Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirac i basa
  • 04.11.2017. 11:00

Sirac, basa i krompir sa 1071 m nadmorske visine

Radojka Marjanović iz Bosanskog Petrovca se bavi proizvodnjom sirca i base. Imanje njene porodice se nalazi na 1071 metru nadmorske visine.

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.526
  • 150
  • 0

Radojka Marjanović iz sela Smoljana u opštini Bosanski Petrovac se sa svojom porodicom uspješno bavi stočarstvom i proizvodnjom povrća. Imanje Marjanovića nalazi se na 1071 metru nadmorske visine.

Porodica Marjanović u svojim stajama ima krave, ovce i koze. Životinje su tokom ljeta na ispaši, na planinskim livadama, a u zimskom periodu se hrane u štali sijenom koje prikupe sa planine.

Basa i pomeša po tradicionalnoj Petrovačkoj recepturi

"Imamo krave, ovce i koze. Od proljeća pa do kasne jeseni životinje su na ispaši tako da imaju kvalitetno mlijeko. Trenutno se koze jare pa ih ne muzemo. Izmuženo mlijeko prerađujem u razne mliječne prerađevine. Najviše pravim naše tradicionalne proizvode: kajmak, sirac, basu i pomješu", kaže Radojka.

Kajmak prave od punomasnog mlijeka, jer samo takvo mlijeko može dati kajmak vrhunskog kvaliteta.

Basa je svježi, kremasti sir koji se najčešće priprema od kravljeg mlijeka, ali se može pripremiti od ovčijeg i kozijeg mlijeka. Pripada grupi mekih sireva i odlikuje se fantastičnim, blago kiselkastim okusom. Radojka ga priprema po tradicionalnoj i jedinstvenoj recepturi Petrovačkog kraja. Priprema se na taj način što se kiselo mlijeko ostavi u gazi da se ocijedi. U zavisnosti od vremena cijeđenja basa može biti mazivija ili tvrđa. Ova vrsta sira priprema se još samo u Lici i na Kavkazu. Basa je sir koji izuzetno povoljno djeluje na probavni sistem, posebno se preporučuje ljudima sa oslabljenom funkciom jetre.

Proizvode imaju, potreban je brend

Pomješa je poseban proizvod koji se dobija kada se pomiješaju basa i kajmak. Odlikuje se specifičnim okusom i teksturom.

Basa i pomješa se koriste u gastronomiji na različite načine, od upotrebe u svježem stanju, kao namaz, do pripreme najrazličitijih jela.

Planiraju i otvaranje male sirane

Od Radojke saznajemo da njena porodica ima u planu otvaranje male sirane koja bi im olakšala preradu i nastup na tržištu. Planiraju i povećanje broja grla u štali.

Za sada im je najveći problem plasman i brendiranje proizvoda. Kako bi predstavili svoje proizvode učestvuju na sajmovima u Bosanskom Petrovcu (Dani base ), Mrkonjić Gradu, Drvaru i drugim okolnim gradovima.

Uzgajaju i povrće

Zemlja koju imaju Marjanovići je izuzetno dobrog kvaliteta. Povrće uzgajaju po organskim principima, a đubrivo od vlastitih životinja iskoriste za đubrenje parcela na kojima uzgajaju povrće. Na svom imanju uzgajaju krompir, kupus, paradajz, papriku.

Priroda daje

Posebno krompiru pogoduje područje Smoljane. Uzgajanju krompira odgovara kvalitet zemljišta, visoka nadmorska visina. Krompir sa ovih područja ne oboljeva, ali nema ni štetočina koje su karakteristične za niža područja. O kvalitetu krompira sa ovog područja govori i stara pjesma: "Krnja Jela i Smoljana bijela, ta dva sela imaju krumpjera."

Marjanovići još uvijek nisu sertifikovali svoju proizvodnju, ali se nadaju da će u narednom periodu i to ostvariti.

Radojka nam je otkrila da je za Dane base u Bosanskom Petrovcu izložila krompire koji su težili preko 800g. Krompir koji uzgaja đubre ovčijim stajnjakom sa svoje farme.

Osim proizvoda sa imanja imaju i džem od šipka. Plodove šipka sakupljaju sa okolnog područja i prerađuju u džem.

Foto: Ranka Vojnović


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Petrovački sirac Sirac Petrovačka basa Basa Radojka Marjanović. Bosanski petrovac Smoljana Krompir


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.