Pretraga tekstova
Od biljaka i stajnjaka možemo pripremit tečno đubrivo koje koristimo za razne uzgajanje kulture
Kako bi pospješili rast i razvoj uzgajanih biljnih kultura možemo sami pripremiti prirodna đubriva. Njihova prednost je što ih možemo koristiti za različite biljne vrste.
Prirodno biljno NPK đubrivo možemo pripremiti od koprive, sljeza i gaveza. Kopriva je izvor azota koji je odgovoran za rast i razvoj biljke. Ovaj element pomaže u razvoju zelene biomase i novih prirasta, poboljšava imunitet. Sljez je izvor fosfora koji intenzivira formiranje i razvoj korijena, osigurava pravilne procese cvjetanja i plodonošenja. I na kraju, gavez je izvor kalija koji je neophodan za formiranje cvjetova i plodova. Od njega zavisi prinos usjeva.
Bez dovoljno NPK hraniva, biljke zaostaju u porastu, deformisane su, na listovima dolazi do promjene boje i oblika, formira se manje cvjetova i plodova, urod je manji.
Za pripremu će nam biti neophodni: bure, voda, kopriva, sljez i gavez. U bure staviti od svake vrste po 1,5 kg i preliti s 50 l vode. Ostavimo da fermentiše naredne dvije sedmice uz povremeno miješanje. Dužina fermentacije zavisi od temperature. Proces će biti završen kada se sadržaj prestane pjeniti. Nakon toga se procijedi i koristi. Ne mora se razrjeđivati. Možemo ga spremiti i čuvati u hladnom i tamnom prostoru do trenutka upotrebe.
Za pripremu tečnog đubriva možemo iskoristiti stajnjak raznih životinja, ali je važno da se radi o zrelom ili peletiranom stajnjaku. Svjež sadrži mnogo mikroorganizama i sjemenki korova što može imati kontraefekat.
Za pripremu je najpodesniji je konjski stajnjak, od živine ima više azota.
Postoje razni recepti, a najjednostavniji je da se peletirano đubrivo rastvori u vodi u omjeru 1:10. Dobro se promiješa kako bi se granule rastvorile i ostavi sljedeća dva do tri dana uz povremeno miješanje.
Prije upotrebe sadržaj se odlije i koristi za prihranu. Talog se koristi za obogaćivanje komposta ili za pripremu nove ture tečnog đubriva. Uobičajena količina koja se dodaje po biljci je 0,5 l, ali to zavisi od njezine veličine, faze razvoja, plodonošenja i vrste đubriva kojeg smo upotrijebili.
U oba slučaja pripreme posude treba držati što dalje od kuće zbog neugodnog mirisa.
Tagovi
NPK đubrivo Biljno đubrivo Tečno đubrivo Stajnjak Prirodno đubrivo Priprema
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 4 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano