Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni preparati
  • 29.10.2021. 10:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Kladanj

Tajna kvalitetne kozmetike je u prirodi, ali i tradicionalnoj recepturi

Melisa Softić iz Kladnja prije pet godina odlučila se okušati u proizvodnji prirodne kozmetike, a prošle je registrovala i vlastiti obrt pod nazivom "Rosa - Dodir prirode".

Foto: Naila Čaušević
  • 231
  • 64
  • 0

Nezdrave navike, ubrzani tempo života i stalno prisutni stres dovode do narušenog zdravlja i pada imuniteta, što se nerijetko odražava na našoj koži. Iz tog razloga, sve više osoba rješenje traži u prirodnoj kozmetici, bez prisustva hemijskih spojeva. Melisa Softić iz Kladnja, vlasnica brenda "Rosa - Dodir prirode" počela je sa jednim proizvodom, a danas u ponudi ima široku paletu prirodnih preparata za njegu kože.

Nakon srednje škole, završava Filozofski fakultet, smjer filozofija i sociologija, ali tu se ne zadržava. Godine 2016. počinje sa proizvodnjom prirodne kozmetike, a u 2020. je uz pomoć Omladinske banke registrovala i vlastiti obrt.

Iskoristila i blagodati obližnje planine

 "Već pet godina aktivno razvijam svoj posao, a od prošle sam ga i registrovala. Primijetila sam rastuću potrebu za prirodnim proizvodima na našem tržištu, kao i manjak kvalitetnih sredstava za njegu kože", za Agroklub priča 27-godišnja Melisa. Dodaje da kombinacijom blagodati koje daje planina Konjuh, kreativnosti i društvenim angažmanom, nastala je "Rosa - dodir prirode".

Raste potreba za kvalitetnim proizvodima na domaćem tržištu

Nakon što je njena okolina pozitivno reagovala na ideju o liniji pomenute kozmetike, posebno im se svidjelo to što se odlučila koristiti sastojke sa planine, te kroz svoj rad promovisati prirodne potencijale općine Kladanj. Bitno je napomenuti da Melisa koristi samonikle biljke, koje su rasle u prirodnom okruženju, bez zagađenja i štetnih utjecaja.

 "Cilj nam je ponuditi kvalitetnu prirodnu kozmetiku koja nastaje primjenom odabranih sastojaka, ali i uključivanjem lokalnih proizvođača. Korištenjem domaćih sirovina kao što su kozje mlijeko, med i kantarion, pružamo našim klijentima najbolje preparate", naglašava naša sagovornica.

Neven, med, kamilica...

Prvi proizvod joj je bio sapun od kozjeg mlijeka, a pored mehlema od kantarionovog ulja, važi za njen najprodavaniji artikl. Osim kozjeg mlijeka, najviše koristi kantarionovo ulje, med, ulje nevena i ulje kamilice. Navedena ulja pravi po tradicionalnoj recepturi, zatim ih sjedinjuje sa pčelinjim voskom, a rezultat toga su divni mehlemi i balzami. Osim preparativne kozmetike za osobe sa zdravom kožom, proizvodi i preparate sa posebnom namjenom - za različite dermatološke probleme.

"Možemo se pohvaliti raznovrsnom ponudom, u kojoj se nalaze sapun sapun s kozjim mlijekom i medom, mehlem od kantarionovog ulja i pčelinjeg voska, nevenova mast, mehlem od ulja kamilice, balzam za usne sa kokosovim uljem i medom, buketi sa prirodnim sapunima, ručno rađene poklon sehare u kojima se nalazi prirodna kozmetika, kao i pilinzi za tijelo", otkriva nam.

Nedostatak ambalaže kao najveći problem

U skoroj budućnosti planira proširiti proizvodnju, kao i uvesti neke novitete. Svoje proizvode plasira putem FB stranice Rosa - Dodir prirode, te na brojnim sajmovima koje posjećuje.

"Tradicionalna receptura i kvalitetni sastojci glavna su odlika naših proizvoda. Ideja je samo početak. Za uspjeh je potreban trud, rad i upornost. Svaki dan je nova prilika za uspjeh, a svaka prepreka prilika za učenje", poručuje ova mlada, a uspješna Kladanjka.

Plasman putem interneta pokazao se kao efikasan

Kao i na sve ostalo, pandemija Covid-19 imala je utjecaja i na Melisino poslovanje. Dosta radnji je zatvoreno, manifestacije se nisu održavale pa je plasman bio upitan. Međutim, online prodaja doživjela je svoj vrhunac, te se pokazao kao efikasan, prilagodljiv i siguran način plasmana robe.

Iako nije pokušavala raditi posao za koji se školovala, veoma je zadovoljna svojim izborom. Smatra da je najveća mana vlastite proizvodnje nedostatak kvalitetne i raznolike ambalaže na domaćem tržištu.


Fotoprilog


Tagovi

Prirodni proizvodi Prirodna kozmetika Melisa Softić Sapuni od kozijeg mlijeka Kantarionovo ulje Plasman Online prodaja


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]