Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povratak selu
  • 24.03.2023. 16:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Bijeljina sufinansira kupovinu seoskog domaćinstva s 20.000 KM

Moći će se prijaviti supružnici i vanbračni partneri, samohrani roditelj i poljoprivrednici starosti do 45 godina koji nisu u bračnoj zajednici, a žive na selu i bave se poljoprivredom.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 479
  • 62
  • 0

Bijeljina će bespovratnim sredstvima sufinansirati kupovinu seoskih kuća s okućnicom na teritoriji ovog grada u 2023. godini. U tu svrhu će iz budžeta dodjeljivati iznos od 50 posto ukupne vrijednosti nepokretnosti, odnosno maksimalno do 20.000 KM po korisniku. 

Ostanak i povratak na selo

Kako je navedeno u odluci koju je osvojila Skupština, ovim programom namjeravaju se smanjiti migratorna kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u ruralnim područjima, motivirati stanovništvo da ostane na selu i potaknuti mlade da se vrate na selo. Očekuje se provođenje odluke dovesti i do smanjenja prosječne starosti stanovništva u selima, povećanja stope nataliteta i poboljšanja demografske strukture te pokretanja rasta privrednih aktivnosti. 

Seoska kuća s okućnicom se smatra kuća s ekonomskim dvorištem, koje se nalazi na istoj katastarskoj parceli ili na susjednim parcelama. Istaknuto je kako bespovratna sredstva nisu namijenjena za opremanje seoske kuće i okućnice, porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje, porez na imovinu, troškove prikupljanja dokumentacije za prijavljivanje na javni konkurs, kao i za građevinske radove za adaptaciju. 

Kupoprodajna vrijednost utvrđivat će se na osnovu notarski ovjerenog ugovora ili predugovora sa jasno navedenom kupoprodajnom cijenom.

Uskoro konkurs

Na javni konkurs moći će aplicirati supružnici i vanbračni partneri, samohrani roditelj i poljoprivrednici starosti do 45 godina koji nisu u bračnoj zajednici, a žive na selu i bave se poljoprivredom. Nakon stupanja na snagu ovog programa koji je jučer usvojen u Skupštini grada bit će raspisan javni konkurs, a program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Bijeljina". Bespovratna sredstva će se dodjeljivati po redoslijedu podnijetih prijava, do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namjenu, a najkasnije do 1. novembra 2023. godine.

Kompletan Program dodjele bespovratnih sredstava za sufinansiranje kupovine seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Grada Bijeljina za 2023. godinu, možete pogledati u dokumentu ispod ovog teksta.


Dokumenti


Tagovi

Bijeljina Seoske kuće Seosko domaćinstvo Kuća na selu Povratak na selo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.