Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bubamara u bašti
  • 04.05.2023. 07:30

Korisna bubamara: U toku života pojede oko 6.000 raznih štetočina

Jajašca su im slična onima krompirove zlatice, a larva izgleda jako neobično i svojim izgledom plaši. Kako ih privući?

Foto: Depositphoto/PMARCENA
  • 231
  • 21
  • 0

Bubamare su poznate kao bube koje donose sreću. I doista je tako kada se pojave u našim voćnjacima i baštama. One su pravi zaštitnici naših biljaka od velikog broja štetočina, prvenstveno lisnih ušiju, grinja, psilida. Odlične su za njihovu kontrolu bez upotrebe hemikalija.

U svijetu je poznato preko 4.500 vrsta iz ove grupe. Domaće bubamare su izuzetno korisne, ali zbog nepoznavanja njihovog razvoja često dolazi do grešaka i uzgajivači koriste insekticide kada primijete njihova jajašca, larve (naslovna fotografija, op.ur.) i kukuljice.

Odrasla jedinka u toku dana može da pojede do 150 lisnih ušiju, dok su larve proždrljivije. U toku života, cijelog ciklusa, jedna buba pojede oko 6.000 raznih štetočina.

Radost u bašti (Foto: Depositphoto/chepko)

Čuvajmo korisne insekte

One prolaze potpunu metamorfozu od jaja do odraslog insekta imaga. Međutim, njihova jaja su po izgledu, pa čak i po rasporedu na listu, veoma slična jajima krompirove zlatice. Zbog toga ih narod često gnječi i uništava. Prvi znak je da jajašca pripadaju bubamari su što ona polaže na listove raznih biljaka što nije slučaj s krompirovom zlaticom koja polaže isključivo na krompiru, paradajzu, patlidžanu i srodnicima. Zatim, jaja su nešto sitnija, a mogu se naći i na površini lista.

Posebna priča su larve koje izgledaju kao vanzemaljci i svojim izgledom plaše. Ljudi ne mogu povezati malo čudovište i ljupku bubamaru. Kukuljicu zamijene s kukuljicom zlatice.

Larva azijske bubamare ima više narandžastih dijelova (Foto:WikimediaCommons/Michael Palmer)

Jedan dio stanovništva namjerno ih ubija, jer su ubijeđeni da one uništavaju "korisne mrave koji jedu lisne uši". Prava je istina da mravi uzgajaju i štite lisne uši, jer luče mednu rosu kojom se hrane. Često napadaju bubamare.

Privucimo ih u bašte i voćnjake

Kako bi privukli što veći broj ovih lijepih i korisnih insekata potrebno je da posijemo i posadimo neven, mentu, različak, maslačak, hajdučku travu, korijander, koreopsis i druge cvjetajuće vrste.

Posljednja fotografija korištena u tekstu podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Unported license.


Tagovi

Bubamara Larva bubamare Jaja bubamare Lisne uši Grinje Azijska bubamara Obična bubamara Kako izgleda Privlačenje bubamara


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić učestvovao je u radu Agro.Rocks – regionalne konferencije posvećene novim tehnologijama u agraru koja je danas održana u Osijeku u Hrvatskoj.  U izlaganju na panelu pos... Više [+]