Pretraga tekstova
Cilj projekta je tranzicija bh. agrara prema zelenoj poljoprivredi, bolja promocija na evropskom tržištu, jačanje promocije, kao i usvajanje evropskih ekološki održivih politika i praksi.
Tranzicija prema proizvodnji zdravstveno bezbjedne hrane u Bosni i Hercegovini naziv je novog projekta koji je predstavljen u Banjaluci. Projekat vrijedan dva i po miliona eura, u cjelosti finansira, italijansko ministarstvo za spoljne poslove i međunarodnu saradnju i italijanska agencija za razvoj.
Koordinator projekta dr. Mladen Todorović sa mediteranskog instituta u Bariju (CIHEAM), rekao je kako je cilj projekta tranzicija poljoprivrede u Bosni i Hercegovini prema zelenoj poljoprivredi, njena bolja promocija na evropskom tržištu, jačanje nadležnih institucija koje bi radile na promociji, kao i usvajanje evropskih ekološki održivih politika i praksi.
"Održiva, ekološka poljoprivreda sve više jača i zauzimaće u budućnosti sve više mjesta u evropskim zemljama. Za takozvani evropski green deal, do 2030. godine, zemlje Evropske unije investiraće jedan trilion evra", rekao je Todorović. Prema njegovim riječima pitanje zdravstveno bezbjedne hrane biće prioritet naročito što posljednje analize hrane pokazuju značajno učešće nedozvoljenih supstanci.
U Italiji je, kako je naveo, nedavno urađena analiza 14 vrsta čajeva koji se prodaju u marketima. U 11 su pronađeni ostaci glifosata, herbicida koji izaziva i dalje brojne kontroverze po pitanju uticaja na zdravlje stanovništva.
"Od 28 uzoraka crne čokolade, u 23 su pronađeni teški metali. U Francuskoj je nedavno urađeno istraživanje u kojem su miševi, kojima je u hranu dodavan glifosat, živjeli tri puta kraće od onih kojima nije davana hrana koja je sadržavala ovaj herbicid", kazao je Todorović.
Carmelo Sigliuzo, saradnik na projektu, takođe sa CIHEAM instituta u Bariju, istakao je da je najnovijom odlukom evropskog parlamenta precizirano da se, do 2035. godine, smanji upotreba pesticida, umjesto 50%, za najmanje 35% i da se dostigne najmanje 30% zaštićenih morskih priobalnih područja i prirodnih seoskih područja. Takođe je predviđena transformacija najmanje 10% obradivih površina u područja sa bogatim biodiverzitetom.
Evropska unija bi do 2030. godine trebalo da ima najmanje 25% ukupno obradivih površina zemljišta pod organskom proizvodnjom i manju upotrebu mineralnih đubriva za barem 20%.
Upravo u vezi sa zemljišnim površinama na kojima se proizvodi hrana po organskim principima, Italija je najbolja u Evropi. Više od dva miliona hektara, odnosno, 18.2% zemljišta je u organskoj proizvodnji, ukupno je 79.000 organskih proizvođača, a čak 23.800 subjekata koji se bave preradom i pakovanjem proizvoda.
Partneri projekta, koji će da traje do decembra 2025. godine, su Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Brčko distrikt i Ministarstvo za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH.
Tagovi
Green&Healthy Green deal Mladen Todorović Carmelo Sigliuzo CIHEAM Glifosat
Autor
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi