• Zeleni Vrt
  • 02.06.2019. 12:00

Zeleni Vrt čuva stare sorte voća i povrća

Sve je više ljudi koji shvataju značaj proizvodnje vlasitite hrane i očuvanja starih sorti povrća i drugog bilja. Zeleni Vrt je Facebook grupa koja okuplja zaljubljenike u eko uzgoj, potiče svoje članove da uzgajaju stare sorte i promoviše tehnike prirodnog uzgajanja povrća.

Foto: Depositphotos/viki2win
  • 363
  • 263
  • 0

Uzgajanje vlastite hrane ima sve više poklonika i nije to pomodarstvo, već ljudsko pravo i potreba da konzumiraju zdravu i kvalitetnu hranu bez ostataka pesticida i drugih hemijskih materija. Slađana Spahić, moja sagovornica i osnivačica Facebook grupe Zeleni Vrt, je osoba koja nam može dati odgovor na pitanje zašto je važno da sami uzgajamo vlastitu hranu, zašto je važno da uzgajamo stare sorte povrća i drugog bilja.

Odrasla uz biljke

Roditelji koji su se bavili poljoprivredom, priroda koja ju je okruživala i želja za znanjem o uzgajanju biljaka odredili su šta da učini sa vlastitim vrtom.

"Mogu slobodno reći da sam odrasla uz biljke. Moji roditelji su se bavili poljoprivredom i još uvijek se bave u manjem obimu. Uzgajali su duhan, papriku,  luk, rajčicu, grah i sve ostale kulture koje su karakteristične za naše područje. Moje druženje sa biljkama je započelo od malih nogu, a poslije udaje me još više počelo interesovati kako uzgajati vlastitu hranu. Od roditelja sam naučila mnogo toga o poljoprivredi, ali sam i sama nastavila sa učenjem, istraživanjem, čitanjem raznih vrtnih enciklopedija. Učila sam iz vlastitog iskustva, eksperimetnisanjem, pokušavajući sama nešto posijati, uzgojiti i ukorijeniti", otkriva nam Slađana odakle ta ljubav i želja da ima vlastiti vrt.

Uzgoj vlastite hrane za Slađanu i njenu obitelj je od velikog značaja. Posjedovanje vrta i uzgajanje povrća i drugog bilja omogućava im da u potpunosti jedu hranu bez bilo kakvih ostataka pesticida, da borave na otvorenom u zdravom okruženju.

Slađana Spahić: Povrće možemo jesti direktno iz vrta

Slađana ističe: "Uzgajanje vlastite hrane manje košta nego da kupujemo hranu. Imamo ogroman vrt i bila bi prava šteta da ne iskoristimo taj krasan komad zemlje i ne uzgojimo nešto svoje. Mi nismo naučili štedjeti na povrću i hrani, volimo imati sezonskog povrća. Zbilja uživamo u zelenoj salati, krastavcima, rajčicama, kupusnjačama, lubenicama i drugom povrću iz našeg vrta. Sve je to svježe ubrano. Rajčicu ili krastavac možemo da jedemo čim ih uberemo u vrtu. Nema bojazni i razmišljanja o karenci nekog pesticida."

U svom vrtu još uvijek primjenjuje mehaničku obradu tla i za sada je to najjeftinija i najjednostavnija opcija s obzirom na uslove. Veoma rado bi se posvetili biodinamičkom načinu uzgajanja biljaka, ali za sada iz tehničkih razloga to nije izvodivo.

Zašto uzgajati stare sorte

Slađana je i promoter starih sorti povrća i drugog bilja. U porodičnom vrtu pretežno uzgajaju stare sorte povrća i drugog bilja. U vrtu su pored starih udomaćenih sorti povrća i drugog bilja prisutne stare sorte iz cijelog svijeta. Upravo od ove porodice možete naučiti kakve stare sorte imaju, kako se uzgajaju. Sve te "stare sorte" koje su se udomaćile kod nas  jednom su stigle k nama iz dalekih zemalja.

Od Slađane možemo čuti i zašto se odlučila da uzgaja stare sorte: "Prednost uzgajanja starih sorti je da su biljke otpornije na bolesti i štetnike, duže vegetacijski traju, bolje se nose s vremenskim (ne)prilikama, plodovi su ukusniji. Dugo godina sam u svemu tome i iz sezone u sezonu pomno pratim svaku biljnu vrstu, njezin napredak od samog početka do završetka jednog vegetativnog ciklusa. Uvijek bih se odlučila za uzgajanje starih sorti, jer povrće koje uzgajam u vrtu ima fenomenalan okus. Postoji toliko sorti rajčice koje se razlikuju po okusu, boji, strukturi, a neće te ih pronaći u prodaji. To je bogatstvo iz našeg vrta."

Zeleni Vrt – FB grupa za promociju vrtlarenja

FB grupa Zeleni Vrt je osnovana 2014. godine iz želje da se pomogne, pokaže i nauče ljudi kako da sami nešto uzgoje bez upotrebe bilo kakvih otrovnih pesticida i raznih hemijskih preparata.

"Cilj grupe je da pomognemo ljudima da počnu vrtlariti, da uzgajamo povrće bez pesticida, da očuvamo život u svim njegovim oblicima, naručito paziti da ne nanosimo štetu korisnim kukcima i životinjama, jer je sve dio jednog biosistema koji je već jako, jako narušen. Osim toga, ljudi bi se trebali pomalo sami osvješćivati i paziti da se i sami zdravije hrane. Mogu reći da na tom polju ima pomaka. Sve je više ljudi, članova naše grupe koji su zainteresovani da sami uzgajaju svoje povrće, svoju hranu. Trenutno nas ima preko 15.500 u grupi. Posebno nas veseli činjenica da ljudi u urbanim okruženjima počinju raditi svoje prve vrtove. Neko kupi komadić zemlje i tu započnu svoju vrtlarsku priču, drugi sade biljke po balkonima, terasama,a sve je više i onih koji dobiju komadić zemlje u gradskim vrtovima. Najbitnije je da je svijest o značaju uzgajanja uzgajanja vlastite hrane proradila", Slađana nam je objasnila zašto je nastala grupa Zeleni Vrt.

Nju i članove grupe raduje što je sve više novih članova koji su pronašli volju i hrabrost da im se pridruže u djelenju znanja, iskustva i zaboravljenim vrtlarskim tehnikama. Iz dana u dan poruka "Čovječe, vrati se prirodi!" ima sve više poklonika


Tagovi

Zeleni vrt Slađana Spahić Stare sorte Povrće bez pesticida


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi