Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska hranjiva
  • 08.11.2020. 13:30

Preduslov organskih proizvoda u stočarstvu - ispaša

Ishrana goveda na paši je i najprirodniji način njihovog držanja čime se obezbjeđuje osnovni princip organske poljoprivrede - kruženje materije u agrosistemu.

Preduslov organskih proizvoda u stočarstvu - ispaša
Foto: Depositphotos/joyfull
131
118
0

Planinska područja predstavljaju idealnu sredinu za organsku proizvodnju. Nadaleko čuveni kajmak, pršuta, sudžuk, stelja i drugi proizvodi, ukoliko bi se proizvodili u uslovima organske poljoprivrede i te kako bi pomogli budžetima individualnih poljoprivrednih proizvođača, pogotovo u uslovima sve veće potražnje za zdravom hranom kako u našoj zemlji tako i u svijetu.

Finalni organski proizvodi u stočarstvu prvenstveno zavise od načina ishrane domaćih životinja, navodi savjetodavac, stručnjak za stočarstvo, Safet Vesnić.

Kruženje materije u agrosistemu

Ishrana biljojeda u ekološkoj stočarskoj proizvodnji, u najvećoj mogućoj mjeri treba se zasnivati na ispaši, u zavisnosti od raspoloživosti pašnjaka u različito doba godine. Ishrana goveda na paši je takođe i najprirodniji način njihovog držanja čime se obezbjeđuje osnovni princip organskog uzgoja - kruženje materije u agrosistemu.

Pored gore navedenog, ispaša je i najjeftiniji način ishrane uz brojne pogodnosti kao što su sinteza vitamina D u koži, skladniji razvoj kostura i mišića, bolja plodnost, đubrenje travnjaka fecusom i urinom.

Pregoni na pašnjacima ili kako rotacijska ispaša poboljšava kvalitet trave?

Podsjetimo, kada se ona dopušta, životinje će prvo da pasu najsitnije travke i tako će ostaviti neke dijelove pašnjaka obraslim. U ovom slučaju, preporučuje se rotacijska ispaša na pregone. Ovakav sistem gazdovanja podstiče rast trave i može poremetiti ciklus korova.

Kvalitet hrane mora dominirati nad kvantitetom

U organskoj proizvodnji najmanje 50 odsto hrane za životinje treba da potiče sa sopstvene proizvodne jedinice ili sa drugih poljoprivrednih gazdinstava koja se bave eko uzgojem i koja su iz istog regiona, uz obavezno evidentiranje podataka i čuvanja dokumentacije o nabavljenoj hrani za životinje.

Osnovno pravilo u proizvodnji kabastih organskih hraniva je da njihov kvalitet mora dominirati nad kvantitetom. U cilju što veće proizvodnje mlijeka, krave moraju dobijati i koncentrovani dio obroka. Osnovu koncentrata čini kukuruz, koji bi trebalo biti iz organske proizvodnje. Zrno ove žitarice je najjeftiniji izvor energije dok se proteini obezbjeđuju upotrebom zrna leguminoza i uljarica (soje, suncokreta, lana, pamuka, bundeve i drugo).

Šta je važno u pravljenju kvalitetne silaže?

Značajno hranjivo za ishranu goveda u organskoj proizvodnji jeste silaža. Može se spremati od različitih materijala kao što su kukuruz, lucerka, trave i travno-leguminozne smješe, navodi ovaj stručnjak.


Tagovi

Organska proizvodnja Ispaša goveda Stočarstvo Ishrana goveda Agrosistem


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #priroda Priroda je nešto posebno! Da li to bila planina,rijeka treba je iskoristiti na najbolji način. Upravo tako građani Brčko distrikta koriste rijeku Savu. Uživanje na Savi,vožnja čamcem. Ko kaže da Brčko nema svoje ljepote.... Više [+]