Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 11.07.2020. 07:30

EU ulaže milijarde evra u inovativne projekte čiste tehnologije

Za poticanje zelenog oporavka Evropska komisija je objavila prvi poziv za podnošenje prijedloga projekata u okviru Inovacijskog fonda koji će finansirati napredne tehnologije za obnovljive izvore, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije te upotrebu i skladištenje ugljika.

Foto: JumpStory
  • 105
  • 11
  • 0

Evropska komisija je objavila prvi poziv za podnošenje prijedloga projekata u okviru Inovacijskog fonda, jednog od najvećih svjetskih programa za demonstraciju inovativnih tehnologija s niskim udjelom ugljika, koji se financira prihodima s dražbe emisijskih jedinica iz sustava EU za trgovanje emisijama.

Njime će se finansirati napredne tehnologije za obnovljive izvore, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije te hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljika. Plan je potaknuti zeleni oporavak tako što će se otvarati lokalna radna mjesta prilagođena budućim potrebama, čime će se otvoriti put prema klimatskoj neutralnosti i ojačati vodeći položaj Evrope u svijetu kada je riječ o tehnologijama, stoji u priopćenju Evropske komisije.

Ulaganje doprinosi pokretanju gospodarstva 

"Ovaj se poziv pojavljuje u pravi trenutak. EU će uložiti milijardu evra u perspektivne, tržišno spremne projekte poput čistog vodika ili drugih niskougljičnih rješenja za energetski intenzivne industrije kao što su industrija čelika, cementa i kemikalija. Također ćemo podržati skladištenje energije, mrežna rješenja te hvatanje i skladištenje ugljika. Ta velika ulaganja pridonijet će ponovnom pokretanju gospodarstva EU i uvesti nas u fazu zelenog oporavka nakon kojeg ćemo 2050. postići klimatski oporavak“, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije, Frans Timmermans.

U razdoblju od 2020. do 2030. iz Inovacijskog fonda dodijelit će se desetak milijardi evra prikupljenih prodajom emisijskih jedinica na dražbi u okviru sustava EU za trgovanje emisijama, uz neisplaćene prihode iz prethodnog programa NER 300.

Za projekte koji nisu spremni pomoć od 8 milijuna evra

U okviru prvog poziva na podnošenje prijedloga osigurat će se bespovratna sredstva u vrijednosti od milijardu evra za velike projekte u području čistih tehnologija kako bi im se pomoglo da prevladaju rizike povezane s komercijalizacijom i opsežnim demonstracijskim aktivnostima. Ta će potpora otvoriti put za plasiranje nove tehnologije na tržište. Za perspektivne projekte koji još nisu spremni za tržište predviđena su zasebna proračunska sredstva u vrijednosti od 8 milijuna evra koja će se upotrijebiti za pomoć pri razvoju.

Poziv je otvoren za koncepte u prihvatljivim sektorima iz svih država članica EU-a te Islanda i Norveške. Sredstva se mogu kombinirati s drugim inicijativama javnog financiranja poput državnih potpora ili drugih programa financiranja iz EU-a.

Evropa će do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent?

Ocjene će ovisiti o njihovom potencijalu za izbjegavanje emisije stakleničkih plinova, inovacijskom potencijalu, financijskoj i tehničkoj zrelosti, te potencijalu za proširenje i troškovnu učinkovitost.


Tagovi

Evropska komisija Evropska unija Zeleni plan Zeleni oporavak Ulaganje Inovacijski fond Finansiranje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]