Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 15.07.2022. 07:30

Riješite se mravi pomoću krompira - dovoljne su i kore

Male štetočine mogu prouzrokovati velike štete, a njihovo suzbijanje nije lako. Kako nam krompir može pomoći u borbi s mravima?

Foto: Depositphoto/deyanarobova/schankz
  • 1.238
  • 71
  • 0

Mravi mogu u bašti, voćnjaku i dvorištu biti prava napast, a svoje mravinjake čak mogu napraviti u saksijama i koritima za cvijeće. Njihovo prisustvo će vam zadati mnogo problema. Najvidljiviji su kada dođe do masovne pojave lisnih ušiju koje mravi uzgajaju zbog toga što luče slatku mednu rosu kojom se one hrane. Za uzvrat lisne uši dobivaju zaštitnike od prirodnih neprijatelja poput bubamara.

Drugi problem je što prisustvo mrava i mravinjaka dovodi do oštećenja uzgajanih biljaka. Ne radi se samo o mladim, nježnim biljkama, travnjačkim površinama. Zbog njih propadaju višegodišnja voćna i ukrasna stabla.

Često smo svjedoci da povrtne i cvjetne vrste koje imaju sitno sjeme ne niknu ili ako niknu jednostavno nestanu. To je posljedica prisustva ovih štetočina koji sjeme i mlade biljke odnose u mravinjake i koriste kao hranu.

Gdje su uši, tu su i mravi - i obrnuto (Foto: Depositphoto/arribalko)

Gdje je hrana tu su mravi

Nemoguće je svoje imanje u potpunosti zaštiti od mrava. Oni će doletjeti i formirati novi mravinjak. Borba s njima je svakodnevna. Na njihovu brojnost najviše utiču prisustvo hrane i pogodnog mjesta za formiranje mravinjaka. Mnogo sitnih sjemenki, plodova voća i povrća i drugih insekata i njihovih larvi biće pravi švedski sto.

Za mravinjak će radije odabrati lokacije koje se ne remete ljudskom aktivnošću, ne kopaju, ne oru. Pogoduje im rahlo i rastresito zemljište koje je umjereno vlažno. Često ih možemo pronaći unutar starih panjeva ili ispod njih. Kada na imanju odsiječete drvo, postarajte se da uklonite panj, jer lako može postati izvor za nove kolonije.

Suzbijanje nije lako

Strpljenje je glavna mjera borbe. Skupi hemijski preparati samo kratkotrajno mogu riješiti problem. Kada je u pitanju kratkoročna efikasnost, to ih izuzetno odlikuje, ali njima dugoročno nećete riješiti problem. Koriste su u vidu tečnih rastvora, spreja, u praškastom obliku ili kao razni mamci. Problem je što s njima možemo uništiti i korisne insekte.

Kako se riješiti mrava u bašti na prirodan način

Repelentne biljke su sastavni dio lokacije. Najčešće se radi o menti, bijelom luku, lavandi, nevenu, hajdučkoj travi, melisi. I pored toga što mravi ne vole određene mirise, ponekad ove biljke neće djelovati. Prije nekoliko godina su u mojoj bašti mjesto za mravinjak pronašli u gredici bijelog luka koja je u neposrednoj blizini mente. Miris obje biljne vrste ih nije spriječio da zauzmu pola gredice.

Najaktivniji su u jutarnjim satima (Foto: Depositphoto/alexnako)

Krompir pomaže

U stalnoj potrazi za što boljim lijekom protiv mrava i odbrani sjemena povrća i cvijeća, osobno sam pronašla spas u krompiru. Naime, mravi uginu kada se najedu skroba.

Ako se korisiti cijeli krompir, može se krupno narendati ili sitno narezati, ali se mogu koristiti kore koje ostanu poslije guljenja krtola kada pripremamo ručak. Potrebno ih je usitniti, isjeći na rezance debljine do 0,5 cm.

Bez obzira da li koristimo cijeli krompir ili usitnjenu koru, dodajemo manju količinu šećera koja će privući mrave. Sve dobro promiješamo i upotrijebimo što prije. Ova smjesa će tokom stajanja pustiti sok, a onda gubi na efikasnosti i počinje fermentisti.

Upotrebljava se tako što se rasporedi po površini, a najbolje je to uraditi u jutarnjim satima kada su mravi aktivni. Kada se komadići osuše, postupak se ponavlja.

Najbolje je ovaj metod koristiti u kombinaciji s primjenom rastvora bijelog luka kojim se tretira površina zemljišta, ali i biljke koje ćemo tako zaštiti od mrava, lisnih ušiju i pojave raznih bolesti. Za rastvor je potrebno 3-4 čena luka usitniti, ne treba ih ni guliti, ostaviti u 1l vode da prenoći. Nemojte praviti veće količine jer brzo gubi učinkovitost. 


Tagovi

Mravi Mravinjak Suzbijanje mrava Kako Mravi u vrtu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.