Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska poljoprivreda
  • 20.12.2021. 13:30

Raste organska proizvodnja - proizvođačima je potrebna podrška na svim razinama

Organska poljoprivreda predstavlja razvojnu šansu za Republiku Srpsku, pa i Bosnu i Hercegovinu, a sudeći po saradnji nadležnih institucija i međunarodnih organizacija izvjesno je da će se ubrzani razvoj ove vrste proizvodnje nastaviti.

Foto: Bojan Kecman
  • 336
  • 87
  • 0

Sve je više proizvođača, okruglih stolova, susreta poljopjrivrednika i otkupljivača, a posljednji u nizu skupova održan je na olimpijskoj ljepotici Jahorini, gdje je, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Jedinice za koordinaciju projekata u poljoprivredi i USAID-a, održana radionica o organskoj proizvodnji.

Na njoj su se razmatrale mogućnosti o uključivanju organskih, ali i proizvoda sa oznakom geografskog porijekla u gastro ponudu hotela na Jahorini, koja je trenutno najpopularnija turistička destinacija u Republici Srpskoj.

Turisti kupuju očekivanja, a ne proizvod

"U svijetu sve više raste potražnja za iskustvenim turističkim proizvodima. Za stvaranje ukupnog utiska o jednoj destinaciji etno gastronomska ponuda je od velike važnosti jer turisti kupuju očekivanja, a ne određeni artikl. U pravilu, kupuju ono što nema u svakodnevnoj ponudi kod kuće", naglasio je Velibor Trifković iz USAID-a govorivši o novom projektu ove organizacije koji ima za cilj uključivanje poljoprivrednog sektora u turistički lanac vrijednosti, planiranim aktivnostima i načinima integracije poljoprivrede u turistički lanac.

Predstavnicima hotela na Jahorini objašnjene su mogućnosti kreiranja menija sa organskim proizvodima te kako ih što kvalitetnije predstaviti turistima.

Bitna je dodana vrijednost proizvoda

Ana Marušić Lisac, direktorica sertifikacione kuće "Biotechnicon" govorila je o stvaranju i dodavanju lokalnih proizvoda s dodatom vrijednošću u gastro ponudu hotela.

"Gosti žele da jedu autohtone proizvode i jela, a zajedništvo proizvođača ključno je za male lokalne zajednice, kako bi došli do dovoljnih količina. Organski način uzgoja je samo jedan od načina dodavanja vrijednosti, a tržišna filozofija sve više se usmjerava prema pružanju vrijednosti, jer kvalitet proizvoda i usluga, nisu više dovoljni za pobjedu", istakla je Marušić Lisac.

Podrška lokalnih zajednica

U okviru radionice održan je i okrugli sto o temi kreiranja mjera podrške organskim proizvođačima u Srpskoj od strane lokalnih zajednica. Sastanku su prisustvovali  predstavnici 11 gradova i opština koji na svojoj teritoriji imaju poljoprivrednike iz tog sektora te Privredne komore Republike Srpske i Srbije.

Svaka od opština izdvaja određena sredstva za organsku proizvodnju ali, generalno gledajući, ona nisu dovoljna ili nema dovoljno zainteresovanih za bavljenje ovom vrstom uzgoja. 

Definisane su aktivnosti kako bi se ona približila poljoprivrednicima, ali i kako bi se došlo do zajedničkih ideja za prijedlog mjera koje bi mogle da se uvrste u budžete opština i gradova.

Ono što pojedine opštine rade i to uspješno jeste predstavljanje lokalnih farmera na tržištima. Centar za razvoj sela Banjaluka i Agrarni fond Trebinje uspješno su realizovali otvaranje prodajnih mjesta u Banjaluci i Trebinju gdje građani mogu da u "Herzeg house" i "Krajiškoj kući" kupe lokalne proizvode. Ove dvije institucije zajedno rade i na širenju prodajnih mjesta pa su pokrenute aktivnosti da se u Beogradu, Novom Sadu i Beču otvore Krajiška i Hercegovačka kuća.

Inače, u Srpskoj je trenutno 46 organskih proizvođača, a proizvodnja se odvija na 1013 hektara. U ovoj godini oko 30 novih uključeno je u taj sistem.


Fotoprilog


Tagovi

Organska proizvodnja Velibor Trifković Ana Marušić Lisac Jahorina Herzeg house Krajiška kuća Agrarni fond Trebinje Centar za razvoj sela Banjaluka Dodana vrijednost


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.