Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 09.07.2022. 07:30

Neven kao fungicid i insekticid - doslovno liječi i čisti zemljište

Izuzetno efikasano prirodno sredstvo koje sami možemo uzgojiti

Foto: Foto: Zaplanjski zasad
  • 1.499
  • 389
  • 0

Neven, Calendula officinalis, je ljekoviti cvijet koji je, osim u narodnoj medicini, pronašao svoju ulogu i u zaštiti biljaka. Od njega se pripremaju brojni prirodni pripravci koji su veoma efikasni.

Njegov miris djeluje kao repelent na mnoge štetočine, a korijen izlučuje materije koje tjeraju korijenske nematode. Ova vrsta doslovno liječi zemljište i čisti ga od štetnih organizama.

Dobar susjed

Krompirova zlatica ne podnosi miris nevena i zbog toga se sije oko ili u usjevu. Broj biljaka zavisi od veličine zasijane površine. Može se dodavati u brazde prilikom sadnje krompira.

Štiti usjev kupusa, paprike i paradajza od raznih štetočina, a jagode od napada lisnih ušiju. One prelaze na biljku nevena. Svojim mirisom privlači lisne uši, grinje i druge štetočine koje se uhate na ljepljivoj stabljici. Može se sijati u voćnjacima gdje ima ulogu biljke zamke.

Od sjemena nevena priprema se prirodni fungicid i insekticid (Foto: Facebook/Zaplanjski ZASAD)

Ne sadite ga pored kukuruza, dinje ili lubenice, jer će ometati i ograničavati njihov rast. Poželjno ga je dodavati u kompost.

Prirodni fungicid i insekticid

Od sjemena nevena priprema se prirodni fungicid i insekticid. Potrebno je 100 g sjemena dva dana držati potopljeno u pet litara vode. Dobiveni rastvor se procijedi i koristi u borbi protiv bolesti crne noge i štetočina krpelja, moljaca i drugih štetnih leptira.

Insekticid od nevena je djelotvoran za štetočine koje sišu sok iz listova kao što su lisne uši, grinje i druge štetne vrste. Potrebno je 100 g listova prokuhati u jednom litru vode i ostaviti sljedećih pet dana na tamnom mjestu. Prije upotrebe se procijedi i razrijedi s vodom u odnosu 1:1.

Možemo ga koristiti kao zelenišno đubrivo na lokacijama gdje postoji opasnost od nematoda. Krajem avgusta se obavlja sjetva, a poslije 1,5 do dva mjeseca obavlja se zaoravanje. Ne smije se ostaviti da biljke formiraju sjeme, jer bi tako omogućili razmnožavanje po parceli. Tokom zime zaorana masa će istruliti.


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih ćelija i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Tagovi

Neven Calendula officinalis Prirodni fungicid Prirodni insekticid Suzbijanje štetočina Đubrivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]