• Slijedi domaće
  • 19.08.2021. 12:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Jankovići, Travnik

Marko i Dragana Janković osim prerade, vrše i usluge cijeđenja voća te održavanja voćnjaka

Mladi bračni par, Marko i Dragana Janković nisu mogli pronaći posao u struci. To ih nije obeshrabrilo da pokrenu vlastiti biznis. Danas od voća i povrća prave sokove i džemove bez ikakvih dodataka.

Foto: Naila Čaušević
  • 1.253
  • 711
  • 0

Marko i Dragana Janković, oboje visokoškolski obrazovani, koji su svoje zvanje stekli na Poljoprivrednom fakultetu, prije tri godine su pokrenuli vlastiti posao proizvodnje domaćih i prirodnih sokova. No, njihov posao nije samo u preradi, nego vrše i usluge uređenja i održavanja bašti i voćnjaka trećim licima.

"U maju ove godine, registrirali smo poljoprivredni obrt pod nazivom "Slijedi domaće". Iz ponude izdvajamo veliki izbor sokova i džemova napravljenih po starim tradicionalnim receptima. Pored gotovih sokova nudimo uslugu cijeđenja i pasiranja voća trećim licima", za Agroklub priča Marko Janković, magistar agronomije.

Učestvuje cijelo domaćinstvo

Najbolje od svega je da je u ovu pozitivnu priču uključena cijela porodica. Najveća podrška su im upravo Markovi roditelji koji im pomažu u čitavom procesu, od berbe do pakiranja gotovih proizvoda.

Jedan od razloga da su se odlučili na potpuno prirodne sokove i džemova bez šećera i konzervansa je njihova kćerkica Ema. Htjeli su da konzumira samo prirodne i zdrave sokove, što se pokazalo kao pun pogodak, jer osim što ih voli piti, rado pomaže roditeljima tokom proizvodnje.

Kćerkica Ema rado pije prirodne sokove

Najprije su zasadili maline, koje su rodile, ali im je plasman te godine bio upitan, a cijena izuzetno loša. Nisu je htjeli prodati u bescijenje, pa su je preradili u sokove. Kad su vidjeli da njih mogu prodati, pokušali su i sa pekmezom od šipka. Sve ovo je bilo jako naporno, s obzirom da u to vrijeme nisu imali mašine za preradu te su sve radili sa ručnim, amaterskim presama i pasirkama.

Projekat TREIN im dosta pomogao

"Ovim poslom smo se počeli baviti u zadnje tri godine. S vremenom, i posao i broj ljudi koji traže naše proizvode iz godine u godinu se povećavao te smo nabavili kompletnu liniju za preradu voća u sokove i džemove, a sada  nudimo i uslugu pasiranja voća trećim licima", priča Janković pojasnivši kako je njegova supruga "prošla" na projektu preko CEM-a i Agencije Rez te su dio opreme kupili iz tih sredstava, a ostatak iz vlastitih.

Nabavili su kompletnu liniju za preradu voća

Kada su u konkurenciji 39 projekata izabrani među 11 najboljih u okviru projekta “TREIN – mreža poduzetništva i inovacija Travnik”, osim finansijske, dobili su i mentorsku podršku, kako bi njihov biznis bio što uspješniji i bolje odgovorio zahtjevima tržišta. Imaju i svoju Facebook stranicu pod nazivom "Slijedi domaće - Prerada voća u voćne sokove i uslužno cijeđenje voća", putem koje vrše prodaju. Rade i kućnu dostavu, a pomažu im i prijatelji koji njihove proizvode plasiraju na svom štandu na pijaci u Travniku.

Jankovići pogodni za seoski turizam

Iako je selo Jankovići udaljeno samo dva kilometra od Travnika, mještani mahom odlaze za boljim životom u inostranstvo. Mjesto napuštaju čitave porodice, a ostaju većinom starije osobe i penzioneri. Rezultat toga su brojna zapuštena imanja i voćnjaci. Kada su Markove i Draganine komšije shvatili da se oni počinju baviti preradom voća, dopustili su im da besplatno oberu i prerade i njihovo voće.  

U planu je širenje asortimana

Za sada ne planiraju izlaziti na veće tržište ni u trgovačke centre jer sve što proizvedu uspješno plasiraju kroz maloprodaju. U planu imaju jedino širenje asortimana, tj. uvesti još novih proizvoda poput soka od divlje jabuke, divlje kruške, itd.

S obzirom da u Jankovićima postoje odlični preduslovi za seoski turizam, u daljoj budućnosti sebe vide i u tom sektoru.


Fotoprilog


Tagovi

Marko Janković Dragana Janković Domaći proizvodi Prirodno Slijedi domaće Sokovi Džemovi Jankovići Travnik


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas se obilježava Svjetski dan tla, ove godine pod motom "Zaustavite salinizaciju, potaknite produktivnost"