• Zaštita bilja
 • 04.06.2016. 08:00

Leptiri kupusari - štetočine kupusnjača

Gusjenice leptira kupusara pričinjavaju štetu na kupusnjačama koristeći listove za ishranu.

Foto: Taken/pixabay.com
 • 2.848
 • 126
 • 0

Leptiri bijelci su najčešće štetočine biljaka iz porodice kupusnjača Brassicaceae. Štete pričinjavaju gusjenice koje kupusnjače koriste za ishranu.

Razlikuju se tri leptira iz porodice bjelaca Pieridae koji pričinjavaju štete:

 1. Veliki kupusar - Pieris brassicae,
 2. Mali kupusar - Pieris rapae,
 3. Dalmatinski ili žiličasti kupusar - Pieris napi.

Pojavljuju se u proljeće

Veliki kupusar

Ovaj leptir je široko rasprostranjen i povremeno se javlja masovno. Do prenamnoženja dolazi u godinama sa malo padavina. Raspon krila velikog kupusara je 4,5 do 6cm. Krila su bijele boje sa karakterističnim crnim šarama. Vrh prednjih krila je crn, a kod ženki se na prednjim krilima nalaze i dvije crne tačke. Gusjenica je maslinastozelena ili žutozelena sa crnim pjegama na svakom segmetu i rijetkim dlakama. Gusjenice su dugačke 3 do 4cm i hrane se na površini listova.

Leptiri se pojavljuju krajem aprila i početkom maja. U toku godine može imati dvije generacije u kontinentalnom području, a u godinama sa povoljnim uslovima i veći broj. U južnim područjima se može neprekidno razvijati. Prezimljava u stadijumu lutke. Leptiri koji se pojave iz lutki koje su prezimjele izbacuju crijevnu tečnost koja je crvene boje. Ova pojava se u narodu zove "krvava kiša". Leptiri druge generacije pojavljuju se krajem juna i početkom jula.

Ženke polažu narandžasta jaja na naličje vanjskih listova u gomilicama od 30 do 40. Jedna ženka može da položi do 250 jaja.

Mali kupusar

Mali kupusar je veoma sličan velikom kupusaru, manjih je dimenzija. Raspon krila kod malog kupusara je oko 4cm. Na prednjim krilima mužjaka nalazi se jedna crna tačka, a kod ženki su prisutne dvije. Na drugom paru krila oba pola imaju po jednu crnu tačku. Gusjenica je zelena i somotosta. Pojavljuje se kada i veliki kupusar.

Ženka malog kupusara odlaže jaja pojedinačno na unutrašnje listove kupusa. Gusjenica se nakon početne ishrane na listovima ubušuje u glavicu.

Oštećenja od larvi malog kupusara su slična oštećenjima od kupusne sovice i mogu se razlikovati po boji izmeta. Kod malog kupusara izmet je zelenkast i mekan, a kod kupusne sovice smeđezelen, čvršći i krupniji.

Dalmatinski ili žiličasti kupusar

Po svom izgledu je veoma sličan velikom i malom kupusaru. Može se prepoznati po jasno oivičenim konturama nerava sivom bojom sa donje strane krila. Izraženost tih šara je različita kod različitih generacija. Ljetne generacije imaju slabije izražene ove sive konture i mogu biti jedva vidljive.

Mjere borbe protiv kupusara

Da bi se smanjio broj kupusara i štete od njih mogu se primjeniti preventivne mjere:

 • Uklanjanje ostataka kupusa nakon berbe,
 • Plodored, kupus saditi na istom mjestu tek nakon 4 do 5 godina,
 • Suzbijanje korova,
 • Sadnja na zemljištu koje je neutralno ili blago alkalno,
 • Sadnja združenih usjeva i biljaka zaštitnica.

Pored kupusa saditi biljke koje štite kupusnjače i odbijaju leptire: neven, kopar (mirođija), paradajz, mrkva, borač, celer, valerijana, pelin, menta, žalfija, bijeli luk, crveni luk, kadifica, ružmarin.

Jaja se mogu uništavati ručno. Gusjenice se u manjim zasadima mogu prikupljati i ručno.

Paradajz

Preparat djeluje protiv leptira i gusjenica. Uzeti dvije šake listova i grančica paradajza, usitniti i preliti sa 2l vode. Ostaviti 3h i nakon toga procijediti i primjeniti. Dobro je dodati malo tečnog sapuna zbog boljeg prijanjanja za list kupusa.

Mogu se koristiti listovi krompira.

Pasta za zube

Ostatke paste za zube rastvoriti u vodi tokom 2h i posuti po listovima.

Pepeo

Uzeti 2 šolje pepela i rastvoriti u 10l. U taj procijeđen rastvor dodati 1 kašiku tečnog sapuna i tretirati biljke.

Pepelom se mogu posuti biljke. Biljke se mogu posuti i smjesom pepela i duvana u omjeru 1:1.

Čičak

Od čička se može koristi korijen, lišće i stabljike. Napune se 2/3 posude i prelije vodom i pusti da odstoji jednu sedmicu. Nakon toga procijediti i razrijediti sa vodom u odnosu 1:10. Tretirati u razmacima jedne do tri sedmice.

Agroplatno

Gredica sa kupusom može da se prekrije sa agroplatnom ili nekom mrežom da bi se sprečile ženke da polože jaja.

Ljuske od jaja

Male štapiće zabosti pored biljaka kupusa i odozgo staviti ljuske jaja. Ženke kupusara neće da polažu jaja na biljku kupusa ako je druga ženka već sletjela na biljku. Ženkama se od ljuski jaja čini da je druga ženka leptira.

U zaštiti kupusnjača mogu se koristiti i preparati od bijelog luka, crvenog luka - lukovine, duvana.

Foto: Taken/pixabay.com


Tagovi

Štetočine kupusa Kupusari Zaštita kupusa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.