Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 25.05.2022. 07:30

Soda bikarbona: Gdje se sve može koristiti u uzgoju bilja?

Ona je blago alkalna i neće štetiti biljkama, životnoj sredini i ne ostavljaju nikakve otrovne rezidue. Zbog toga je možemo koristiti čak i za vrijeme plodonošenja

Foto: Depositphotos/FotoHelin
  • 2.570
  • 370
  • 0

Soda bikarbona je pristupačno i jeftino sredstvo kojeg možemo kupiti u svakoj prodavnici, a koristimo je za zaštitu uzgajanih biljnih kultura. Možemo je upotrebljavati kao preventivni fungicid, insekticid, biostimulator, prirodni herbicid, za pH analizu zemljišta.

Ona je blago alkalna i neće štetiti biljkama, životnoj sredini i ne ostavljaju nikakve otrovne rezidue. Zbog toga je možemo koristiti čak i za vrijeme plodonošenja. Za pripremu sredstava na bazi sode bikarbone ne koristimo metalne posude, niti vodu koja je zagrijana na više od 50ºC. Dodatak manje količine deterdženta za suđe omogućava bolje prijanjanje na biljke.

Obratite pažnju da se pripremljena sredstva moraju iskoristiti u što kraćem roku, jer gube svojstva već poslije 3h. Također, nemojte dodavati više sode nego što je potrebno.

Protiv pepelnice

Ova grupa oboljenja prepoznaje se po tome što biljke izgledaju kao posute brašnom. Soda je odlična zamjena za skupe fungicide protiv ove bolesti. Koristi se za preventivno suzbijanje pepelnice na povrću (krastavac, tikvice, tikve) i voćnim kulturama (maline, kupine, ogrozd i ribizle).

Pepelnica krastavca (Foto: Depositphotos/matahiasek)

Postoji više recepata koji se lako pripremaju. Najjednostavniji je da se u 10 l vode rastvore četiri supene kašike sode. Ovaj rastvor se primjenjuje jednom u sedmici. Kada se primjenjuje u vinovoj lozi svakih 10 do 14 dana sprečava pojavu sive truleži.

U drugom receptu biće nam potrebno litar vode u koji dodajemo po jednu supenu kašiku sode, malo biljnog ulja i deterdženta za pranje suđa. Sve dobro izmiješamo. Koristi se jednom u sedmici po suvom vremenu.

Za treći recept biće nam neophodno pet litara vode u kojem rastvorimo dvije supene kašike sode i 20 g tekućeg sapuna. Sve dobro promiješati i tretirati biljke prvi put prije cvjetanja, a poslije svakih sedam dana. Koristi se pet puta u toku sezone, a može i više puta po potrebi.

Za suzbijanje plamenjače

Pokazala se kao dobro preventivno sredstvo protiv plamenjače krompira i paradajza. Najbolja je kombinacija s mlijekom i vodom u količini dvije kašike sode, litar mlijeka i od pet do 10 l vode.

Kada je u pitanju kasna plamenjača, preventivno se svakih sedam dana koristi rastvor tri kašike sode u 10 l vode.

Pomlađuje ruže

Aktivan rast i podmlađivanje grmova ruže može potaknuti sredstvo koje pripremamo od jedne manje kašike sode, pola kašičice amonijaka i pola kašike magnezijum sulfata. Sve se to rastvori u pet litara vode i time tretiramo grmove. Ovo sredstvo će pomoći i drugim biljkama da intenzivnije rastu.

Rastvor od jedne kašike sode i litar vode koristi se za prevenciju pojave crnih fleka na listovima.

Zaštita kupusa

Kupus često napadaju larve leptira i kako bi ga zaštitili dovoljno je da mješavinom sode i brašna u omjeru 1:1 pospemo biljke i zemlju okolo njih.

Zaštitit će i kupus (Foto: Depositphoto/Genika)

Barijera za puževe

Puževima ne odgovara da prelaze preko sode, jer oduzima tečnost iz njihovih stopala. Možemo ju posuti na rubu bašte ili oko gredica i tako napraviti barijeru koju puževi neće prelaziti. Sloj treba da je širok oko 10 cm. Problem je što se poslije kiše postupak treba ponoviti.

Protiv mrava

U borbi s mravima može nam pomoći smjesa sode i šećera u odnosu 1:1.

Kao herbicid

Možemo suzbijati korovske biljke. Mnogo je recepata za prirodne herbicide u kojima je ovo sredstvo sastavni dio. Samu je možemo koristiti za suzbijanje korova između popločanih dijelova staza. U litar vode doda se do četiri kašike sode, rastvori i preliju razmaci između ploča i staza. Nakon četiri sedmice postupak se ponovi.

Suzbijanje korova u povrću - djelujte preventivno

Za suzbijanje lisnih ušiju

Kako bi se riješili ovih malih insekata biće potrebno da u 10 l vode rastvorimo četiri kašike sode. Postupak se ponavlja poslije tri ili četiri dana, a biće dovoljna dva do tri tretmana.


Tagovi

Soda bikarbona Organska poljoprivreda Pepelnica Plamenjača Mravi Prirodni fungicid


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P