Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pesticida
  • 20.07.2019. 11:00

Na koji način očistiti voće i povrće od pesticida

Razna hemijska sredstva, koja se koriste u poljoprivredi, ne mogu se oprati samo čistom vodom jer ih poljoprivrednici ne bi ni koristili. Razlog tome je kada padne kiša, svi preparati za zaštitu bilja, ispirali bi se. Ovo možete da riješite tako što ćete dodati malo deterdženta u vodu i u ovaj rastvor na nekoliko minuta potopiti voće ili povrće.

Foto: Pixabay/moritz320
  • 468
  • 15
  • 0

Često ljekari preporučuju da se tokom ljetnih mjeseci jede što više svježeg voća i povrća zato što su ovo zdrave namirnice

Upotreba pesticida često u praksi bude prekomjerna i nije dovoljno kontrolisana. Naime, zbog neinformisanosti, mnogi poljoprivrednici ne znaju kako i sa kojim bi sredstvom trebalo prskati biljke.

Takođe, period od prskanja do konzumiranja, proizvođači često ne poštuju pa kupci ni sami ne znaju da li kući nose zdrave namirnice ili ne. 

Stručnjaci navode da se jabuke, na primjer, prskaju više od 16 puta dok je u svijetu praksa da se tretiraju samo tri puta u toku vegetacije.

Takođe, ništa manje ne prska se ni paradajz ili grožđe, a preporuka je da se i u ovim slučajevima smanji nivo pesticida. Uzgajivači jabuka objašnjavaju kako je tretiranje u zasadu od oko 300 stabala, prošle godine obavljeno 14 puta. To ne znači da je svih 14 tretiranja prskano direktno po plodovima.

Kod prskanja, voditi računa o karenci

Kalendar tretiranja izgleda otprilike ovako: od zimskog prskanja do cvjetanja, obavi se pet tretiranja sa fungicidima i insekticidima, tri tretiranja uradi se dok plodići nisu dostigli veličinu oraha, a ostalih šest, završi se do 10. augusta i to četiri sa fungicidima i dva u kombinaciji fungicida i insekticida. Pri tom potrebno je voditi računa o karenci, koja je u slučaju primjenjenog insekticida bila sedam dana.

Potrebna je i edukacija građana, ali i poljoprivrednika kako bi se zaštitili od pretjeranog tretiranja poljoprivrednih proizvoda. 

Evo nekoliko savjeta kako da se zaštitite od štetnih uticaja preparata za zaštitu. 

Uklonite deterdžentom ostatke hemikalija

Razna hemijska sredstva koja se koriste u poljoprivredi, ne mogu se oprati samo čistom vodom i tada ih poljoprivrednici ne bi ni koristili. Jer, kada padne kiša, svi preparati za zaštitu bilja odmah bi se isprali.  Ovo možete da riješite tako što ćete dodati malo deterdženta, najbolje ekološkog, u vodu i u ovaj rastvor na nekoliko minuta potopiti voće ili povrće. Na ovaj način,možete da uklonite većinu ostataka hemikalija.

Sirćetom protiv pesticida

Odavno se zna da je sirće djelotvorno u borbi protiv raznih nečistoća. Obično se za ove namjene koristi mješavina vode i sirćeta, u omjeru 3:1. Ova smjesa odlično je rešenje protiv bakterija, a istovremeno može da ukloni i voštanu prevlaku na površini voća ili povrća. 

Neka istraživanja pokazala su da rastvor sirćeta i vode može da ukloni do 98 odsto bakterija dok čišćenje samo sa vodom uklanja oko 85 odsto.

Najbrži način da se uklone pesticidi jeste da flašu, sa prskalicom u koju ćete nasuti vodu i sirće u omjeru 3:1, dobro promućkate i isprskate namirnice. Nakon toga, dobro ih istrljajte rukama i isperite pod mlazom vode. Ukoliko imate vremena, možete plodove ostaviti da stoje 10 do 20 minuta u ovom rastvoru pa tek onda da ih isperete mlazom vode. 

Komercijalna sredstva za čišćenje

U prodaji postoje mnogi preparati za čišćenje, a pojedine reklamiraju kao 100 postotno prirodne zato što u sebi sadrže formulu limunske kiseline. Takođe, postoje i proizvodi na bazi dušika, ali preporuka je da se koristite oni čiji su sastojci prirodnog porijekla, kako se u ishrani ne bi koristilo voće i povrće sa izmjenjenim ukusom.

Napravite vlastiti rastvor 

Ukoliko imate vremena, možete da napravite svoj rastvor. Ostavite ga u flaši sa rasprkivačem i sa njim poprskajte namirnice. Isperete ih zatim pod mlazom vode i nakon toga one su sigurnije za upotrebu. 

Neke od mješavina koje možete sami da napravite

kašika limunovog soka, 
dvije kašike soda bikarbone
jedna šolja ili 250ml vode
Izmješajte sve sastojke i isprskajte voće i povrće.

Rastvor sa sirćetom
kašika limunovog soka,
dvije kašike bijelog sirćeta 
šolja (250ml) vode
Postupak je isti kao i u prvom primjeru.

Za proizvode koji su prekriveni voskom, možete isprobati sljedeću mješavinu: 
šolja (250ml) vode,
pola šolje sirćeta (125ml), 
kašika soda bikarbone 
malo ekstrakta sjemena grejpfruta 
Ostavite namirnice da odstoje u ovoj smjesi oko sat vremena.

Mehanička zaštita voća i povrća

Često i najpraktičniji i najbolji način da zaštitite svoje zdravlje od štetnog dejstva hemijskih preparata, jeste mehanička zaštita. Ovaj vid zaštite posebno se odnosi na jabuke koje su i najviše kontaminirane. Prije nego što oljuštite voće ili povrće, dobro ga isperite vodom, da se hemijski spojevi ne bi prenosili preko noža. 


Tagovi

Upotreba pesticida Zdrave namirnice Limunska kiselina Rastvor sirćeta Voće Povrće Goran Papović Čišćenje od pesticida


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]