• Urbani farmeri
  • 19.06.2019. 18:00
  • Grad Beograd, Beograd

Jana proizvodi mikrobilje i klice u centru grada

Jana Mitrović, ima svoje gospodarstvo, brend, a bavi se proizvodnjom mikrobilja, klica i jestivog cvijeća. Želja da ima više vremena za djecu bila je polazna točka da cjelodnevni rad u uredu zamijeni vlastitom proizvodnjom.

Foto: Jana Mitrovic
  • 302
  • 33
  • 0

Jana Mitrović majka, supruga, kćerka iz susjedne Srbije ima svoje gospodarstvo, brend, a bavi se proizvodnjom mikrobilja, klica i jestivog cvijeća. Brend Urbani farmer osnovan je jula 2016. godine koji posluje u sklopu poljoprivrednog gospodarstva Jane Mitrović.

"Kada smo se upustili u ovu avanturu, naš proizvod bio je jedinstven na tržištu. Ugovorili smo plasman našeg bilja u mnogim restoranima, bez konkurencije. Bilo je mnogo lakše jel nisu imali sa kime da nas uporede. Danas ima konkurencije na tržištu i varira odnos cijene i kvalitete, a mi imamo stalne kupce i naš prepoznatljivi kvalitet", kaže Jana.

Njihovi proizvodi svoj plasman nalaze u HOREKA tržištu gde su prisutni u preko 100 restorana u Beogradu i Novom Sadu, a plasiraju proizvode i u nekoliko ritejl objekata.

Jana je rad u uredu zamijenila vlastitom proizvodnjom u stanu

Želja da ima više vremena za djecu bila je polazna točka da cjelodnevni rad u uredu zamijeni vlastitom proizvodnjom.

"Baka je naklijavala pšenicu kada smo brat i ja bili mali i pričala nam koliko su klice zdrave", sjeća se Jana. Kaže da je ideja o uzgoju mikrobilja došla spontano, te da je njen suprug čuo o toj proizvodnji u regiji.

"Krenuli smo istraživati po internetu da se bliže upoznamo sa proizvodnjom mikrobilja, gdje smo naučili prve korake. Put u Zagreb kod porodice Butković koji su vlasnici brenda Kliconoša i koji su nam nadogradili znanje i upoznali sa finesama ove proizvodnje", sjeća se početaka Jana.

Na početku su imali pet vrsta mikrobilja i četiri vrste klica, a počeli su u trpezariji stana na četvrtom katu: "Kada smo kretali, imali smo želju, volju i cilj, početna ulaganja nisu bila velika i otisnuli smo se u našu avanturu, danas imamo brend, veći asortiman i stalno osluškujemo tržište i uvodimo nove biljne vrste koje klijenti od nas traže," kaže ona. 

Proizvodnja klica i mikrobilja u prostoru od sto kvadrata u centru grada, urađena po HCCP standardu, ispunjava higijenske proizvodne standarde neophodne da bi roba bila plasirana u restorane i supermarkete.

Proizvodnja klica i mikrobilja u prostoru od sto kvadrata u centru grada urađena je po HCCP standardu

Mikrobilje - mlad izdanak i nije tretiran kemijom

Mikrobilje, mlad izdanak odrasle biljke, dobija se tako što se sjeme gusto posije, poput pšenične trave, ono traje dok ima mjesta da raste u posudi. Preporučeno je čuvanje u frižideru, pri nižim temperaturama, kada biljke sporije rastu i duže ostaju svježe. Klice imaju rok trajanja sedam dana, a cvijeće oko pet, ovisno o biljnoj vrsti, uz obavezno čuvanje u frižideru.

Sjeme nabavljaju iz Engleske, Italije i Slovenije. Tehnologija proizvodnje klica i mikrobilja specifična je za svaku biljnu vrstu, neko sjeme se prije naklijavanja potapa, neko sije direktno, a neko naklijava.

Mikrobilje proizvedeno iz netretiranog sjemena izuzetno je zdravo, ukusno i ima veći postotak koncetriranih vitamina, 4 do 40% u odnosu na odraslu biljku.

Proizvodnja jestivog cvijeća je u plasteniku koji se preko zime dogrijava i omogućava osiguravanje tržišta tokom cijele godine. Klice, mikrobilje i jestivo cvijeće se ne tretiraju kemijom, sigurno je za upotrebu. Brend Urbani farmer u svojoj paleti proizvoda ima vrsta koje su više tražene, neke manje, dobro je kažu - imati izbor.

"Količine iz dana u dan rastu, najveća potražnja je ponedjeljkom, a u policama uvijek ima oko 500 posudica. Proizvodimo više od 15 vrsta mikrobilja i pet vrsta klica. Mikrobilje koje imamo u ponudi je grašak, amarant, rukola, slačica, rotkva, suncokret, luk, sango rotkvica, crna slačica, bosiljak genovese, brokula, plava koraba i dr., a od klica piskavica, alfalfa, rotkvica, mungo pasulj i brokula," ponosno priča Jana.

Proizvodnja mikrobilja počela je u Americi prije više od deset godina

U vertikalnim urbanim farmama vlaga može praviti problem

Prednost vertiklanih urbanih farmi jeste ta što se na malom prostoru može uzgajati veća količina bilja i vanjski uvjeti skoro da nemaju utjecaja na proizvodnju. U ovakvoj proizvodnji vlaga može i zna biti problem, treba naći način i držati je pod kontrolom. Potrebno je, kako kaže naša sugovornica, vrijeme, učenje, rad i upornost da se spozna kako koja biljna vrsta najbolje uspijeva, šta joj najviše odgovara i napraviti mikroklimu za svaku vrstu.

Urbana farmerka Jana u kuhinje domaćih šefova poznatih restorana unosi i dodatne boje proizvodnjom jestivog cvijeća.

"Cilj naše kompanije je da stalno raste, to je izazov i stalno smo u potrazi za novim biljnim vrstama koje bi bile inovativne na tržištu i zadovoljile stroge kriterije šefova kuhinja prestižnih restorana. Najveći izazov na domaćem tržištu je održati kvalitet i ostati na poziciji gdje jesi," kaže ona. 

Proizvodnja mikrobilja počela je u Americi prije više od deset godina i polako je došla kod nas. Veliki proizvođači su Nizozemska i Italija. "Pratimo trendove u svijetu proizvodnje mikrobilja i trudimo se da odaberemo biljne vrste koja pružaju raznolikost u boji, teksturi i obliku," ističe Jana. 

Planovi Urbanih farmera su da mikrobilje, klice i jestivo cvijeće u skorijoj budućnosti počnu izvoziti van granica naše zemlje.


Fotoprilog


Tagovi

Jana Mitrović Urbani farmer Mikrobilje Klice Jestivo cvijeće Vertikalna urbana farma Mikroklima Tehnologija proizvodnje klica


Autorica

Marija Spasić

Marija Spasić

Doktor biotehničkih nauka oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi