Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 12.05.2022. 07:30

Kako možemo smanjiti brojnost štetnih insekata u usjevima?

Usisavanje insekata i fizičke barijere su samo neke od metoda suzbijanja štetnih insekata

Foto: Depositphotos/softkrafts.live.com
  • 204
  • 13
  • 0

Mehaničke i fizičke mjere predstavljaju najstariji način zaštite bilja od djelovanja štetočina i prouzrokovača oboljenja. Razvoj primjene ovih tehnika je tekao usporeno. Od jednostavnog ručnog sakupljanja insekata do savremenih mašina koje rade na istom principu.

Ove mjere obuhvataju: obradu zemljišta, sakupljanje štetnih organizama, navodnjavanje, pranje, djelovanje Sunca (solarizacija, zagrijavanje) djelovanje mraza i negativne temperature, postavljanje zamki, paljenje vatre, zadimljavanje, prekrivanje, dezinfekcija vodenom parom i mnoge druge. U novije vrijeme koristi se dejstvo električne energije, zračenja, svjetlosnog spektra.

Obrada zemljišta, solarizacija i fizičke barijere

Prevrtanjem zemlje izlažemo insekte i druge štetočine koji se nalaze u dubljim slojevima na površinu. Tako postaju lak plijen za grabežljivce, ptice. Narušava se struktura kanala kroz koje su se kretali kroz zemljište.

Solarizacija predstavlja zagrijavanje zemljišta djelovanjem Sunca. Često se pojačava prekrivanjem zemljišta folijama u periodu do šest sedmica. Temperatura ispod folije se znatno poveća, preko 37ºC, što rezultira ugibanjem štetočina i dezinfekcijom. Mana ove metode je što nije selektivna i stradaju korisni organizmi.

Raznim namjenskim platnima ili mrežama vrši se pokrivanje ili ograđivanje usjeva. Tako postavljamo fizičku barijeru koju štetočine ne mogu proći. Platno mora biti potpuno priljubljeno na površinu zemlje. Ovakvi prekrivači se uklanjaju u slučaju da smo prekrili usjev, a nastupilo je cvjetanje. Potrebno je omogućiti pristup oprašivačima.

Platno mora biti potpuno priljubljeno na površinu zemlje (Foto: Depositphotos/ilixe48)

Usisavanje insekata

Mogućnost usisavanja biljaka iskorištena je za razvoj mašina koje se koriste u staklenicima i na otvorenom. Metoda je veoma učinkovita u smanjenju populacije insekata i njihovog uklanjanja iz krošnje biljaka.

Veoma je efikasna kada je u pitanju suzbijanje lisnih ušiju, grinja, tripsa, mušica, cikada, stjenica, bijelih mušica i sličnih vrsta.

Odzvonilo pesticidima? Izumljen usisivač za mehaničko uništavanje štetnika

Raniji strojevi su radili na principu usisavanja, a savremenije izvedbe imaju dva sistema: usisavanje i duvanje. Tako je povećana efikasnost njihovog rada koja još zavisi od brzine kretanja stroja i brzine protoka vazduha.

Nedostatak ovakvih uređaja je što mogu doprinijeti širenju nekih oboljenja, jer se sa strujom vazduha oslobađaju i raspršuju spore patogenih gljivica.

Testiranja u Izraelu su pokazala da je u sistemu koji kombinuje usisavanje sa uduvavanjem prosječno 2,9 puta smanjenje broja tripsa u plastenicima gdje se uzgaja vlasac u poređenju sa suzbijanjem u tretmanima bez usisavanja. Postignuto je smanjenje oštećenja lišća od tripsa u prosjeku za 1,8 puta. Samim tim smanjuje se i količina potrebnih pesticida.

Odlična zamjena za pesticide

Ovakvi strojevi su se pokazali odlični u organskoj poljoprivredi i kao alternativa pesticidima. Vakumske jedinice se mogu pričvrstiti na traktor, a za manje staklenike i plastenike razvijene su manje ručne mašine. Mrežasta vreća se pričvršćuje na otvor izlaska vazduha i sakuplja insekte.

Izraelski istraživači su testiranje obavili na usjevima začinskog bilja, prvenstveno luka vlasca. U SAD se ovakva tehnologija primjenjuje na jagodama u borbi protiv stjenica.

Kada je riječ o hobi vrtlarima, ima onih koji, primjerice, stjenice skupljaju malim, ručnim usisavačima. 


Tagovi

Usisavanje insekata Zaštita bilja Alternativna zaštita bilja Solarizacija Suzbijanje štetočina Obrada zemljišta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]