• Evropska komisija
  • 11.07.2020. 07:30

EU ulaže milijarde evra u inovativne projekte čiste tehnologije

Za poticanje zelenog oporavka Evropska komisija je objavila prvi poziv za podnošenje prijedloga projekata u okviru Inovacijskog fonda koji će finansirati napredne tehnologije za obnovljive izvore, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije te upotrebu i skladištenje ugljika.

Foto: JumpStory
  • 84
  • 10
  • 0

Evropska komisija je objavila prvi poziv za podnošenje prijedloga projekata u okviru Inovacijskog fonda, jednog od najvećih svjetskih programa za demonstraciju inovativnih tehnologija s niskim udjelom ugljika, koji se financira prihodima s dražbe emisijskih jedinica iz sustava EU za trgovanje emisijama.

Njime će se finansirati napredne tehnologije za obnovljive izvore, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije te hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljika. Plan je potaknuti zeleni oporavak tako što će se otvarati lokalna radna mjesta prilagođena budućim potrebama, čime će se otvoriti put prema klimatskoj neutralnosti i ojačati vodeći položaj Evrope u svijetu kada je riječ o tehnologijama, stoji u priopćenju Evropske komisije.

Ulaganje doprinosi pokretanju gospodarstva 

"Ovaj se poziv pojavljuje u pravi trenutak. EU će uložiti milijardu evra u perspektivne, tržišno spremne projekte poput čistog vodika ili drugih niskougljičnih rješenja za energetski intenzivne industrije kao što su industrija čelika, cementa i kemikalija. Također ćemo podržati skladištenje energije, mrežna rješenja te hvatanje i skladištenje ugljika. Ta velika ulaganja pridonijet će ponovnom pokretanju gospodarstva EU i uvesti nas u fazu zelenog oporavka nakon kojeg ćemo 2050. postići klimatski oporavak“, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije, Frans Timmermans.

U razdoblju od 2020. do 2030. iz Inovacijskog fonda dodijelit će se desetak milijardi evra prikupljenih prodajom emisijskih jedinica na dražbi u okviru sustava EU za trgovanje emisijama, uz neisplaćene prihode iz prethodnog programa NER 300.

Za projekte koji nisu spremni pomoć od 8 milijuna evra

U okviru prvog poziva na podnošenje prijedloga osigurat će se bespovratna sredstva u vrijednosti od milijardu evra za velike projekte u području čistih tehnologija kako bi im se pomoglo da prevladaju rizike povezane s komercijalizacijom i opsežnim demonstracijskim aktivnostima. Ta će potpora otvoriti put za plasiranje nove tehnologije na tržište. Za perspektivne projekte koji još nisu spremni za tržište predviđena su zasebna proračunska sredstva u vrijednosti od 8 milijuna evra koja će se upotrijebiti za pomoć pri razvoju.

Poziv je otvoren za koncepte u prihvatljivim sektorima iz svih država članica EU-a te Islanda i Norveške. Sredstva se mogu kombinirati s drugim inicijativama javnog financiranja poput državnih potpora ili drugih programa financiranja iz EU-a.

Evropa će do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent?

Ocjene će ovisiti o njihovom potencijalu za izbjegavanje emisije stakleničkih plinova, inovacijskom potencijalu, financijskoj i tehničkoj zrelosti, te potencijalu za proširenje i troškovnu učinkovitost.


Tagovi

Evropska komisija Evropska unija Zeleni plan Zeleni oporavak Ulaganje Inovacijski fond Finansiranje


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.