati s informacijama, kao i da je riječ o navodima koji se njega lično tiču, a potom razgovor teče ovako:

Cindrak: Pismeno se obratite Ministarstvu i dobit ćete odgovor.
Novinar: Obratili smo se i Ministarstvu i Vama lično, pismeno.
Cindrak: Ne možete se meni lično obraćati, nije ovo moje.
Novnar: Ali, žalbe su na Vas lično.
Cindrak: Dobit ćete odgovor. Doviđenja.

Do objave ovog teksta, odgovor nije stigao. Ministar Hrnjić, prethodno je potvrdio za Agroklub da je upoznat s navodima, dodavši da je predmet formiran i u obradi, te da će čim bude imao relevantne pokazatelje o tome sve i obavijestiti.

Iz "Planinskog mlijeka" poručuju kako na ovome neće stati i ovdje ne vide krivicu resornog ministra nego, kako kažu, "korumpiranih pojedinaca". Bilo kakav papir, kažu, bio bi bolji od čekanja, jer bi i s odbijenicom znali koja je naredna adresa


Tagovi

Otkup mlijeka Planinsko mlijeko Poljoprivredna zadruga Milorad Kozomara Kemal Hrnjić Mirsad Cindrak Božo Perić Farma Premije za mlijeko


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.