Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Certificirani proizvođač
  • 11.12.2022. 09:00
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Bratunac

Ove godine proizveli i prodali 200 tona raznog povrća

Na 35 dunuma, u 14 plastenika i staklenika proizvode povrće, rasad, sve vrste voća i cvijeća

Foto: Sakib Smajlović
  • 266
  • 94
  • 0

Opšta poljoprivredna zadruga (OPZ) "Agrofood" iz Konjević-Polja kod Bratunca već 12 godina proizvodi zdravu hranu. Danas se ovdje, na tromeđi općina Zvornik, Bratunac i Milići, na površini 5. 000 metara kvadratnih, zatvorenog i otvorenog prostora godišnje proizvode i proda 200 tona raznog povrća.

Organska proizvodnja

Podsjetimo, nakon pet godina djelovanja OPZ "Agrofood", od Organske kontrole (OK) zvanično dobiva certifikat za organsku proizvodnju rasada i svih vrsta povrća.

"Bavimo se proizvodnjom organski certifikovanog povrća. U zavisnosti od godišnjeg doba kod nas trnutno možete pronaći: salatu, špinat, blitvu, brokulu, karfiol, mrkvu, luk, boraniju, krompir, paradajz, papriku, tikvu, tikvicu, rotkvu, rotkvicu, peršun, bosiljak, rukolu, jagodu, kukuruz osmak u zrnu ili brašnu", kazao je za Agroklub, Senad Omerović, vlasnik ove zadruge.

U ponudi i kukuruz osmak u zrnu ili brašnu

Istakao je da organski, certificirani rasad proizvode za maloprodaju i veleprodaju, a za veće količine rade po narudžbi kupca. Rasad je pogodan za druge organske proizvođače, koji nemaju certifikat. Na godišnjem nivou ovdje se, ističe, proizvede više stotina komada raznog rasada povrća.

Uz poljoprivrednu proizvodnju na 35 duluma, 14 plastenika i staklenik, Agrofood je jedini certificirani proizvođač organskih zasada 15 različitih vrsta povrća, poput nekoliko sorti paradajza i paprike, krastavca, lubenice, patlidžana i drugog povrća, a odnedavno i različitog cvijeća.

"Budući da smo proizvodili rasad, imali smo problem da smo se toliko razvili da nam je potražnja premašila proizvodne kapacitete. Plastenik koji smo koristili je bio neuslovan, jer nije dobro utopljen, folije koje ga prekrivaju su ostarile i nismo imali sisteme za utopljavanje, orošavanje i grijanje, pa smo zalijevali šlaufima", priča Omerović.

Uz pomoć EU osigurali navodnjavanje

Pojašnjava kako su sistemi za navodnjavanje i bolji termoizolacioni uslovi u plasteniku od 700 kvadrata i izgradnja potpuno novog plastenika od 400 kvadratnih metara osigurani uz pomoć projekta EU4AGRI, te da je to ove godine omogućilo rast proizvodnje.

"Došao sam na ideju da bi trebalo proširiti i obnoviti naše poslovanje, te sve automatizovati. Sada nam je puno lakše proizvesti 300.000 sadnica nego prije. Ranije smo proizvodili 150.000 godišnje", dodaje. 

Uz pomoć sredstava EU osigurali navodnjavanje

Kada se prije dvije decenije vratio u rodno Novo Selo, nekadašnji zvornički taksista i elektrotehničar, bio je bez posla. Njegova supruga Fatima i on nisu imali mnogo izbora pa su počeli obrađivati zemlju. Nekoliko godina su sadili kornišone i maline i sarađivali sa jednom zvorničkom zadrugom, a onda su svoj prvi plastenik napravili uz pomoć donacija povratničkim porodicama poput njihove.

Plodovi njihovog napornog rada u plasteniku od 100 kvadrata bile su 2,5 tone paradajza, koje su ubrzo prodali u selu i okolini.

Još 2008. godine počeo je razmišljati o nekoj drugoj lokaciji i odlučio da bi to trebalo biti ovdje, u Konjević-Polju, priča ovaj poljoprivredni proizvođač koji sada uz pomoć sredstava Evropske unije unapređuje razvijenu proizvodnju zdrave hrane. Već 13 godina na zakupljenih 35 dunuma, u početku sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom, a kasnije kao direktor zadruge koju je oformio sa još četiri partnera, proizvodi povrće, rasade i kukuruz za ljudsku ishranu, čime opskrbljuje markete regije Birač, ali i kompanije u Sarajevu, Visokom, Banjoj Luci, Mostaru i drugim krajevima BiH.

Niko neće na njivu

Dugogodišnji razvoj proizvodnje i širenje ponude ne ostavlja mnogo slobodnog vremena. Ipak, posljednjih mjeseci, njegova supruga je uz sav ostali posao koji radi, počela sa sadnjom cvijeća, a sada su u ponudi različiti rasadi poput kadifice, valerijane, dalija, petunija i drugog cvijeća.

Počela i proizvodnja cvijeća

"Osim redovne djelatnosti, u ovoj zadruzi počela je i proizvodnja prerade organskog povrća i na policama svih tržnih centar u BiH, mogu se kupiti naši proizvodi. Od 200  tona ovogodišnje proizvodnje povrća, 70 posto je plasirano za firmu "Fan comerc" iz Visokog a ostatak naše proizvodnje u manjim i većim količinama prodajemo po narudžbi kupaca. Plantaža se nalazi pored magistralnog puta Zvornik - Sarajevo te dosta putnika namjernika svrate i kupuju rasad i povrće", naglasila je.

OPZ "Agrofood" zapošljava sedam stalnih i pet sezonskih radnika. Omerović kaže da je planirao proširiti plantažu, ali zbog nedostatka radne snage što mu je osim poskupljenja repromaterijala najveći problem, odustao je od te namjere, jer svake godien je sve manje radnika, koji bi radili na njivi

"Uz enormno poskupljenje repromatarijala, nekako ovu godinu bez povećanja cijena naših proizvod, pozitivno privodimo kraj, ali naredne godine cijene svih vrsta našeg povrća bit će veće", naglasio je Omerović.


Fotoprilog


Tagovi

Agrofood Zdrava hrana Proizvodnja povrća Proizvodnja voća Senad Omerović


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.