Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Surutka
  • 09.06.2017. 12:00

Surutka za zaštitu i ishranu biljaka

Surutka se dobija u proizvodnji sira. Može da se koristi za prihranu bilja te kao fungicid i insekticid.

Foto: Bigstock/elena.hramowa
  • 8.680
  • 418
  • 0

Surutka nam je poznata kao nus proizvod u proizvodnji sira. Nakon mliječno-kiselinske fermentacije odvaja se sir i ostaje tečnost - surutka. Odlikuje se bogatim sadržajem minerala, mikroelemenata, proteina, vitamina, aminokiselina. Zbog svojih ljekovitih karakteristika od davnina se koristi u ishrani ljudi, u narodnoj medicini, za ishranu životinja, ali surutka se može primjenjivati u poljoprivrednoj proizvodnji.

U poljoprivredi se surutka pokazala od izuzetne koristi, može se koristiti kao đubrivo i sredstvo za zaštitu bilja.

Surutka za zaštitu bilja

Surutka je odlično sredstvo za zaštitu biljaka, može da se koristi kao fungicid i insekticid.

Pripravak od surutke

U zaštiti biljaka od bolesti posebno se korisnom pokazala kao preventivno sredstvo u borbi protiv plamenjače. Na površini biljke se formira film koji štiti biljke od djelovanja patogena.

Veoma korisnom se pokazala u zaštiti paradajza od plamenjače, ali i patlidžana, paprike, krastavaca, tikvica, vinove loze i nekih voćnih kultura. Efikasna je u borbi protiv drugih oboljenja: plijesni, pjegavosti. Za ovu namjenu surutka treba da ima temperaturu od 20 do 25°C. Dovoljno je 1 do 2l surutke razblažiti sa 10l vode i dobro promiješati. Kako bi se poboljšala efikasnost pripravka možemo dodati i 10 kapi joda.

Za krastavce i vinovu lozu se može primjenjivati i nerazblažena surutka, ali se tada broj tretiranja u kojima se koristi surutka smanjuje.

Klopke sa surutkom

Surutka privlači mnoge gusjenice i moljce. Dovoljno je prepoloviti plastičnu bocu, usuti surutku i bocu privezati za stablo u voćnjaku. Ujutro se pokupi sadržaj sa insektima koji su upali u surutku.

Surutka kao đubrivo

Zbog svog sastava surutka je odlično đubrivo koje može da se primjenjuje zalijevanjem ili folijarno. Kod upotrebe surutke ne treba pretjerivati, jer je kisele reakcije i može dovesti do promjene ph reakcije zemljišta.

Veoma dobro se pokazala kao đubrivo za krastavce, vinovu lozu, tikvice i paradajz. Najbolji rezultati se postižu kada se smjenjuje zalijevanje i folijarna ishrana surutkom. Kod mladih biljaka bolje je tretman započeti folijarnom primjenom, dok kod starijih biljaka možemo preći na zalijevanje surutkom.

Prvo zalijevanje treba uraditi 7 do 10 dana nakon sadnje, nakon dvije sedmice drugo zalijevanje. Treće zalijevanje uraditi početkom faze cvjetanja.

Oprez zbog kisele reakcije

Surutka se koristi i kao folijarno đubrivo, ali treba biti oprezan kod folijarne primjene surutke. Zbog svoje kisele reakcije surutka može da izazove ožegotine, posebno ako se koristi tokom vrelog sunčanog dana. Folijarna ishrana započinje kada se biljka primila, oko sedmicu dana poslije sadnje, i nastavlja u intervalima od jedan put u toku dvije sedmice. Ovakva primjena surutke treba da osigura formiranje jake i zdrave biljke sa nekoliko listova. Kada se biljke razviju, surutka se koristi samo kao sredstvo zaštite, naročito kao preventiva od pojave raznih oboljenja.

Da bi se surutka koristila folijarno potrebno ju je razblažiti. 1l surutke se razblažuje sa 10l vode, dobro promiješa i primjenjuje prskalicama.

Za paprike i patlidžan smanjiti broj folijarnih tretmana, jer su osjetljivi na kiselost koju surutka stvara i lako može doći do ožegotina na lišću.

Umjesto surutke možemo koristiti obično mlijeko ili kefir (jogurt) sa manjim % masti.

Foto: Bigstock/elena.hramowa


Tagovi

Surutka Insekticid Fungicid Ishrana bilja Plamenjača Folijarna ishrana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.