• Delegacija EU
  • 17.01.2020. 10:00

EU projekti u BiH vrijedni su 71 milion eura - u fokusu i poljoprivreda

Finansijski paket vrijedan 71 milion eura će se koristiti, između ostalog, i za sektore poljoprivrede, okoliša i pravosuđa.

Foto: Pixabay/bones64
  • 251
  • 56
  • 0

Delegacija EU u Bosni i Hercegovini započela je ugovaranje projekata u okviru finansijskog paketa vrijednog 71 milion eura, a nakon što su vlasti BiH u decembru prošle godine potpisale program Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2018). Ova sredstva će se koristiti, između ostalog, i za sektore poljoprivrede, okoliša i pravosuđa. Bosna i Hercegovina trenutno također koristi i sredstva dostupna iz godišnjih IPA programa od 2013 do 2017, čiji ukupni iznos prelazi 350 miliona eura, stoji u saopštenju Delegacije EU u BiH.

EU je u 2019. godini ugovorila projekte u vrijednosti od skoro 81 milion eura, dok je isplaćeno više od 64 miliona eura, što je znatno više od cilja koji je zadat početkom godine. EU očekuje da BiH poboljša svoje finansijske rezultate u 2020. kako u smislu ugovaranja novih aktivnosti, tako i za isplatu u okviru tekućih projekata.

Što se tiče IPA-e 2019 i 2020, u novembru prošle godine zemlje članice EU odobrile su ove godišnje programe čija ukupna vrijednost iznosi oko 170 miliona eura. Ova sredstva biće usmjerena na sljedeće sektore: reforma javne uprave, upravljanje javnim finansijama, pravosuđe i tranzicijska pravdu, unutarnji poslovi, podrška parlamentima u procesu pridruživanja EU, energetika, transport, okoliš, trgovina i obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika. Ovim se omogućava početak priprema BiH za sljedeći finansijski period 2021-2027.

BiH je također i jedna od najvećih korisnica regionalne IPA-e za transport na Zapadnom Balkanu. Dodjeljeno je oko 215 miliona eura bespovratnih sredstava koja se koriste za sufinansiranje projekata ubrzavanja izgradnje autoputa na Koridoru Vc. 


Tagovi

Delegacija EU IPA sredstva Fiansijski paket Poljoprivreda


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.