Gavez je bogat je kalijumom, kalcijem, željezom, fosforom i manganom te zalijevanje biljaka gnojnicom od gaveza omogućava vašem povrću ishranu ovim mineralima.
Gavez (lat. Symphytum officinale) je jedna od biljaka koje je dobro imati u vrtu. Uglavnom ga ljudi koriste za pripremu masti i tinktura te za obloge za zacjeljivanje rana, kod povreda mišića i tetiva, kao i lomova kostiju, ali njegov značaj u ishrani biljaka je neprocjenjiv i može se koristiti za pripremu tečnog đubriva.
Gavez je bogat kalijumom, kalcijem, željezom, fosforom i manganom te zalijevanje biljaka gnojnicom od gaveza omogućava vašem povrću ishranu ovim mineralima.
Prirodno tečno đubrivo od gaveza se priprema kao što pripremate i ostala tečna đubriva. Ono što je bitno jeste da posuda u kojoj pripremate đubrivo nije metalna, zbog moguće reakcije supstrata s metalom. Najjednostavnije je da koristite plastične kante, jer su one najjednostavnije za nabaviti i lake za održavanje.
Posudu je najbolje staviti u hlad i dalje od kuće, jer je miris dosta intenzivan i neprijatan.
Za pripremu se možete služiti sljedećim receptom: 1 kg gaveza (list, stabljika, cvijet) potopiti sa 10 litara vode i ostaviti da odstoji do 3 sedmice ili dok se supstrat ne prestane pjeniti. Gnojivo koje je u pripremi potrebno je svaki dan promiješati. Biljku što sitnije isjeckati kako bi se proces razgradnje ubrzao i kako bi se što brže oslobodile aktivne supstance. Nakon toga je prelijte vodom, najbolje kišnicom ili odstajalom vodovodnom vodom. Prekrijte je kako ne bi upadali insekti ili druge sitne životinje, s tim da otvor mora ostati slobodan za protok vazduha, pa je najbolje da sve prekrijete mrežom ili platnom.
Posudu je najbolje staviti u hlad i dalje od kuće, jer je miris dosta intenzivan i neprijatan. U toku ljetnih toplih dana, gnojnica čak bude gotova i za 7 do 10 dana, ali sami ćete primjetiti kada se prestane pjeniti i u toku miješanja da je biljka gotovo u potpunosti razgrađena. Nakon što je đubrivo spremno, procijedite ga i razrijediti s vodom u odnosu 1:10, odnosno na 1 dio đubriva dodajte 10 dijelova vode (1 litra tečnog đubriva i 10 litara vode) i tim rastvorom zalijevajte biljke.
Tečno đubrivo od gaveza je izvrsno za plodovito povrće u fazi formiranja i zrenja plodova, tako da ga možete koristite za prihranu paprike, paradajza, tikvice, krastavaca, patlidžana. Prihranu je dovoljno obaviti jednom u 15 dana.
Listovima gaveza možete malčirati biljke u svom vrtu, a možete ga stavljati i u kompost.
Gavez ćete prepoznati po zelenim nazubljenim dlakavim listovima i ljubičastim zvonastim cvjetovima skupljenim u povijene cvasti. Može se naći na vlažnom zemljištu uz potoke ili na vlažnim livadama. Razmnožava se korijenom, koji je crne boje, a kada se presiječe, unutrašnji dio je bijele boje. Dovoljno je samo da uzmete komad korijena i zabodete ga u zemlju na željeno mjesto u vrtu i vrlo brzo će da izbiju nadzemni zeleni dijelovi biljke. Ono na šta morate paziti u njegovom uzgoju jeste da se širi, te ga sadite dalje od dijela gdje uzgajate povrće. Ja ga sadim i presađujem uz rubove bašte, jer privlači bumbare koji su vrlo korisni oprašivači.
Gavez se koristi samo za vanjsku upotrebu i od njega se pripremaju razne kreme, masti, gelovi, tinkture i obloge. Gavez, odnosno alantoin koji sadrži, ima značajna regenerativna svojstva te omogućava obnavljanje tkiva i stimuliše rast ćelija. Pripravci od gaveza se najviše koriste za smanjenje otoka i boli, kod liječenja i zacjeljivanja lomova kostiju, te kod uganuća i bolesti mišića.
Foto: Bigstock/Ruud Morijn
Tagovi
Autorica