Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema za jesen
  • 31.08.2016. 08:00

Radovi u poljoprivredi tokom mjeseca septembra

Septembar je mjesec u kome se beru plodovi povrtnjaka i voćnjaka, priprema zimnica, ali je septembar i mjesec sjetve i sadnje.

Foto: Pixabay.com
  • 2.155
  • 198
  • 0

Stiže septembar i većina radova je povezana sa berbom, skladištenjem proizvoda i pripremanjem zimnice. Međutim, septembar je mjesec u kome se siju i sade mnoge povrtne i voćne vrste.

U toku septembra beru se plodovi mnogih povrtarskih i voćarskih kultura. Berba povrtarskih kultura namijenjenih pripremanju zimnice je posao koji obilježava ovaj mjesec. Krompir, mrkva, peršun se vade, čiste, suše i pripremaju za skladištenje. Odbaciti plodove koji su oštećeni ili imaju simptome nekog oboljenja. Beru se paprika, patlidžan, krastavac, paradajz, mahune, bundeve i drugo povrće. Od kvaliteta ubranog povrća, načina berbe i manipulacije ubranim plodovima zavisi i mogućnost njihovog daljenjeg čuvanja i prerade.

Berba povrtarskih i voćarskih kultura

U voćnjaku se beru jesenje sorte jabuke, kruške, šljive i drugih voćnih vrsta. Kod berbe jabuke veoma je važno odrediti pravi trenutak berbe. Plodovi koji nisu dovoljno zreli, zeleni, i plodovi koji su prezreli se lošije čuvaju i skloni su bržem propadanju. Određivanje momenta berbe je važno i za sve ostale voćne kulture.

Septembar je i vrijeme velikih radova u povrtnjaku i voćnjaku.

Nakon berbe u povrtnjacima je potrebno ukloniti biljne ostatke. Ostatke možemo usitniti i kompostirati ili nam mogu poslužiti za prekrivanje gredica i malčiranje. Od kukuruzovine i biljnih ostataka možemo napraviti gredicu. Na tlo položimo deblji sloj kukuruzovine, zatim sloj biljnih ostataka i pokošene trave. Gredicu prekrijemo slojem zemlje koji treba da je veći od 10cm. Ovako pripremljena gredica biće spremna za proljetnu sadnju, a na njoj veoma dobro uspjevaju tikvice, dinje i slične kulture.

Ukoliko želimo produžiti vrijeme berbe nekih povrtnih kultura izvršiti njihovo prekrivanje agrotekstilom ili formirati male plastenike. Na ovaj način možemo spriječiti štete od jesenjih mrazeva. Sjetvu i sadnju obavljati na otvorenom i u zaštićenom prostoru.

Sjetva špinata i raznih salata

Vrši se sjetva špinata i raznih salata u periodima od 10 dana kao bi se osigurala kontinuirana berba. U jesenjoj sjetvi se veoma dobro pokazala kombinacija salata - luk i matovilac - luk. Za sjetvu koristiti zimske sorte salate koje mogu prezimiti. Mogu se sijati i saditi rotkvice, rukola, blitva, rabarbara. Kod kelja pupčara izvršiti prikraćivanje vrha biljke. Ova radnja će imati za posljedicu veće glavice koje se formiraju na stablu. Uraditi đubrenje kelja pupčara, poriluka. Poriluk dodatno zagrnuti zemljom. Krajem mjeseca saditi bijeli luk, luk kozjak, srebrenac.

Kompostnu gomilu treba promiješati, prorahliti je. Zreli kompost odvojiti i pripremiti za jesenje đubrenje. Zaražene biljke i biljne ostatke ne kompostirati.

Od kvaliteta ubranog povrća, načina berbe i manipulacije ubranim plodovima zavisi i mogućnost njihovog daljenjeg čuvanja i prerade.

Sakupljati sjeme povrtnih kultura, cvijeća, ljekovitog i začinskog bilja. Sjeme očistiti od primjesa, ukloniti oštećene sjemenke. Sjeme za narednu sezonu uzimati samo od zdravih biljaka, jer je sjeme prenosilac mnogih biljnih bolesti. Sakupljati sjeme mahunarki, paprike, patlidžana, nevena, krastavca, paradajza, kadifice i svih drugih vrsta koje gajite u svom vrtu.

Višegodišnje ljekovite biljke, kao menta i matičnjak, razdijeliti i rasaditi. Jednogodišnje sakupiti, sušiti.

U voćnjaku je, pored berbe, vrijeme brige i sadnje. Pripremiti skladišta za jesenje, kasne sorte voća. Odrediti optimalan termin berbe kasnih sorti jabuke i kruške. Pratiti vrijednost šećera u grožđu.

Termin za sadnju jagode

Posljedni tremin za sadnju jagode je prva dekada septembra. U starim jagodnjacima ukloniti stolone i osušeno lišće. Posaditi bijeli luk pored bokora jagode. Bijeli luk je prirodna zaštita od mnogih štetočina i prouzrovovača oboljenja jagode.

Prva dekada septembra je period kada se završava kalemljenje voćaka. U voćnjaku sakupiti opalo lišće i po mogućnosti ga iskoristiti za kompostiranje ili pripremu listinca. Sakupiti opale plodove, kao i plodove koji se zadržavaju u krošnji (mumificirani plodovi). Ne vršiti orezivanje voćnih vrsta, jer mladari još nisu završili proces odrvenjavanja. Orezivanje u ovom periodu može postaći razvoj novih prirasta koji će izmrznuti tokom zime. Za orezivanje sačekati da mladari odrvene i opadne lišće sa stabla.

Vršiti pripreme za jesenju sadnju voćnih sadnica. Obaviti pripremu tla.

Vrijeme je vađenja lukovica i gomolja mnogih cvijetnica: dalije, gladiole. Izvađene lukovice i gomolje očistiti, prosušiti, uskladištiti na tamnom i hladnom mjestu u papirnim kesama ili drvenim gajbicama. Sadnja lukovica i gomolja cvjetnih vrsta koje cvjetaju rano u proljeće.

Septembar je vrijeme sjetve mnogih trava, travno - djetelinskih smjesa. Kraj septembra je rezervisan za sjetvu sočnog graška, ozime grahorice, žitarica.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Septembar Berba Sadnja Sjetva Radovi u poljoprivredi Jesen


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.