Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spasimo pčele
  • 13.10.2022. 07:30

Potpuna zabrana sintetičkih pesticida dolazi na dnevni red u EU?

Inicijativa "Spasimo pčele i poljoprivrednike" poziva na postepeno ukidanje pesticida, oko 80 posto, do 2030. i potpunu zabranu do 2035. godine

Foto: Depositphotos/hraska
  • 84
  • 4
  • 0

Evropska građanska inicijativa, koja poziva na potpuno ukidanje sintetičkih pesticida do 2035. godine, uspjela je da sakupi milion potpisa potrebnih da bi se ovo pitanje stavilo na dnevni red Evropske komisije i Parlamenta, izvještava Euractiv.

Inicijativa pod nazivom "Spasimo pčele i poljoprivrednike" poziva na postepeno ukidanje pesticida, oko 80 posto, do 2030. i potpunu zabranu do 2035. godine. Osim toga, apeluje na obnovu biodiverziteta na poljoprivrednom zemljištu i davanje finansijske podrške poljoprivrednicima u prelasku na agroekološke prakse.

Želja građana

Inicijativu podržava 200 organizacija, a s podrškom od preko milion potpisa ispunila je uslov da pokrene promjene u zakonodavstvu Evropske unije. Dolazi u trenutku kada EU priprema novu obavezujuću uredbu za smanjenje korištenja kemijskih sredstava u zaštiti bilja.

"Ovaj uspjeh označava vrlo jasnu i snažnu želju građana EU da smanje upotrebu pesticida", navodi se u saopštenju Générations Futures.

Martin Dermine, glavni predstavnik ove inicijative i izvršni direktor PAN Europe, ovaj uspjeh naziva demokratskim signalom za donosioce odluka u EU i nacionalne institucije, da slušaju građane i odmaknu se od toksičnih kemijskih sredstava.

Izvršna vlast EU je u strategiji Od polja do stola, u poglavlju o hrani, najavila cilj smanjenja i reviziju okvira proizvoda ove vrste. Postavljena je ambicija da se do 2030. prepolovi njihova upotreba i rizik kojega predstavljaju.

Sastanak s EK

Poslanik Zelenih EU Benoît Biteau je na svom tviter nalogu napisao da će uskoro početi razgovori o smanjenju pesticida i da mu je drago što su evropski građani uključuju u akciju.

Nisu svi zadovoljni ovim prijedlogom, a kao razlog navode strahove zbog sigurnosti hrane pogoršane ruskom invazijom na Ukrajinu.

U proteklih 10 godina ovo je sedma inicijativa koja je prešla granicu od milion potpisa i druga posebno za pesticide. Nisu sve bile uspješne. U 2017. godini Stop Glyphosate, koji je pozvao na zabranu široko korištenog herbicida glifosata, uspješno je prikupio 1,07 miliona važećih potpisa. Komisija je tada odlučila produžiti odobrenje za to sredstvo za još pet godina.

Organizatori "Spasimo pčele i poljoprivrednike" će se sastati s Komisijom i imaju pravo na saslušanje pred Evropskim parlamentom. Komisija ima rok do 7. aprila 2023. da podnese službeni odgovor i predloži zakone te druge mjere u okviru svog djelokruga ili pak da ne djeluje.


Tagovi

Evropska komisija Inicijativa Spasimo pčele i poljoprivrednike Sintetički pesticidi Zabrana pesticida Martin Dermine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.