Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organski uzgoj
  • 20.06.2021. 13:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Donja Piskavica

Gazdinstvo "Dunjica" je budući organski proizvođač povrća i voća u banjalučkoj regiji

Biljana Keserović zadovoljna je zdravstvenim stanjem povrtarskih vrsta pa i onih voćarskih, iako je mraz kao i prošle godine pričinio ogromnu štetu u zasadu breskve i krušaka.

Foto: Bojan Kecman
  • 386
  • 305
  • 0

Organska proizvodnja postaje sve popularnija u Republici Srpskoj. Za ovaj tip uzgoja odlučila se i Biljana Keserović iz Donje Piskavice, nedaleko od Banjaluke. Ona je jedna od proizvođača koja je odlučila da se bavi biološkom proizvodnjom povrća. Na svom imanju pod plastenicima ima dulum i po zemljišta, a tu se uzgaja luk, kelj, karfiol, paradajz, paprika, mrkva, krastavac, jagode, a na još dva hektara Biljana proizvodi breskvu, krušku i jabuku. Njeno gazdinstvo "Dunjica" jedno je od najvećih i najpoznatijih uzgajivača u ovom dijelu naše zemlje.

"Prošle godine uspjela sam da zaštitim povrće sredstvima koja su dozvoljena u organskoj proizvodnji i kada sam vidjela da je to moguće, odlučila sam da se počnem baviti tim vidom uzgoja povrća i voća", kaže za Agroklub Biljana. Takođe dodaje da je zadovoljna zdravstvenim stanjem povrtarskih vrsta pa i onih voćarskih, iako je mraz kao i prošle godine pričinio ogromnu štetu u zasadu breskve i krušaka.

Optimalni uslovi za rast i razvoj usjeva

Jedino se jabuka uspjela koliko toliko izboriti sa niskim temperaturama koje sve više ograničavaju bavljenje proizvodnjom voća na ovim prostorima, naročito kada je riječ o kruškama i koštičavim vrstama.

Zbog toga, naša sagovornica razmišlja da uvede sistem za orošavanje voćaka, koji bi jedini mogao da ih zaštiti od kasnih proljećnih mrazeva jer dimljenje i paljenje grana nije dalo dobar rezultat.

Uskoro certifikat da je povrće organski uzgojeno

U zasadu je postavljena protivgradna mreža, sistem za navodnjavanje, a u plastenicima sistem navodnjavanje i provjetravanje tako da postoje svi uslovi za nesmetanu proizvodnju povrća.

Bavljenje bilo kojom proizvodnjom danas nije lako i iziskuje značajna novčana sredstva, neizvjesnost oko prodaje i slično, ali mi je drago što svojoj porodici, odnosno, djeci i unucima, kao i kupcima mogu da priuštim zdravu hranu koja nema ostataka pesticida u sebi", ističe Keserović, napominjući da nema ništa ljepše nego kada se jedu zdrave namirnice.

U planu i prerada voća

Prodaja povrća, za sada  joj ne predstavlja veliki problem. Ponekad se pojavi situacija na tržištu sa niskim otkupnim cijenama, najčešće zbog nekontrolisanog uvoza ovih proizvoda iz ostalih zemalja, zbog čega domaći proizvođači ne mogu lako da prodaju svoje. Ako sve bude išlo predviđenom dinamikom, za godinu ili dvije "Dunjica" bi mogla da dobije certifikat da su usjevi uzgojeni na tom imanju potpuno organski.

U planu je i proširenje asortimana. Biljana uskoro očekuje nabavku linije za pravljenje sokova i džemova od voća, za šta će od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS dobiti podsticaj u visini od 30 odsto.


Fotoprilog


Tagovi

Organska proizvodnja Organsko povrće Certifikat Biljana Keserović Otkupne cijene Plasman Plastenici Sistem za navodnjavanje Provjetravanje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]