Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbani farmeri
  • 19.06.2019. 18:00
  • Grad Beograd, Beograd

Jana proizvodi mikrobilje i klice u centru grada

Jana Mitrović, ima svoje gospodarstvo, brend, a bavi se proizvodnjom mikrobilja, klica i jestivog cvijeća. Želja da ima više vremena za djecu bila je polazna točka da cjelodnevni rad u uredu zamijeni vlastitom proizvodnjom.

Foto: Jana Mitrovic
  • 1.032
  • 40
  • 0

Jana Mitrović majka, supruga, kćerka iz susjedne Srbije ima svoje gospodarstvo, brend, a bavi se proizvodnjom mikrobilja, klica i jestivog cvijeća. Brend Urbani farmer osnovan je jula 2016. godine koji posluje u sklopu poljoprivrednog gospodarstva Jane Mitrović.

"Kada smo se upustili u ovu avanturu, naš proizvod bio je jedinstven na tržištu. Ugovorili smo plasman našeg bilja u mnogim restoranima, bez konkurencije. Bilo je mnogo lakše jel nisu imali sa kime da nas uporede. Danas ima konkurencije na tržištu i varira odnos cijene i kvalitete, a mi imamo stalne kupce i naš prepoznatljivi kvalitet", kaže Jana.

Njihovi proizvodi svoj plasman nalaze u HOREKA tržištu gde su prisutni u preko 100 restorana u Beogradu i Novom Sadu, a plasiraju proizvode i u nekoliko ritejl objekata.

Jana je rad u uredu zamijenila vlastitom proizvodnjom u stanu

Želja da ima više vremena za djecu bila je polazna točka da cjelodnevni rad u uredu zamijeni vlastitom proizvodnjom.

"Baka je naklijavala pšenicu kada smo brat i ja bili mali i pričala nam koliko su klice zdrave", sjeća se Jana. Kaže da je ideja o uzgoju mikrobilja došla spontano, te da je njen suprug čuo o toj proizvodnji u regiji.

"Krenuli smo istraživati po internetu da se bliže upoznamo sa proizvodnjom mikrobilja, gdje smo naučili prve korake. Put u Zagreb kod porodice Butković koji su vlasnici brenda Kliconoša i koji su nam nadogradili znanje i upoznali sa finesama ove proizvodnje", sjeća se početaka Jana.

Na početku su imali pet vrsta mikrobilja i četiri vrste klica, a počeli su u trpezariji stana na četvrtom katu: "Kada smo kretali, imali smo želju, volju i cilj, početna ulaganja nisu bila velika i otisnuli smo se u našu avanturu, danas imamo brend, veći asortiman i stalno osluškujemo tržište i uvodimo nove biljne vrste koje klijenti od nas traže," kaže ona. 

Proizvodnja klica i mikrobilja u prostoru od sto kvadrata u centru grada, urađena po HCCP standardu, ispunjava higijenske proizvodne standarde neophodne da bi roba bila plasirana u restorane i supermarkete.

Proizvodnja klica i mikrobilja u prostoru od sto kvadrata u centru grada urađena je po HCCP standardu

Mikrobilje - mlad izdanak i nije tretiran kemijom

Mikrobilje, mlad izdanak odrasle biljke, dobija se tako što se sjeme gusto posije, poput pšenične trave, ono traje dok ima mjesta da raste u posudi. Preporučeno je čuvanje u frižideru, pri nižim temperaturama, kada biljke sporije rastu i duže ostaju svježe. Klice imaju rok trajanja sedam dana, a cvijeće oko pet, ovisno o biljnoj vrsti, uz obavezno čuvanje u frižideru.

Sjeme nabavljaju iz Engleske, Italije i Slovenije. Tehnologija proizvodnje klica i mikrobilja specifična je za svaku biljnu vrstu, neko sjeme se prije naklijavanja potapa, neko sije direktno, a neko naklijava.

Mikrobilje proizvedeno iz netretiranog sjemena izuzetno je zdravo, ukusno i ima veći postotak koncetriranih vitamina, 4 do 40% u odnosu na odraslu biljku.

Proizvodnja jestivog cvijeća je u plasteniku koji se preko zime dogrijava i omogućava osiguravanje tržišta tokom cijele godine. Klice, mikrobilje i jestivo cvijeće se ne tretiraju kemijom, sigurno je za upotrebu. Brend Urbani farmer u svojoj paleti proizvoda ima vrsta koje su više tražene, neke manje, dobro je kažu - imati izbor.

"Količine iz dana u dan rastu, najveća potražnja je ponedjeljkom, a u policama uvijek ima oko 500 posudica. Proizvodimo više od 15 vrsta mikrobilja i pet vrsta klica. Mikrobilje koje imamo u ponudi je grašak, amarant, rukola, slačica, rotkva, suncokret, luk, sango rotkvica, crna slačica, bosiljak genovese, brokula, plava koraba i dr., a od klica piskavica, alfalfa, rotkvica, mungo pasulj i brokula," ponosno priča Jana.

Proizvodnja mikrobilja počela je u Americi prije više od deset godina

U vertikalnim urbanim farmama vlaga može praviti problem

Prednost vertiklanih urbanih farmi jeste ta što se na malom prostoru može uzgajati veća količina bilja i vanjski uvjeti skoro da nemaju utjecaja na proizvodnju. U ovakvoj proizvodnji vlaga može i zna biti problem, treba naći način i držati je pod kontrolom. Potrebno je, kako kaže naša sugovornica, vrijeme, učenje, rad i upornost da se spozna kako koja biljna vrsta najbolje uspijeva, šta joj najviše odgovara i napraviti mikroklimu za svaku vrstu.

Urbana farmerka Jana u kuhinje domaćih šefova poznatih restorana unosi i dodatne boje proizvodnjom jestivog cvijeća.

"Cilj naše kompanije je da stalno raste, to je izazov i stalno smo u potrazi za novim biljnim vrstama koje bi bile inovativne na tržištu i zadovoljile stroge kriterije šefova kuhinja prestižnih restorana. Najveći izazov na domaćem tržištu je održati kvalitet i ostati na poziciji gdje jesi," kaže ona. 

Proizvodnja mikrobilja počela je u Americi prije više od deset godina i polako je došla kod nas. Veliki proizvođači su Nizozemska i Italija. "Pratimo trendove u svijetu proizvodnje mikrobilja i trudimo se da odaberemo biljne vrste koja pružaju raznolikost u boji, teksturi i obliku," ističe Jana. 

Planovi Urbanih farmera su da mikrobilje, klice i jestivo cvijeće u skorijoj budućnosti počnu izvoziti van granica naše zemlje.


Fotoprilog


Tagovi

Jana Mitrović Urbani farmer Mikrobilje Klice Jestivo cvijeće Vertikalna urbana farma Mikroklima Tehnologija proizvodnje klica


Autorica

Marija Spasić

Više [+]

Doktorica biotehničkih znanosti, sektor ratarstva.