Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Derventa
  • 16.03.2024. 10:30
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Derventa

Gotovo pola miliona maraka iz gradske kase za poljoprivredu

Pravilnikom je definisano da se korisnicima podsticaja koji su mlađi od 40 godina odobreni iznos uvećava za 20 posto.

Foto: Slobodan Živanić
  • 148
  • 33
  • 0

Za razvoj  poljoprivrede i sela u 2023. godini, grad Derventa isplatio je sredstva od 470.636 KM. Maksimalan iznos podsticaja koji može dobiti poljoprivredno gazdinstvo u toku godine, po osnovu jednog ili više vidova proizvodnje iznosi do 4.800 KM, a poljoprivredna gazdinstava koja imaju 25 muznih grla i više, finansijsku podršku po osnovu jednog ili više vidova proizvodnje su mogla ostvariti do 7.200 KM.

Putem Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti komisija je zaprimila 272 zahtjeva koji su se odnosili na 324 različita vida podsticaja.

Ove godine više novca

Odbornici su usvojili i Izvještaj o realizaciji raspodjele podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u prošloj godini, a načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, Slaven Pašalić obrazložio je da je lani za ove namjene bilo predviđeno 485.000, od čega je plasnirano 470.636 maraka.

"Osim toga, za iste namjene Vlada Republike Srpske izdvojila je više od tri miliona maraka. Ove godine grad Derventa je u budžetu predvidio 490.000 KM za podsticaj razvoju poljoprivrede i sela, a na nekoj od narednih sjednica predstoji usvajanje plana raspodjele, nakon toga ponovo radimo pravilnik. Potom ćemo imenovati komisiju i raspodijeliti podsticaje poljoprivrednicima", rekao je Pašalić po okončanju sjednice Skupštine grada na kojoj se našla ova tačka.

Za direktnu podršku stočarskoj proizvodnji protekle godine isplaćeno je ukupno 347.408 KM. Podsticaj za priplodnu stoku iznosio je 122.947 KM, i to:

  • za proizvodnju i uzgoj kvalitetno priplodnih steonih junica realizovano je 20 zahtjeva za uzgoj 105 komada grla, gdje je isplaćeno 18.228 KM,
  • za proizvodnju i uzgoj kvalitetno priplodnih nazimica i krmača realizovano je 49 zahtjeva, za uzgoj 535 komada grla, gdje je isplaćeno 37.461 KM i
  • za proizvodnju i uzgoj kvalitetno priplodnih ovaca i koza realizovan je 31 zahtjev, za uzgoj 2.795 komada grla u osnovnom stadu, gdje je isplaćeno 67.257 KM.

Za proizvodnju mlijeka 186 hiljada KM

Podsticaj za proizvodnju mlijeka, odnosno muzna grla, isplaćen je u iznosu od 186.300,00 KM. Za proizvodnju mlijeka se odnosi na posjedovanje i uzgoj muznih grla i proizvodnju mlijeka koja se plasira na tržište. Ukupno je realizovan 71 zahtjeva, a podsticajna sredstva su isplaćena za uzgoj 1.061 muzno grlo.

Stjepan Gojković iz Osinje, koji ima 38 goveda, od čega 24 muzna grla i godišnje proizvede 135 hiljada litara mlijeka, zadovoljan je podsticajima od strane lokalne zajednice.

Gojković (prvi sa lijeva)
Gojković (prvi sa lijeva) zadovoljan podsticajima

"Godina iza nas bila je teška, ali treba biti zadovoljan. Repromaterijal je poskupio, imali smo malo pada kada je u pitanju cijena mlijeka, ali izborili smo se. U globalu prošla godina je bila teška, kako zbog vremenskih prilika i kiše. Nisu podsticaji veliki, gradski je 180 KM po grlu, dok je Republički premija 0,25 premija i plus po grlu, to je nekih 330 KM. To je malo, ali čovjek mora biti zadvoljan. Mora se raditi, ne može se sve dobiti od države", kaže ovaj vrijedni domaćin.

Za proizvodnju mesa isplaćen je iznos od 36.300 KM, i to za tov junadi, tov svinja i tov pilića. Kada je u pitanju podsticaj za uzgoj i prozvodnju ribe, zaprimljen je jedan zahtjev i isplaćeno 1.500 KM.

Takođe, jedan zahtjev je podnesen za uzgoj 110 komada japanskih prepelica, a odobreno je 360 KM sredstva podrške koja su se odnosila za uzgoj specifične vrste poljoprivredne proizvodnje, odnosno uzgoj krznašica i japanskih prepelica.

Rast pčelarske proizvodnje

Za podsticaj  pčelarskoj proizvodnji isplaćeno je 55.092 KM podsticajnih sredstava, a zaprimljeno je 78 zahtjeva za proizvodnju i uzgoj 8.928 pčelinjih društava.

U odnosu na 2022. godinu, prošle godine ostvaren je rast u ovoj proizvodnji jer je broj pčelinjih društava uvećan za 976.

Rast pčelarske proizvodnje na području grada Derventa primijetan je u posljednjih pet godina. Na primjer, 2019. godine bilo je 6.837 pčelinjih društava.

Za biljnu prozivodnju 34 hiljade KM

Direktna podrška biljnoj proizvodnji isplaćena je u iznosu od 34.220 KM, a zaprimljeno je 18 zahtjeva. Za podsticaj za proizvodnju povrća i cvijeća u zatvorenim prostorima i na otvorenom realizovano je 13 zahtjeva, a podsticajna sredstva za ove namjene isplaćena su u iznosu  28.335 KM i to za proizvodnju povrća i cvijeća na ukupnoj površini od 12.944 m2 zatvorenog prostora i 6.000 m2 na otvorenom.

Proizvodnja rasada

Podsticaj za organsku proizvodnju realizovan je u iznosu od 6.455 KM podsticajnih sredstava.

Podrška dugoročnom razvoju

Podrška koja se odnosi za investicije na poljoprivrednom gazdinstvu podržane su sa 19.974 KM, i to za podizanje višegodišnjih zasada u iznosu od 3.542 KM, i za nabavku proizvodno-tehnološke opreme za koju je podneseno osam zahtjeva i isplaćeno 16.431 KM.

Za podršku koja se odnosi za korišćenje sredstava od naknade za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta i zakupa poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske, planiran je dio sredstava u iznosu od 10.000 KM. Za realizaciju ove mjere utrošeno je 3.471 KM. 

Podsticanje organizovanih oblika poljoprivrednih proizvođača, kao što su organizovane posjete kao i učešće na poljoprivrednim manifestacijama u regionu, sufinansiranje aktivnosti udruženja i klastera kao i sponzorstvo manifestacija koje promovišu poljoprivrednu proizvodnju, realizovane su četiri aktivnosti u ukopnom iznosu od 4.900 KM.

Za sufinansiranje projekata u poljoprivredi i sufinansiranje projekata resornog ministarstva, bio je jedan zahtjev i isplaćeno je 5.000 KM.

Bitno je napomenuti da je, Pravilnikom definisano da se korisnicima podsticaja koji su mlađi od 40 godina odobreni iznos uvećava za 20%.  Ovu mjeru je koristilo 36 korisnika podsticaja po 39 različita osnova.


Tagovi

Poljoprivredni poticaji Izdvajanje za poljoprivredu Agrarni budžet Derventa Slaven Pašalić Stjepan Gojković


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.