Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvijeće u bašti
  • 28.07.2023. 07:30

TOP 5 vrsta cvijeća koje štiti baštu

Bašte puna cvijeća nisu samo lijepe. Ove vrste ispuštaju korisne materije koje štite uzgajane kulture.

Foto: Depositphotos/audaxl
  • 903
  • 54
  • 0

Nekada su bašte bile pune cvijeća, a njegova uloga nije bila samo estetska. Postoje brojne vrste koje su naši saveznici u zaštiti usjeva, jer izlučuju materije koje štite biljke od štetočina, smanjuju pojavu biljnih bolesti.

Nezamjenjivo je u organskoj poljoprivredi i permakulturi gdje se praktikuje mješovita sadnja. Većina ima jak miris koji zbunjuje i tjera štetne insekte. Osim toga, neki od njih tjeraju dosadne komarce.

6 korisnih vrsta 

1. Kadifice

Kadifice su na prvom mjestu kao neizostavan dekor između povrća. Ova tradicionalna cvjetnica ne samo da ima lijepe cvjetove nego je izuzetno korisna. Čisti zemljište od nematoda. Često se sije na površinama gdje će se uzgajati kupus i zaorava.

Sadi se pored kupusa, paradajza, mrkve, paprike, patlidžana, luka, jagoda, zelene salate. Pored nematoda, smanjuju populaciju lisnih ušiju, krompirove zlatice, žičnjaka, majskog hrušta, lukove muhe, mrmka, mrava. Svojim mirisom djeluje čak i kada je biljka suha.

Korisne kadifice (Foto: R.Vojnović)

2. Neven

Narandžasti ili žuti cvjetovi nevena su nezaobilzni u baštama. Svojim mirisom tjera mnoštvo insekata, nematoda. U zemljištu sprečava rast gljivica koja prouzrokuju oboljenja. Sadi se pored krompira, paradajza, kupusa, paprike, jagode. Privlači lisne uši, dok krompirova zlatica ne podnosi njegov miris.

3. Lavanda

Dvojaku ulogu ima lavanda. Njen miris ne podnose lisne uši, mravi, puževi, ali privlači oprašivače. Izuzetno lijepo djeluje kombinacija sa ružama kojima daje zaštitu. Gdje je posadimo biće manje muha i komaraca.

Šta se sve može sa lavandom? Evo 10 načina upotrebe

4. Buvač

Buvač ili dalmatinska kamilica je prirodni insekticid. Osim kao biljka u bašti, od njega se pripremaju prirodni insekticidi. Njegov miris odbija larve mnogih insekata. Nije štetan za okolinu, a koristi se za pripremu tinkture koja kada se nakapa na krzno pasa i mačaka, štiti ih od krpelja i buha.

5. Dragoljub

Dekorativni dragoljub smanjuje populaciju lisnih i bijelih ušiju, krompirove zlatice. Takođe, smanjuje pritisak plamenjače na paradajz i krompir. Izuzetno je dobar u voćnjacima. Njegovi su cvjetovi vrlo dekorativni i jestivi. 

Osoliki pauk jede i smrdljive martine - evo još 6 zanimljivosti o čuvaru vrta

Ne zaboravite cinije, lupine, vratić, borač i mnoge druge korisne i ukrasne vrste koje pored lijepih cvjetova mogu da zaštite vaše usjeve.

Cinije su također zaštitnice vrta 

Kakvo cvijeće raste kod vas u bašti? Pišite nam u komentarima, a fotografije postavite na naš KLUB.


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih ćelija i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvaliteta tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Bašta Cvijeće Zaštita bašte Kadifice Neven Lavanda Nematode Korisno cvijeće Cvijeće u bašti TOP 5


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Primjer kako ne treba! Uskoro na AK čitajte kako treba držati stariju telad...
Foto: Miljan Erbez