Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara BiH
  • 20.03.2024. 09:00

Izvoz organskih proizvoda iz BiH premašio 8 miliona eura

Rast broja organskih proizvođača, prerađivača i površina u organskoj proizvodnji te poljoprivrednih poticaja još nije dovoljan za razvoj sektora u punom potencijalu.

Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2
  • 111
  • 6
  • 0

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da, u saradnji nadležnim institucijama entiteta i Brčko distrikta BiH, nastavi aktivnosti na donošenju državnog zakona o organskoj proizvodnji hrane u skladu s preporukama Sedmog sastanka Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i BiH.

Prethodno je usvojena Informacija o stanju organske proizvodnje u Bosni i Hercegovini  kojom se naglašava potreba nastavka praćenja zakonodavstva EU-a i provedba aktivnosti usklađivanja domaćih s propisima EU-a u ovom području.

Navodi se kako ohrabrujući rast broja organskih proizvođača, prerađivača i površina u organskoj proizvodnji te poljoprivrednih poticaja još nije dovoljan za razvoj organskog sektora u BiH u punom potencijalu.

Vijeće ministara BiH

"Potrebno je stvarno i strateško opredjeljenje politika i provedba adekvatnih mjera te dodatnih ulaganja i poticaja za ubrzani rast organske poljoprivrede u BiH, s obzirom na to da postoji rastuća globalna potražnja za ovim proizvodima", saopćilo je Vijeće ministara BiH. 

Vrijednost izvoza organskih proizvoda iz BiH u 2022. godini je bila veća od 8 miliona eura, a  proizvodilo se na više od 1.700 hektara poljoprivrednog zemljišta.


Tagovi

Organski proizvodi Izvoz Zakon o organskoj proizvodnji Vijeće ministara BiH Rast proizvodnje Usklađivanje zakona


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kroz ovih par fotografija prestavljam svoje selo Kršlje i ljubav prema plemenitim životinjama ova dva dječaka #RuralFoto#Proizvodnja