Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 10.12.2021. 18:00

Stroža pravila za organski uzgoj životinja od 2022: Što donose?

Nova pravila donose najveće promjene u peradarstvu. Još uvijek je mnoštvo nedoumica, a rasprava se vodi i dalje.

Foto: Depositphotos/Amandine26
  • 285
  • 49
  • 0

Pravila organskog uzgajanja životinja u EU se pooštravaju od 1. januara 2022. godine, a najzahtjevnija se odnose na uzgajanje živine.

Poslije jednogodišnjeg odlaganja, Evropska ekološka regulativa postavlja pravila kojih se moraju pridržavati kompanije i poljoprivredni proizvođači kako bi se mogli nazvati organskim.

Hans Fuchs, vođa projekta Znanje i inovacije iz Bionexta, za Nieuweoogst objašnjava da ovi propisi na evropskom nivou omogućavaju fer međunarodnu trgovinu.

Prethodna regulativa na nivou EU primjenjuje se od 2010. godine, a 2018. je objavljena uredba koja stupa na snagu od početka 2022. godine. Njome se postojeća pravila pooštravaju i dopunjuju.

Najveće promjene u peradarstvu

Peradarstvo će se suočiti sa najvećim promjenama. Uzimajući u obzir mnogo različitih specijalizovanih podsektora, svaki od njih ima zasebna načela proizvodnje. No, još uvijek je mnoštvo nedoumica, nije sve utvrđeno, a rasprava se još uvijek vodi.

Naime, još uvijek nije konstatirano na šta se odnosi izraz "mlada perad" - da li se taj pojam odnosi na uzgajane kokoške stare 18 sedmica ili podrazumijevamo životinje koje su počele da nose jaja? U tom bi slučaju "mlada perad" bile kokoške stare 22 sedmice, pojasnio je Fuchs. 

U zavisnosti od prihvaćenog, reguliše se čime se kokoške hrane, a na taj način djelujemo na cijenu konačnog proizvoda. Dakle, novo će pravilo diktirati sastav hrane, a tu je važna još jedna promjena. 

Od 1. januara 30 posto hrane za svinje i živinu mora dolaziti iz okruženja, što će biti problem kod zemljama istočne Evrope na koje se ova regulativa ne odnosi, a velik dio hrane za životinje potiče upravo sa tog područja.

Stroža pravila za smještaj životinja

Pooštravaju se i pravila kada je u pitanju smještaj životinja, posebno u vezi prostora koji je potrebno osigurati po jednoj životinji. Po novom se natkriveni, vanjski prostor više neće računati kao zatvoreni. Sve to ima za posledicu da je farmerima dozvoljeno držanje manje životinja na imanju.

Takođe, uzgajivači svinja će se suočiti sa ograničenim brojem životinja koje mogu uzgajati. Hranilice se odbijaju kada se računa površina štale.

Fuchs navodi kako pravila o površini imaju veliki uticaj na određivanje broja životinja koje se uzgajaju. Ističe da novom uredbom Evropska komisija postavlja ljestvicu na viši nivo i omogućava organskom sektoru da i dalje bude prepoznatljiv, ali i da se razvijaju u okviru novih pravila.


Tagovi

EU komisija Smještaj životinja Peradrstvo Organska proizvodnja Uredba Hans Fuchs


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...