Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usvojen program
  • 10.07.2024. 14:00

Bruceloza i dalje prisutna, veterinarima u FBiH ove godine 3,3 miliona KM

Korisnici sredstava su veterinarske stanice i ustanove koje provode veterinarsku djelatnost, te vlasnici neškodljivo uklonjenih životinja.

Foto: Depositphotos/Luljo
  • 93
  • 8
  • 0

Vlada Federacije BiH usvojila je Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele subvencija, odnosno poticaja, za veterinarstvo, u iznosu od 3.300.000 KM. Namjena ovog programa je ispitivanje zaraznih bolesti bruceloze, tuberkuloze i enzootske leukoze goveda, zatim uzoraka krvi životinja koje su pobacile i kopitara na infektivnu anemiju konja, kao i službenih uzoraka na prisutnost salmonele kod žive peradi u odobrenim ili registrovanim farmama.

Namijenjen je i ispitivanju u slučaju pojave bolesti zoonotičnog karaktera i drugih bolesti koje se sporadično javljaju, a čija pojava može značajno uticati na zdravlje životinja ili imati značajne ekonomske posljedice. Sredstva programa namijenjena su i za ispitivanje na američku gnjiloću pčelinjeg legla (AGPL), te nadoknada štete za uginule, ubijene ili zaklane i neškodljivo uklonjene životinje.

Također, program je namijenjen i provođenju mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (DDD) na zaraženim imanjima i transportnim sredstvima, te edukaciji vlasnika životinja i dodatnom obrazovanju doktora veterinarske medicine putem savjetovanja i seminara.

Ko su korisnici sredstava?

Svrha programa je i praćenje zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog porijekla u odobrenim i registrovanim objektima, te provođenje odobrenih programa i planova čijom provedbom će se dobiti detaljnije informacije o prisutnosti uzročnika bolesti životinja i omogućiti blagovremeno poduzimanje mjera sprječavanja njihovog širenja.

Problematika koju zakon ne poznaje "odnijela" 150 grla koza

Korisnici sredstava su veterinarske stanice i ustanove koje provode veterinarsku djelatnost, te vlasnici neškodljivo uklonjenih životinja.

Za realizaciju ove odluke zadužena su federalna ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te finansija, svako u okviru svoje nadležnosti. 

Slučajevi bolesti u 2023.

Inače, prema Izvještaju iz oblasti poljoprivrede, na nivou Bosne i Hercegovine, lani je zabilježeno 500 slučajeva bruceloze kod ovaca i koza te 142 slučaja kod goveda. Evidentirano je i 27 slučajeva goveđe virusne dijareje u dva prijavljena žarišta. 

Američka gnjiloća pčelinjeg legla pijavljena je kod 772 slučaja, odnosno 133 žarišta. 

Osim afričke svinjske kuge, zabilježeni su još i trihineloza, Q-groznica, reproduktivni i respiratorni sindrom u svinja te druge bolesti. 


Tagovi

Veterinarske stanice Poticaji veterinarima Zrazne bolesti Suzbijanje bolesti Program poticaja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.