Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neem
  • 19.03.2023. 18:00

Kako koristiti neem ulje?

Neem pomaže u jačanju biljaka, stimuliše fotosintezu, djeluje protiv brojnih štetnih organizama, posebno insekata, i prouzrokovača oboljenja

Foto: Depositphotos/CatherineL-Prod
  • 211
  • 13
  • 0

Sredstva na bazi neem-a su pronašla svoje mjesto na tržištu, jer potražnja za ekološki prihvatljivim poljoprivrednim proizvodima stalno raste.

Odlikuju se antifungalnim, antivirusnim i baktericidnim djelovanjem.

Djeluje i na štetočine i na zemljište

Neem pomaže u jačanju biljaka, stimuliše fotosintezu, djeluje protiv brojnih štetnih organizama, posebno insekata, i prouzrokovača oboljenja. Djeluje na zemljište, jer smanjuje njegovu kiselost, uravnotežuje plodnost i sastav zemljišne mikroflore. Biljke ga usvajaju putem korijena i folijarno te se širi kroz tkivo. Kada štetni insekti dođu na ovako tretiranu biljku, prestaju s ishranom, a životne funkcije im slabe.

Još 1959. godine istraživači su proučavajući najezdu skakavaca u Sudanu primijetili da su uništili svu vegetaciju, osim stabala neema. Ostajala su netaknuta, a skakavci su sjedili na njima izbjegavajući da dotaknu listove. Od tada je utvrđeno da ekstrakti neem-a djeluju na artropode (člankonošce), nematode, brojne insekte i njihove larve, patogene gljive, viruse, neke vrste puževa.

Drvo neem-a (Foto: Depositphotos/bumbumbo)

Djelovanje na insekte se manifestuje se tako da oni prestaju sa ishranom i razmnožavanjem, što dovodi do njihovog uginuća. Najbolje efekte ima kada su u pitanju: grinje, bijele mušice, lisne uši i više od 400 vrsta insekata. Pomaže u suzbijanju bolesti hrđe, crne truleži, pepelnice, pjegavosti, krastavosti.

Sam ili u kombinacijama

U jednu litru tople vode doda se malo tekućeg sapuna i promiješa. Polako dodajemo pet mililitara ulja neem-a. Sve se dobro sjedini. Ovo sredstvo uvijek se priprema svježe, a primjenjuje se rano ujutro ili kasno navečer. Nije štetan za pčele, ali mogu stradati u direktnom kontaktu s njim.

Kako zaštititi paprike od lisnih ušiju i bijelih mušica - može i sapunom?

U kombinaciji s kalijevim sapunom povećava se djelotvornost, jer sapun obavlja spiranje samih insekta, ali i medljike koju lisne uši izlučuju. Djeluje i na gljivicu čađavicu. Neem se efikasnije nanosi na sve dijelove biljke i insekte.

Na 10 l vode dodaje se 50 ml ulja neem-a i 50 ml sapuna, sve se dobro promiješa i odmah primjeni. Ovo sredstvo je efikasno na mnogobrojne vrste lisnih ušiju.

Koriste se razne kombinacije navedenog rastvora sa kaolinskom glinom, buhačem u zavisnosti od prisutnih štetočina. Kaolin djeluje na muhu masline, pojedine gljivične bolesti i sprječava opekotine od sunca.


Tagovi

Neem Insekticid od neema Eko zaštita Kaolinska glina Ulje neema Insekti u vrtu Grinje Bijele mušice Lisne uši


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.