Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 31.05.2016. 08:00

Mali crveni pauk - velike štete na bilju

Crveni pauk je mala štetočina koja se teško može primijetiti, ali nanosi velike štete u biljnoj proizvodnji. Kako ga se riješiti?

Foto: Flickr
  • 12.491
  • 219
  • 0

Crveni pauk ili baštenska grinja (Tetranychus urticae) je široko rasprostranjena štetočina biljnih vrsta na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Brzo šireća štetočina

Tijelo je ovalnog oblika, malih tjelesnih dimenzija 0,3 do 0,5mm. Prezimljava kao odrasla ženka ispod opalog lišća na tlu, ispod kore drveća ili u tlu na dubini do 10cm. Ženke se u jesen sakupljaju na skrovitim mjestima i obrazuju grudve. U martu ženke napuštaju skloništa i polažu pojedinačna jaja na listove.

Optimalni uslovi za razvoj su kada je temperatura oko 20ºC i vlažnost od 70%. U ovakvim uslovim štetočina se brzo razmnožava i dolazi do prenamnoženja. U toku godine može imati 10 i više generacija. Veoma su lagani i mali što doprinosi njihovom širenju. Prenose se sa biljke na biljku, vjetrom, preko ruku i odjeće.

Simptomi napada crvenog pauka

Oštećenja pričinjavaju larve i odrasli insekti prilikom ishrane, bodenjem i sisanjem. Na listovima su vidljive bijele tačkice koje se pri jačem napadu spajaju u veće. Zbog toga cijeli list mijenja boju, postaje svijetliji, vene i suši se. Kod jačeg napada štetočine dolazi do deformacije napadnutih dijelova, biljke zaostaju u porastu, dolazi do prijevremene defolijacije (opadanja lista).

Prevencija pojave crvenog pauka

Osnovna mjera prevencije pojave crvenog pauka je redovan pregled biljaka. Nove biljke držati odvojeno od stare kolekcije biljaka i tek kada se uvjerimo da su biljke u dobroj formi pridružiti je ostalim biljkama. Lakše je tretirati jednu biljku nego cijelu kolekciju ako se primjete simptomi bolesti ili oštećenja od štetočina. Vizuelnim pregledom ne možemo sa sigurnošću odrediti da li je nova biljka zaražena ili da li su prisutne štetočine i simptomi se javljaju nakon nekoliko dana od kupovine.

Ubrzanom razvoju i reprodukciji pauka doprinosi suv vazduh zbog toga je prostoriju gdje se nalaze biljke provjetravati i biljke osvježavati vodom. Pauci ne vole visoku vlažnost. Prskanje vodom je najjeftinija preventivna mjera protiv pauka.

Vršiti redovno provjetravanje zatvorenih prostora.

Mjere borbe protiv crvenog pauka

Sapunica

Napadnute biljke se mogu tretirati sapunicom koja se dobija rastvaranjem sapuna u toploj vodi. Koriste se sapuni koji ne sadrže oksidaciona sredstva. Izaberite prirodne sapune. Sačekajte 2 do 3h i sperite sapunicu sa lista. Sapunica na listu formira fil i ne dopušta bijci da diše.

Alkohol

Crveni pauk ne podnosi ni alkohol. Dobar rezultat u borbi protiv crvenog pauka daje 96% alkohol. Najčešće se koristi u zaštiti cvijeća u domaćinstvu. Potrebno je nakvasiti cijelu površinu lišća i biljke. Alkohol nije potrebno razrjeđivati, jer će razrijeđen brže ispariti sa površine lista i može izazavati opekotine. Alkohol se može koristiti i za pranje saksija, prozorskih okvira jer prodire u sve pukotine i uništava pauke koji su se sakrli u njih. Ako su saksije sa cvijećem bile na prozorskoj dasci operite i zavjese, pauci se mogu sakriti u zavjesi. Nakon 7 dana tretman ponoviti.

Maslačak

200 do 400g usitnjenog korijena ili 500g svježih listova potopi se u kantu tople vode (temperatura vode ne treba biti veća od 40°C). Ostavi se 2 do 3h i nakon toga procijedi. Pripravak se koristi svježe pripremljen. Prvi tretman se izvodi prije cvjetanja, a drugi poslije cvjetanja. Ako je napad pauka veoma jak tretman ponoviti nakon 10 do 15 dana. Korijen maslačka može se prikupiti u jesen i čuvati na suvom i tamnom mjestu pokriven (podrumu). Preparat od maslačka koristi se protiv pauka, lisnih ušiju.

Duvan

400g suvog duvana potopiti u 10l vode i ostaviti jedan dan. Kuvati 2h i nakon toga ostaviti da se prohladi i nakon toga procijediti. Procijeđen preparat razrijediti sa 10l i dodati 50g sapuna.

Kamilica

Kamilica je ljekovita biljka koju treba saditi u baštama i voćnjacima. Ona svojim mirisom odbija pauke. Za pripremanje pripravka od kamilice uzeti 1kg suve ili 3kg svježe kamilice koju smo prethodno usitnili i potopiti u 10l vode koja je zagrijana na 60 do 70°C i ostaviti da stoji potopljeno 12 do 16h. Nakon toga procijediti i razblažiti 2 do 3 puta. Može se dodati i 40g sapuna.

Krompir

Pripravak od lišća krompira pravi se na taj način da se 1,2kg listova usitni i potopi u 10l tople vode i ostavi tako potopljeno 3 do 4h. Nakon što je pripravak odstojao procijedi se i doda mu se 40g sapuna. Uvijek se koristi svježe pripremljen pripravak.

Hren i menta su biljke koje se takođe mogu koristiti za suzbijanje crvenog pauka.

Bijeli luk

U borbi protiv bijelog luka koriste se preparati od bijelog luka pripremljeni na različite načine. Ovi preparati su veoma efikasni.

Tretmani provedeni prirodnim preparatima moraju se obnoviti u zavisnosti od jačine napada i karakteristika samog preparata. U biološkim mjerama borbe protiv crvenog pauka i drugih vrsta iz ove porodice, npr. crveni voćni pauk, mogu se koristiti navedeni preparati, ali i unošenje grabežljivog pauka Phytoseiulus persimilis u zatvorene prostore.

Da bi grabežljivi pauci bili efikasni u borbi protiv crvenog pauka njihova brojnost treba biti 0,1 do 1 po listu. Mogu se koristiti stjenice roda Orius za suzbijanje crvenog pauka i lisnih ušiju u voćnjacima, u zatvorenim prostorima i za suzbijanje tripsa.

Foto: Flickr


Tagovi

Koprivin puk Koprivina grinja Crveni pauk Obična grinja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]