Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna kozmetika
  • 04.11.2019. 13:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Marina Kuburić i Tamara Krnjajić: Sve sirovine želimo nabaviti lokalno, ali je ponuda slaba

Marina Kuburić i Tamara Krnjajić iz Banja Luke su se poslije završenog studija farmacije posvetile izradi prirodne kozmetike. Stvorile su brend Simple and Green, a stalno uče i stvaraju nove dezodoranse, kreme, ulja, balzame.

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.938
  • 210
  • 0

Svaki dan smo bombardovani o štetnosti kozmetike, ali imamo mogućnost da štetne proizvode zamijenimo prirodnom kozmetikom. Na nedavno održanom sajmu imala sam sreću da upoznam Marinu Kuburić i Tamaru Krnjajić iz Banjaluke koje stvaraju prirodnu kozmetiku pod nazivom Simple and Green. Ove dvije magistre farmacije su se tokom studija farmacije upoznale sa tehnologijom izrade farmaceutskih i kozmetičkih preparata, kao i djelovanjem raznih prirodnih sirovina na kožu.

Najbolja je prirodna kozmetika

Poslije završenog studija nastavile su da se usavršavaju i postale svjesnije štetnih uticaja mnogih sintetskih supstanci koje se nalaze u većini kozmetičkih preparata. U želji da naprave sasvim prirodne i neškodljive preparate za sebe i porodicu počele su praviti svoju kozmetiku, a prvi preparat koji su napravile bilo je ulje za tijelo.

Od Marine i Tamare sam saznala kako su počele sa izradom prirodne kozmetike i šta sve izrađuju: "Najbitnije znanje za izradu prirodne kozmetike smo stekle na studijama, a onda smo to znanje dopunjavale različitom stručnom literaturom i radnim iskustvom. Naši preparati imaju mali broj sasvim prirodnih sastojaka, tako da su zaista jednostavni (simple) i zeleni (green). Pravimo ulja za tijelo, ulja za lice, kreme za lice, antirid kreme, balzame za usne i dezodoranse."

Marini, Tamari i njihovim prijateljima omiljeni su dezodoransi koje one stvaraju. Sasvim su prirodni, od samo četiri sastojka uz dodatak etarskog ulja, bez aluminijumovih soli i alkohola. U prodavnicama je teško pronaći ovaj tip proizvoda, a zaista eliminišu neprijatan miris znojenja. Njihovi dezodoransi su pogodni za najosjetljiviju kožu i bzo su stekli veliki boj poklonika.

Na vraćenu ambalažu daju popust

Ono što rade Marina i Tamara i što ih razlikuje od drugih je da možete da vratite ambalažu kada potrošite kreme, dezodoranse ili balzame. 

Njihova se ambalaža može ponovo puniti

"Trudimo da minimiziramo negativan uticaj na prirodu. Tako da su naši preparati upakovani u staklenu i metalnu ambalažu, a kupci imaju priliku da nam ambalažu pri narednoj kupovini vrate i tako ostvare pravo na simboličan popust. Mi ambalažu očistimo, sterilišemo i ponovo upotrijebimo. Ovako, zajedno smanjujemo stvaranje otpada."

Njihova želja je da sve sirovine nabavljaju lokalno. Međutim, trenutno je to nemoguće, zbog slabe ponude, tako da dosta sastojaka nabavljaju u inostranstvu.

Najvažniji je razgovor sa korisnicima prirodne kozmetike

Simple and Green prirodna kozmetika se razvila zahvaljujući znanju, ali i želji da se saslušaju potrebe kupaca i korisnika ovih prirodnih preparata.

"Svi smo različiti, tako da svima odgovaraju različiti proizvodi. U razgovoru sa zainteresovanim kupcima, pokušamo da shvatimo koji preparat bi im najviše odgovarao od ponuđenih, ili da napravimo nešto posebno za njih. Svaki naš proizvod predstavimo na našoj Facebook stranici Simple and Green. Uz fotografije naših proizvoda navedemo sastojke, namjenu i rado odgovaramo na pitanja u vezi naših proizvoda. Već neko vrijeme pravimo sapune za sebe i porodicu. Želja nam je da ih usavršimo i ponudimo svim zainteresovanim. Takođe, želimo da uskoro stavimo u ponudu i melem od meda, kojim smo oduševljene. Redovno izlažemo na PopArt marketu. Od početka naše priče smo prepoznale ovaj sajam kao mjesto koje nam odgovara i na kom se osjećamo prijatno, tako da smo mu ostale vjerne.


Fotoprilog


Tagovi

Prirodna kozmetika Simple and Greene Marina Kuburić Tamara Krnjajić Neškodljivi preparati Prirodni dezodorans


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.