Pretraga tekstova
Koncetrovani rastvor se razblažuje vodom u različitim omjerima u zavisnosti od biljne vrste
Od svježeg kravljeg stajnjaka možemo postupkom fermentacije dobiti izuzetno kvalitetno đubrivo koje sadrži brojne minerale i druge korisne materije. Koristi se u periodu kada biljke aktivno rastu, jer pospješuje njihov rast, povećava produktivnost, jača im imunitet, djeluje preventivno na pojavu oboljenja. Osim toga, poboljšava plodnost zemljišta i prevodi hraniva u oblike koji su pristupačni biljkama.
Na primjenu ovog đubriva najbolje reaguju paradajz, paprika, kupus, krastavci, bundeve, tikvice, jagode, razno cvijeće i voćne kulture.
Za pripremu će vam biti potrebni svježi stajnjak, voda i posuda sa poklopcem.
U posudu dodajte stajnjak i vodu u omjeru 1:5, dobro promiješajte i poklopite. Svakodnevno je potrebno smjesu promiješati. Fermentacija traje između pet i deset dana u zavisnosti od temperaturnih uslova. Rastvor je spreman kada se na površini pojave mjehurići.
Ovim postupkom nastaje koncentrovani rastvor koji je prije upotrebe potrebno razrijediti vodom u različitom omjeru prilagođeno biljnoj vrsti. Napomena! Prije primjene obavezno zalijte usjev kako bi spriječili oštećenje korijena.
Za primjenu u paradajzu potrebno je 0,5 l rastvora razrijediti sa 10 l vode. Prihranjujemo tri puta u toku vegetacije. Prvi put deset dana poslije sadnje, drugi put kada paradajz počne cvjetati i treći kada se počinju formirati plodovi. Usjev prvo zalijte vodom, zatim na svaku biljku dodajte 1 l rastvora i ponovo zalijte vodom.
Paprika se zalijeva istim rastvorom, ali se količina po biljci smanjuje na 0,5 l. Kako bi poboljšali dejstvo u 10 l tečnosti možemo dodati drvenog pepela u količini do 0,5 kg. Sve dobro promiješajte i ostavite oko 1 h da se tečnost ujednači.
Za zalijevanje kupusa koncetrovani rastvor se razblažuje vodom u omjeru 1:10, a za svaku biljku dovoljno je 0,5 l razblaženog đubriva.
Količina se za bundeve i tikvice se može povećati po grmu i do 1 l. U slučaju da prihranjujete krastavce koncetrovani rastvor je potrebno više razblažiti.
Ispoljavanje efekta zavisi od primijenjene količine đubriva. Tokom pripreme potrebno je dobro zatvoriti posudu, jer se mogu razviti štetni mikroorganizmi i larve štetočina. U procesu fermentacije se formira metan koji će ih uništiti.
Prije i poslije primjene u usjevu potrebno je uraditi zalijevanje kako bi sačuvali korijenje biljaka i spriječili razvoj nepoželjnih mikroorganizama.
Tagovi
Tečno đubrivo Kravlji stajnjak Svjež kravlji stajnjak Rastvor stajnjaka Prirodno đubrivo Đubrivo od stajnjaka Prihrana povrća
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Berba maslina u Hercegovini privodi se kraju. 🫒🫒🫒 Ova godina donijela manji urod, ali bolju kvalitetu nego lani. Školske sestre franjevke iz Bijelog polja kod Mostara, uzgajaju čak 3500 stabala maslina, na 15 hektara. Njihovo ulje je poz... Više [+]
Berba maslina u Hercegovini privodi se kraju. 🫒🫒🫒
Ova godina donijela manji urod, ali bolju kvalitetu nego lani.
Školske sestre franjevke iz Bijelog polja kod Mostara, uzgajaju čak 3500 stabala maslina, na 15 hektara. Njihovo ulje je poznato po iznimnoj kvaliteti, što potvrđuju i zlatne plakete.
Foto: sestra Dajana Dujmović