• Upotreba stolisnika
  • 08.12.2015. 11:00

Stolisnik u organskoj i biodinamičkoj poljoprivredi

Stolisnik, osim što je ljekovit, može da se upotrebljava u organskoj i biodinamičkoj poljoprivredi u vidu raznih preparata za zaštitu i kao đubrivo.

Foto: depositphotos.com
  • 219
  • 10
  • 0

U narodu je biljka stolisnik (Achillea millefolium) poznata i kao hajdučka trava, hajdučica, purja trava, purnjak, kunica, paprac, mjesečina, kunji rep, jezičec, sporiš. Široko rasprostranjena u našim krajevima, raste po rubovima oranica, sunčanim obroncima, pašnjacima, pored puteva i stazica. Za svoj razvoj bira tlo koje je suvo ili umjereno vlažno. Pošto naseljava tla koja su siromašna hranjivim materijama, pokazatelj je nedostatka azota i drugih hraniva u tlu.

Branje i čuvanje stolisnika

Može da se uzgaja i plantažno, nije zahtijevna biljka. Na istom mjestu može da raste i do 5 godina. Višegodišnja je biljka čiji je korijen pužući rizom. Prezimljava u formi rozete, a prepoznatljiva je po svojim mnogobrojnim listovima koji su gusto zbijeni, perasto razdijeljeni u mnogobrojne fine listiće. Stabljika je visoka od 30 do 70 cm. Mnogobrojni cvijetovi, najčešće bijele boje, su skupljeni u ravnu cvast na vrhu stabljike. Ugodnog je mirisa, a cvijeta od juna do oktobra. Ssabire se u fazi punog cvjetanja tokom juna, jula i dijelom augusta. Bere se cvijet sa stabljikom dužine do 15 cm ili samo cvast sa stabljikom dužine 2 cm. Stolisnik se suši povezan u male buketiće na promajnom mjestu ili u sušnicama. Suha biljka je aromatičnog mirisa. Čuva se u papirnatim vrećama i kartonskim kutijama u suhim i hladnim prostorijama zaštićena od svjetlosti do 1,5 godina.

Priprema preparata za zaštitu

Pored svojih ljekovitih svojstava stolisnik se veoma često koristi u organskoj i biodinamičkoj poljoprivredi, gdje se od njega pripremaju brojni preparati za zaštitu gajenog bilja.

Biljka privlači insekte oprašivače u vrt, prvenstveno pčele i bumbare. Odlična je medonosna biljka. Prirodni je repelent koji odbija mrave, bube, muve i komarce. Od stolisnika se pravi odličan preparat kojim se uklanjaju biljne vaši. Uzme se 1kg osušenih cvjetova stolisnika i prelije sa 2l ključale vode i ostavi oko 40 minuta. Dobijenu tečnost treba razblažiti sa 10l vode i ostaviti da stoji na tamnom mjestu tokom 2 dana.

Priprema đubriva

Za pripremu preparata za prihranu bilja i zaštitu od štetočina prikupljeni stolisnik treba potopiti u vodu i ostaviti da fermentira 1,5 do 2 sedmice. Ako se koristi za prihranu treba dobijenu tečnost razrijediti sa vodom u omjeru 1:10, a za sprej razblažiti u odnosu 1:5. Odličan je i kao dodatak kompostu, inhibira rast loših bakterija. Bogat je mnogim mineralnim materijama kalcijumom, kalijumom, željezom i drugim vrijednim jedinjenima.

Biodinamička poljoprivreda - stolisnik za preparat 502

Ovaj preparat se priprema od osušenih cvjetova stolisnika i mjehura divljeg jelena. Cvjetovi stolisnika se beru po sunčanom vremenu potpuno rascvjetali, a zatim se suše. U proljeće slijedeće godine osušene cvjetove stolisnika malo navlažimo čajem od vrhova mladog stolisnika koji se priprema tako da se mladi stolisnik prelije ključalom vodom i ostavi 20 minuta. Osušeni mjehur jelena se nekoliko minuta moči u kišnici i zatim se odreže vrh mjehura da bi se dobio mali otvor kroz koji se u mjehur ubacuje navlažen stolisnik. Pun mjehur je okruglog oblika, treba ga zavezati špagom i objesiti na sunčano i zračno mjesto. Mjehur je mrežom potrebno zaštiti od ptica.

U jesen, tokom septembra, se ovako pripremljen mjehur zakopava u zemlju na 30 cm dubine. Rupu u koju planiramo staviti mjehur treba obložiti svježim granama od zove, koje štite mjehur od miševa. Ovako zakopan mjehur ostaviti do slijedećeg proljeća. Kod iskopavanja, tokom aprila, treba biti pažljiv jer se mjehur najvećim dijelom raspao. Ovaj preparat je odličan kao kupka za sjeme trave i raži. Uzeti malu kašičicu za kavu ove smjese i miješati u 3l mlake vode oko 5 minuta. Ostavimo da stoji oko 24 sata uz povremeno mješanje. Prije upotrebe promiješati. Sjeme trave i raži se navlaži ovim rastvorom, ostavi da malo odstoji, prosuši i sije se.

Foto: depositphotos.com; veronka72


Tagovi

Stolisnik Hajdučka trava Preparat 502 Biodinamika Organska poljoprivreda Biljne vaši Medonosna biljka Prihrana bilja Čaj Siromašno tlo Nedostatak azota


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.