Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko proizvodnja
  • 04.01.2017. 08:00

Ptice - saveznici i pomoćnici u bašti

Tokom zime potrebno je u bašti postavljati hranilice za ptice kako bi i naredne sezone bile naš saveznik u borbi protiv puževa i štetnih insekata.

Foto: Pixabay.com
  • 2.624
  • 342
  • 0

Ptice su odličan saveznik u našem vrtu. One za svoju ishranu koriste brojne vrste štetočina i na jednostavan, ekonomičan način daju svoj doprinos u biološkom suzbijanju mnogih insekata.

Posmatranjem ptica je utvrđeno da u toku aktivne ishrane potomstva troše 10.000 puževa, gusjenica i insekata. Čovjek svojim aktivnostima sve više smanjuje površine koje su prirodna staništa ptica i one su prisiljene da se nastanjuju u gradovima.

Za svaki vrt je od velike koristi prisustvo ptica. One su prave čuvarice biološke ravnoteže u vrtu, razne štetočine koriste za svoju ishranu, đubre vrt. Da bi privukli ptice u naš vrt i zadržali ih u njemu potrebno je ispiniti uslove:

  • obezbjediti stalni i što raznovrsniji izvor hrane,
  • obezbjediti čistu vodu za piće i kupanje,
  • obezbjediti stanište za ptice koje žele da se nastane u našem vrtu,
  • ne upotrebljavati hemijske preparate u vrtu.

Izvor hrane

Prisustvo hrane i njena raznovrsnost je ono što će privući ptice u naš vrt. Da bi naš vrt postao trpeza za ptice potrebno je zasaditi različite biljke koje stvaraju plodove da ih ptice koriste za svoju ishranu. Osim toga potrebno je zasaditi biljke koje privlače insekte kojima neće odoljeti gladne ptice.

Hranilice za ptice

Hranilice trebaju da su na povišenom mjestu, da se ne može popeti mačka ili neka druga životinja, da su čiste, da su dovoljno vidljive,ali i blisu grmova i krošnji drveća. U hranilice ne stavljati previše hrane da ptice ne zaborave tražiti hranu po vtu i prestati hraniti ptice sa dolaskom proljeća. Nije potrebno imati mnogo hranilica koje ćemo neredovno da punimo, već da redovno sjemenkama snabdjevamo naše male pernate prijatelje. Hranilice redovno čistiti i prostor oko njih, ostaci hrane mogu privući miševe i štakore.

Salo ili loj privući će sjenice i crvendaće, dok će sjemenke privući različite vrste ptica: vrapce, zebe, sjenice, crvendaće, popiće, brgljeze, djetliće i druge.

Hranilice je potrebno postaviti na dobro mjesto kako bi hrana bila zaštićena od kiše, jakog vjetra, a ptice imale mogućnost da se brzo sklone u slučaju opasnosti. Visina na kojoj se hranilica nalazi treba da je viša od 1,5m. Hranilice mogu biti različite: viseće hranilice, hranilice sa lojem, stolić za hranjenje.

Viseće hranilice se objese o grane, grede i slično. Možemo kupiti gotove ili ih napraviti od plastične boce, mrežice i drugog priručnog materijala. Izborom hrane možemo privući različite vrste ptica u svoj vrt. Tako će salo ili loj privući sjenice i crvendaće, dok će sjemenke privući različite vrste ptica: vrapce, zebe, sjenice, crvendaće, popiće, brgljeze, djetliće i druge.

Najbolje se pokazalo kada se na hranilicu postavi jedna vrsta hrane. Na ovaj način možemo privući određenu vrstu koju želimo u svom vrtu. Hranilicu trebamo učvrstiti i čistiti je redovno kako bi spriječili dolazak miševa i štakora, te razvoj plijesni koje mogu uzrokovati infekcije disajnih putova u ptica.

Čime hraniti ptice?

Za ptice su najbolje razne sjemenke. Mrvice bijelog hljeba, prezle, nisu pogodni za ishranu ptica, posebno u proljeće može biti problematična ishrana ptića. Mrvice se natope u organima za varenje i mogu izazvati smrt malih ptića. Hljeb je najbolje izbjegavati, jer ptice od šećera koji se nalazu u kupovnom hljebu mogu da se razbole i uginu. Koristiti ga pomiješanog sa sjemenkama. Pljesnive sjemenke ne treba davati pticama. Za ishranu ptica mogu se koristiti sjemenke žitarica, suncokreta, proso, susam, sjeme djeteline, čičak, kiselice, loj, slanina koja nije soljena, kaše od kuvanih žitarica, jezgrasto voće (orah,lješnik), bobice voća, sušeno voće, jabuke, heljda, sjeme uljane repice, mrvice starog hljeba (ne koristiti star i pljesniv).

Vrapci volje hljeb. Postavljajući hranilice sa prezlama (mrvicama hljeba) sklonićemo vrapce sa drugih hranilica i dati mogućnost ostalim pticama da se hrane, jer su vrapci veoma agresivni i tjeraju druge ptice.

Dostupnost vode za piće i kupanje

Da bi smo privukli ptice u vrt trebaju čistu vodu za piće i za kupanje. Voda je od posebne važnosti tokom ljetnih mjeseci. Voda treba da je čista i da se redovno mijenja u posudama.

Što više vode u vrtu više će privući raznih vrsta ptica. Ako nemate ribnjak ili jezerce dobro je napraviti i mali bazenčić sa plitkim sadržajem vode.

Stanište za ptice

Drveće i žbunje će pored ishrane biti i sklonište za ptice. Crnogorične vrste će pticama pružati zaštitu od sunca tokom ljeta, a zimi će biti zaštita od hladnoće. Ptice će ih koristiti i kao sklonište od neprijatelja. privlačni su i grmovi sa plodovima koje one koriste za svoju ishranu. Puzavice pružaju odličnu zaštitu pticama, ali i mjesto gdje mogu napraviti gnijezda (ruže puzavice, orlovi nokti) dok leže na jajima ne treba ih ometati, čak ni one koje se inače ne plaše čovjekove blizine, jer će napustiti gnijezdo.

Različitim vrstama ptica potrebno je napraviti i različite kućice. Koristeći ovaj podatak možemo privući i različite ptice u svoj vrt. Kućice za ptice postaviti na visini od 3 do 6m, kako bi bile zaštićene od uznemiravanja i od mačaka. Najbolje je za mjesto kućice izabrati južne pozicije. Treba da su blizu žbunja koje je prirodno stanište ptica. Kućicu ne trebaju dodirivati druge grane, posebno prednju stranu, kako bi se spriječile mačke da napadaju ptice. Možemo napraviti kućice ili im dati priliku da od opalig lišća i sitnih grančica same naprave gnijezda.

Kućice za ptice postaviti na visini od 3 do 6m, kako bi bile zaštićene od uznemiravanja i od mačaka.

Debljina daske za izradu kućice treba da je najmanje 2cm kako bi pticama bilo toplo tokom zime. Kućice trebaju biti svijetle boje i ne treba ih bojiti iznutra. Najbolje je kućice praviti od hrasta i breze. Bor i smreka su dobri kao materijal za izradu kućice, ali nisu dugotrajni.

Tokom proljeća redovno čistiti kućice. Ostaviti kutak sa grmljem za ptice koje nećemo orezivati, u tom kutku vrta ne kositi travu često, ne žuriti sa sakupljanjem opalog lišća i grančica - ptice će taj materijal koristiti za izgradnju gnijezda.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Ptice Hranilice Zima Kućice za ptice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.