Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski plodovi
  • 14.05.2018. 09:00

Vrijedna Đemila Tutnjević sama si je osmislila posao i sada kupci dolaze sami

Đemila Tutnjević koristeći blagodati  planine Vranice stvorila je posao u koji je uključila ostale članove obitelji. Vrijedna Đemila svoje domaće proizvodne pravi već godinama. To su prepoznali i kupci koji joj se iznova vraćaju.  

Foto: Facebook/Đemila Tutnjević
  • 6.784
  • 661
  • 0

Đemila Tutnjević (56.) iz Fojnice nadaleko je prepoznata po svojim ljekovitim proizvodima. Ona je kako kaže sebi izmislila posao u koju je uključila cijelu obitelj.  Od 2007. godine s planine Vranice bere voće od kojeg pravi razne proizvode.     

"Uvijek smo u kući pripremali zimnicu, pa tako u nedostatku posla krenula sam u planinu u berbu voća. Nešto sam prodavala u svježem stanju da bih imala novac za ambalažu, šećer, etikete, a ostalo nabrano voće sam prerađivala da bih imala tijekom cijele godine posao, takav je bio početak", rekla je Đemila. 

Vrijedna Đemila kaže kako su proizvode pravi od onoga što je priroda dala

Pravi džemove, sirupe, čajeve i meleme

"Prerađujem sve šumsko voće što se nalazi na području Fojnice. Brusnice, borovnice, maline, kupine, drijen, ružu, zovu, zovine bobice, šipurak, smreku, trninu, borove iglice, koprivu, bokvicu, maslačak to sve prerađujem u džemove, sirupe. Drugo ljekovito bilje berem i sušim za čajeve, a tu su kunica, kopriva, uva, vrbovica, vrkuta, vrijesak, kantarion, zova, borovnica, islandski lišaj, menta, konjogriz, brusnica'', rekla je Đemila.

Đemila pravi i meleme, koji su  bazi pčelinjih proizvoda, ljekovitog bilja i maslinovog ili bademovog ulja.  U ponudi ima meleme od kantariona, zovine kore, bokvice, kunice za koje kaže kako su uglavnom  univerzalni lijek za opekotine, rane, akne, lišajeve, hemoroide, vene.

Đemila Tutnjević: Odlazak u šumu pravi je izazov

Kaže kako je prodaja proizvoda ide dobro, te kako su kupci zadovoljni njezinim proizvodima. Dodaje kako od nje kupci kupuju proizvode jer znaju da ih ona prodaje, te da se ne radi o preprodaji proizvoda. Ističe, kako najviše proda borovnica i brusnica, a tražene su i borove iglice zbog svojih ljekovitih svojstava. 

Đemila ističe kako posao nije nimalo lak, ali joj u svemu pomažu još dva člana obitelji. Ističe kako su odlasci u šumu ponekad pravi izazov.  

Od jednog voća napravi po pet proizvoda 

"Jako puno vremena i truda ulažemo. Posao nije nimalo lagan, jer se bere po nepristupačnim terenima, znači nikada niste sigurni što vam je pod nogom, na što stajete, je li kamen ili neka životinja.  U šumi ima dosta divljači, sve je daleko od grada gdje se po sat i više vremena vozi šumskim putem do lokacija gdje se bere. Ide se preko planina da se nešto ubere, a s tim da nikada niste sigurni što nailazite'', rekla je Đemila. 

Kaže da se ovog posla može živjeti i zaraditi plaća, ako se radi obiteljski i ako se ne moraju kupovati sirovine. 

Uhodan posao

''Ja sam sebi dobro osmislila i uhodala posao, našla tržište tako od jedne vrste voća pravim po pet, šest, različitih vrsta proizvoda i tako si širim i tržište.  Od mjeseca svibnja do listopada nas troje radimo po 15 sati dnevno, gdje je dvoje u planini, jedno u prodaji, svakodnevno, bez obzira na vremenske uvjete'', rekla je Đemila.

Svoje proizvode Đemila svakodnevno prodaje u Fojnici ispred Hotela Reumal,  a obilazi sve sajmove po BiH poput sajmova u Sarajevu, Visokom, Zenici, Stocu, Lukavacu, Travniku.

Kaže kako u BiH postoje kupci koji prepoznaju domaće proizvode, kakve ona pravi. 

"BiH je dobra zemlja za domaći proizvod, a što se tiče kupaca oni koji poznaju što je kupina, borovnica, ti kupci ne razmišljaju hoće li kupiti ili ne taj proizvod. Oni uzimaju jer znaju da vrijedi, a kupac koji je samo čuo za nešto domaće i uspoređuje ga s industrijskom proizvodnjom gdje se prodaje koncentrat, ti kupci ne znaju što žele i što vrijedi", rekla je Đemila.


Fotoprilog


Tagovi

Đemila Tutnjević Proizvodi Fojnica Ljekovito bilje Planina Vranica


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.