• ABD Grant šema
  • 10.06.2019. 12:00

Grant ‘težak’ 90.000 eura za tradicionalne proizvode i ruralni turizam

Grant šema ima za cilj razvoj održivih poslovnih modela u strukturno slabim pograničnim regionima kroz poboljšanje proizvodnje, prerade i marketinga tradicionalnih proizvoda, šumskih plodova, kulinarske tradicije i ruralnog turizma.

Foto: Adi Pašalić
  • 195
  • 60
  • 0

Objavljen je javni poziv u okviru ABD Grant šeme za podnošenje prijedloga projekata za podršku razvoja lanaca vrijednosti tradicionalnih proizvoda i ruralnog turizma za korisnike iz prekograničnih regiona Drina-Tara, Drina-Sava i Krš.

Grant šema ima za cilj razvoj održivih poslovnih modela u strukturno slabim pograničnim regionima kroz poboljšanje proizvodnje, prerade i marketinga tradicionalnih proizvoda (što uključuje poljoprivredne i prehrambene proizvode životinjskog i biljnog porijekla kao što su žitarice, povrće, voće, meso i mesni proizvodi, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, ljekovite biljke, itd.), šumskih plodova, kulinarske tradicije i ruralnog turizma.

Maksimalni iznos granta 10.000 eura

Poziv je objavila stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta "Podrška ekonomskoj diversifikaciji ruralnih područja u jugoistočnoj Evropi (SEDRA)". 

Opšti cilj ABD Grant šeme je doprinos diversifikaciji ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope, kroz jačanje odabranih lanaca vrijednosti u specifičnim prekograničnim regionima.

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 90.000 eura, a prijaviti se mogu individualni proizvođači, ali i partnerstva (lokalna ili prekogranična). Minimalni iznos granta je 1.000 eura, a maksimalni 10.000 eura. 

Vrijednost bespovratnih sredstava za svakog korisnika može iznositi do 60% ukupnih prihvatljivih troškova, a preostali iznos mora finanicrati korisnik ili iz drugih izvora. 

Više detalja potražite OVDJE

Uključene 24 opštine iz BiH 

Javni poziv je otvoren za predstavnike privatnog, civilnog i javnog sektora iz sljedećih zemalja i opština u prekograničnim regionima:

Prekogranični region "Drina-Tara" (zemlje i opštine):

Bosna i Hercegovina: Višegrad, Rudo, Goražde, Srebrenica, Bratunac i Milići;
Srbija: Ljubovija, Bajina Bašta, Prijepolje, Priboj, Čajetina i Užice;
Crna Gora: Bijelo Polje i Pljevlja;

Prekogranični region "Drina-Sava" (zemlje i opštine):

Bosna i Hercegovina: Bijeljina, Ugljevik, Lopare, Brčko Distrikt i Donji Zabari;
Srbija: Sremska Mitrovica, Šid, Bogatić, Loznica i Šabac;

Prekogranični region "Krsh" (zemlje i opštine):

Bosna i Hercegovina: Ljubuški, Čitluk, Stolac, Čapljina, Ravno, Neum, Berković, Bileća, Gacko, Ljubinje, Nevesinje, Trebinje.
Crna Gora: Herceg Novi, Tivat, Kotor i Nikšić

Koncept projekta zajedno sa neophodnom dokumentacijom treba dostaviti elektronskim putem na e-mail adresu: abda@swg-seerural.org

Rok za podnošenje projektnih predloga je 19.08.2019.


Tagovi

Grant Ruralni turizam Opštine ABD grant šema Tradicionalni proizvodi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica Agrokluba. Hobi vrtlarica, zaljubljena u prirodu.