Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Život na selu
  • 21.09.2021. 10:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Riječani

Radovanovići: Vratili smo se iz Njemačke i sreću pronašli u poljoprivredi

Ovaj bračni par je veoma svestran i sve viškove koje proizvode na svom imanju prodaju mušterijama kojih ima veliki broj. Mnogi im se vraćaju kada jednom probaju sve ono što pravi ova porodica.

Foto: Bojan Kecman
  • 873
  • 446
  • 0

Da ima još mladih ljudi koji svoju i budućnost svojih porodica vide na selu, pokazuje i primjer Duške i Aleksandra Radovanovića iz Riječana kod Laktaša.

Jeste, probali su jedno vrijeme da žive i rade i u inostranstvu, ali zov zavičaja bio je jači. Odlučili su da se vrate na selo i pokušaju da žive od poljoprivrede. Duška je napustila posao računovođe, a da li će uspjeti u svojoj namjeri pokazaće vrijeme koje je pred njima. 

Rad, odricanje, ali i zadovoljstvo

Naravno da su umorni i da ustaju rano, a liježu kasno zato što se posao u polju, šumi, bašti, dvorištu, mora uraditi na vrijeme. Na kraju poljoprivreda zahtjeva mnogo rada i odricanja što se vidi i na nihovim rukama. Ipak, najvažnije od svega je da su srećni i zadovoljni.

"Nedavno smo nabavili još deset koza i trenutno imamo njih 20 koje muzemo tako da možemo isporučivati solidne količine kozijeg mlijeka za koje mnogi tvrde da je najzdravije na svijetu", kaže za Agroklub Duška, dodajući da su počeli da prave i novi objekat za koze i ovce, te se nadaju da će uskoro da ga završe. 

Sve viškove uspiju prodati

Njen suprug Aleksandar, rođen je u kući preko puta sadašnje i zadužen je za većinu težih poslova. Pamti vremena kada oko njih skoro da i nije bilo drugih domaćinstava, a danas su Riječani selo koje ima popriličan broj stanovnika. Na ženi je spremanje pekmeza, sosova, sokova, sirupa, vina, salata, likera, ulja, odnosno, skoro svega što može da zatreba jednoj porodici.

Zov zavičaja jači je od svega

Radovanovići su svestrani i sve viškove koje proizvode na svom imanju prodaju mušterijama kojih ima veliki broj. Mnogi im se vraćaju kada jednom probaju sve ono što pravi ova porodica. Sve što raste na njihovom imanju ili u bližem i daljem okruženju, a što može da se iskoristi za spremanje, prije svega zdrave hrane, ovi vrijedni ljudi će da iskoriste.

"Pazimo, zaista da hrana koju pripremamo za prodaju bude zdrava, bez hemije i konzervansa. Znamo gdje se mogu ubrati zdravi plodovi, beremo ih po brdima, a mnogo ljekovitih biljaka od kojih pravimo meleme, tinkture, čajeve nabavljamo iz Hercegovine sa imanja koje ima sertifikat instituta "Josif Pančić" o biološkom uzgoju", ističe naša sagovornica.

U bašti povrće, a u staji Durok

U ovo sam se i lično uvjerio probavši slatko od smokava. Iako nisam bio gladan i jeo sam dosta slatkiša tog dana, specijalitet je bio, blago rečeno, fantastičan. Shvatio sam zašto se ovim mladim proizvođačima svi ponovo vraćaju kada nešto od njih kupe.

Na svom imanju drže i razne životinje

Radovanovići posjeduju i baštu u kojoj uzgajaju razne vrste povrća, kao i manji plastenik u kojem i dalje zri nekoliko sorti paradajza i šerija. Ne koriste hemijska sredstva u zaštiti usjeva, a osim koza i ovaca imaju i ostale domaće životinje od kojih svinje, rase Durok, zauzimaju posebno mjesto. Krmača Mariela nedavno se oprasila i na svijet donijela sedam divnih prasića.


Fotoprilog


Tagovi

Duška Radovanović Aleksandar Radovanović Poljoprivredna proizvodnja Džem od smokava Rasa Durok Uzgoj koza Uzgoj svinja Uzgoj ovaca


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞