Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodi od drenjine
  • 03.01.2018. 11:00

Mirjana Pećanac je prvo posjećivala sajmove, danas sama izlaže

Mirjana Pećanac iz Drvara se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, priprema sir i kajmak, prerađuje drenjinu, učestvuje na sajmovima.

Foto: Ranka Vojnović i arhiva Mirjane Pećanac
  • 1.490
  • 357
  • 0

Kada je Mirjana Pećanac, iz Drvara, bila posjetitelj prve manifestacije "Dani drvarske drenjine", uživala je u izloženim proizvodima. Cijela manifestacija joj se toliko svidjela i odlučila je da se počne baviti proizvodnjom tradicionalnih proizvoda. Njena porodica, suprug i troje dece, su je podržali u tome i Mirjana se 2009. godine pridružila izlagačima. Danas je ova svestrana žena proizvođač različitih poljoprivrednih proizvoda, izlagač na brojnim sajmovima, promoter tradicionalnih proizvoda i predsjednica Udruženja poljoprivrednika opštine Drvar.

Posebno je ponosna na proizvode po tradicionalnim receptima

Drenjina je dar čiste prirode Drvara, a Mirjana drenjinu prerađuje po tradicionalnim receptima. Ona od drenjine priprema mućeni džem, kuvani džem, liker sa rumom, tradicionalni sok od drenjine koji u Drvaru nazivaju Imber, rakiju drenovaču, džem bez šećera, kompot, slatko.

"Drenjinu sakupljam sa samoniklih, divljih stabala drenjine starih i po sto godina. Ovim stablima nije potrebna nikakva zaštita, a svake jeseni ih pođubrimo stajnjakom od naših goveda. Ove godine sam prvi put od drenjine pripremila manju količinu džema bez šećera koji je veoma zahtjevan za pripremu. Džem je i pored više cijene našao put do kupaca koji su bili oduševljeni njegovim okusom", priča Mirjana.

Za svakoga ponešto

Ona preradu drenjine obavlja ručno, na potpuno tradicionalan način što je veoma naporan i dugotrajan posao. Najzahtjevniji je mućeni džem koji zahtjeva da se drenjina pasira kroz cjedilo, a zatim da se neprekidno muti (miješa) tri do pet sati.

"Kada nešto radite sa voljom i ljubavlju i kada na kraju pogledate pune teglice i boce gotovog proizvoda onda ništa nije teško.

Slatko sa košpicom i bez košpice

Svi proizvodi koje pripremam su proizvedeni po tradicionalnim receptima bez konzervansa. Od svoje bake sam naslijedila recept za kompot od drenjine koje je veoma jednostavan. Dovoljno je u teglicu staviti zrele plodove drenjine, malo šećera, dodati malo vode i teglicu zatvoriti - povezati celofanom. Ovako pripremljene teglice stavim u veću posudu sa vodom i kuvam. Slatko od drenjina pripremam sa košpicom i bez košpice", otkriva nam Mirjana.

Kao što veliku pažnju pridaje kvalitetu svojih proizvoda tako se posvetila i izgledu ambalaže. Ona je uložila mnogo truda kako bi uljepšala monotonu ambalažu. Sama je osmislila izgled teglica i boca u koje pakuje svoje proizvode. Ništa nije prepušteno slučaju, a teglice džema ili boce soka, sirupa ili rakije su mala umjetnička djela koja gospođa Mirjana ukrašava dekupažom ili oslikanim motivima drenjine.

Raznovrsna poljoprivredna proizvodnja

Mala umjetnička djela

Pored toga što se bavi sakupljanjem i preradom drenjine, Mirjana se sa porodicom bavi uzgajanjem krastavaca kornišona, stočarstvom, plantažnim uzgojem voća i pčelarstvom.

Uzgojem krastavaca kornišona se bave već 4 godine, a plasman uroda je osiguran na lokalnom nivou. Zasijane površine povećavaju, jer se potražnja svake godine povećava.

Imaju malu farmu i posvetili su se proizvodnji mlijeka i mliječnih prerađevina od kravljeg mlijeka. Najviše proizvode sir i kajmak koji se pripremaju po tradicionalnim receptima.

Posjeduju i manju platažu jabuke, kruške i šljive, ali zbog vremenskih prilika poslednje tri godine nisu imali urod. Voćke su stradale od proljećnih mrazeva koji su se pojavljivali u vrijeme cvjetanja voćnih stabala.

Posvetili su se i pčelarstvu. Ovo im je četvrta godina kako su se posvetili pčelama. Nakon početnih koraka povećavaju broj košnica. Pčelama i pčelinjaku najviše se posvetio suprug gospođe Mirjane.

Svoje proizvode plasira preko svoje FB stranice, ali i preko zajedničke fb stranice Poljoprivrednici Drvara

Kvalitetne proizvode treba predstaviti potrošačima

Mirjana je učesnik mnogih manifestacija i sajmova. Izlaže kao samostalni izlagač, ali i kao jedan od izlagača Udruženja "Poljoprivrednici Drvara". Od 2009. godine redovno učestvuje na Danima drvarske drenjine.

2015. godine je učestvovala na Međunarodnom sajmu lokalnih proizvoda u Nikšiću, u Crnoj Gori, a 2017. godine po prvi put je učestvovala na sajmu u Bihaću EKOBIS - 15. Međunarodni ekološki sajam i na Jesenjem sajmu u Banja Luci AGROS - 21. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije. Na ovim sajmovima je stekla mnogo novih poznanstava i poziva na razne sajmove. Učestvovala je i na CECD-u treningu "Korak po korak" kako do najboljeg poslovnog plana.

Bila je na Prvoj konferenciji ženskog preduzetništa u Banja Luci koja je održana 2017. godine. Aktivna je u promovisanju tradicionalnih proizvoda poljoprivrednika iz Drvara i okolnog područja.

Foto: Ranka Vojnović i arhiva Mirjane Pećanac


Fotoprilog


Tagovi

Drvar Mirjana Pećanac Dani drvarske drenjine Drenjina Mućeni džem Poljoprivrednici Drvara Udruženje Drvar


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.